Seçimlerin sonuçları ne zaman ve saat kaçta açıklanacak? 1 Kasım | YSK

Güncelleme Tarihi:

Seçimlerin sonuçları ne zaman ve saat kaçta açıklanacak 1 Kasım | YSK
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2015 17:50

Yayın yasağı kaçta kalkıyor? Tüm Türkiye beş ay sonra yeniden sandığa gitti. 54 milyon 49 bin 940 seçmen, 175 bin 6 sandıkta oy kullandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 26'ncı dönem milletvekillerinin belirleneceği 1 Kasım seçiminde oy verme işlemi sona erdi. Peki, seçim sonuçları ne zaman açıklanacak?

Haberin Devamı

Türkiye'de 1 kasım seçimleri için 54 milyon kişi 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde 26. Dönem milletvekillerini belirlemek üzere bugün sandık başına gitti. Herkes Türkiye'nin kaderini etkileyecek seçim sonuçları nefesini tutup bekliyor. Peki seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta açıklanacak? YSK'dan açıklama yapıldı mı? 

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI

Bugün saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.

Haberin Devamı

Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

SEÇİM SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye’de seçim denilince ilk akla gelen kurum olan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bu seçimde de yine en çok konuşulan kurumlardan biri olacak. Merakla beklenen YSK seçim sonuçları oy verme işleminin son bulmasının ardından vatandaşlara açıklanacak

Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

Seçimlerin sonuçları ne zaman ve saat kaçta açıklanacak 1 Kasım | YSK

KOALİSYON HÜKÜMETİ NEDİR, NASIL KURULUR?

Yasama meclislerinde bir tek partinin çoğunluğu elde edemediği durumlarda, en çok sandalyeye sahip partinin başkanının kabineyi kurmakla görevlendirilmesi kuraldır. Bu durumda, meclisten güvenoyu alabilmek için başka parti ya da gruplarla (bağımsızlar) anlaşma yoluna gidilir ve bir ortak hükümet kurulur.

Haberin Devamı

Koalisyon hükümetlerine daha çok seçimlerde nispi temsil sistemini benimsemiş ülkelerde rastlanır. Çoğunluk usulüne dayalı seçim sisteminde bir parti parlamentoda salt çoğunluğu kolayca elde ederek kendi hükümetini kurabilir ve güvenoyu alabilir.

Partilerin ülke çapında aldıkları oy oranlarına yakın oranlarda parlamentoda temsilini sağlayan nispi temsil usulünde ise çoğu kez koalisyon hükümetlerinin kurulması kaçınılmaz hale gelir. Koalisyon hükümetlerinin başlıca sakıncası, karmaşık ve kırılgan çoğunluklara dayalı olmaları yüzünden gösterdikleri istikrarsızlıktır.

Koalisyon kabinelerinin birbirini izlediği 1980'ler ve 1990'lar İtalya'sı bunun en tipik örneğidir. Ama bu ülkedeki demokratik kurum ve geleneklerin gücü siyasal rejimin sürekliliğini sağlayabilmiştir. Koalisyon hükümetlerinin sağladığı başlıca yarar ise, ülkedeki değişik siyasal eğilimleri yönetim katına da yansıtmaları, bunlar arasında demokratik uzlaşma alışkanlıkları doğurmaları, dolayısıyla siyasal kutuplaşma ve gerginlikleri emici bir işlev görmeleridir.

 İlgili galeriler:

Haberin Devamı

 Seçimlerde Neye Göre Oy Vereceksiniz?

Seçimlerde Partiye Göre mi, Adaya Göre mi Oy Verirsiniz?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!