Saray’da ilk adli yıl açılışı için Yargıya tam davet

Güncelleme Tarihi:

Saray’da ilk adli yıl açılışı için Yargıya tam davet
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2016 21:03

Adli yıl açılışı, ilk kez Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak ve törende ilk kez bir Cumhurbaşkanı konuşacak. Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile devlet zirvesinin tam kadro katılacağı törene yargı üyelerinin tamamı davetli. Törene CHP Lideri Kılıçdaroğlu ve TBB Başkanı Feyzioğlu katılmıyor.

Haberin Devamı

Yargıtay Başkanlığı, ‘Adli Yıl’ açılışının ilk önce bir otelin kongre salonunda düzenleneceğini açıklamıştı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ziyaretinin ardından Yargıtay adli yıl açılış töreninin adresini değiştirdi ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacağını duyurdu.

ERDOĞAN DA KONUŞACAK

Yargıtay’ın hazırladığı programa göre törende açılış konuşmasını Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit yapacak. Ardından da kürsüye Cumhurbaşkanı Erdoğan çıkacak. Cirit’in konuşmasında darbeye karşı mesaj verirken, yargı bağımsızlığı ve adil yargılanma hakkının altını çizeceği belirtildi.
Yargıtay, Ankara Adliyesi’ndeki Başsavcı ve Adalet Komisyonu dışındaki isimlere yer darlığı yüzünden davetiye gönderemiyordu. Bu yıl Ankara Adliyesi’ndeki 485 hâkim-savcı ve Ankara Bölge Adliye Mahkemeleri’ndeki 280 hâkim ve savcıya da 1 Eylül’deki 2016-2017 adli yıl açılış töreni için ilk kez tam kadro davetiye gönderildi. Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri ile Danıştay Başkan ve üyelerine de davet gitti.
Adli yıl açılış töreninin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki 2 bin 400 kişi kapasiteli Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılmasına ilişkin tartışmalar da sürüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu törene, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapıldığı için katılmayacak. Avukat Turgut Kazan da açılış adresinin Cumhurbaşkanlığı olmasına tepki göstererek şöyle konuştu: “Saray’da yargı yılı açılışı olamaz. Açılışta yürütme adına konuşma yapılamaz. ABD’de Obama salona girdiğinde sadece, Federal Mahkeme üyeleri kalkmıyor. Elbet bu bir şekildir. Ama güçler ayrılığının vazgeçilmez göstergesidir. Çay toplama ve alkışlı Hacıbektaş eylemleriyle, zaten kuşku doğmuştu. Şimdi Saray’da açılış ve yürütme adına konuşma yapılmasıyla, güçler ayrılığı resmen sona eriyor

Haberin Devamı

EVREN DÖNEMİNDE BİLE...

Bizde, 1943’te başlayan ve 1973’ten sonra Yargıtay yasası gereği yürütülen adli açılış, hiç Çankaya Köşkü’nde veya yürütmeye bağlı bir mekânda yapılmadı. Hep Yargıtay Başkanı ile TBB Başkanı konuştu. Cumhurbaşkanları dahil tüm davetliler geldiler, bu konuşmaları dinlediler. Kenan Evren döneminde bile, yürütme adına konuşma yapılması düşünülmedi. Sadece Adalet Bakanı Cevdet Menteş, kendisine söz verilmesini istedi. Ve Yargıtay, o darbe döneminde gelen bu isteği geri çevirmesini bildi. Görüntünün de kuşkuya yol açmayacak çizgide olması gerekir. Bu nedenle ‘Tepkileri anlamakta zorlanıyoruz’ diyenlerle, gösterilen duyarlığı şekilcilikle suçlayanlar, AİHM’nin Incal/Türkiye kararına bakarlarsa, görüntü kuşku yarattığı için, yargı bağımsızlığı konusunda ihlal kararı verildiğini okuyup anlarlar. Ben, bu durumda Yargıtay’la Danıştay’ın Saray’a taşınmasını öneriyorum. Böylece, yürütmeye destek için daha kolay çalışma imkânı doğar.” 

Haberin Devamı

Saray’da ilk adli yıl açılışı için Yargıya tam davet

BEŞTEPE’DE YAPMAK AKILLICA

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, ‘adli yıl’ açılış törenine Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapıldığı gerekçesiyle katılmayacaklarını açıklayan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’na, Keçiören Metrosu Metrosu’nun test sürüşü töreninde bir kez daha davette bulundu. Başbakan Yıldırım, törende şunları söyledi: ”Tabii ki katılmalarını arzu ederiz. Bir süre önce hem Sayın Kılıçdaroğlu hem de Barolar Birliği Başkanı Beştepe Külliyesi’ne gittiler, oraya yabancı değiller. Şimdi ne değişti de kısa sürede böyle bir karara vardılar, bunu anlamakta zorlanıyoruz. AK Parti Genel Başkanı olarak 15 Temmuz ve 7 Ağustos ruhunun yaşatılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Kardeşlik, birlik ve beraberliğe özen göstereceğiz. Bu birlik havasını devam ettirmek için elimizden geleni yapacağız. Hem Sayın Kılıçdaroğlu’na hem de Barolar Birliği Başkanı’na özellikle buradan bir kez daha davette bulunuyorum. Bir otel salonunda yapmak yerine devletin en prestijli mekânlarından bir tanesinde yapmak çok daha akıllıca, çok daha doğru bir karardır diye düşünüyorum. Beştepe, milletin yeridir. Kimsenin şahsi tasarrufunda olan bir yer değildir. Dolayısıyla milletin işleri de orada pekala en iyi şekilde yerine getirilebilir. Cumhurbaşkanımızın bu toplantıya katılması şüphesiz Türkiye’de hukuk devleti ve onun getirdiği gelişmeyi gösteren ayrı bir şeydir. Cumhurbaşkanı anayasada tarafsızdır ve Cumhurbaşkanı yüksek mahkeme üyelerinin atamalarını yapıyor. Yani böyle bir konumu olduğu halde Cumhurbaşkanı’nın bu tip toplantılara katılması, yargı bağımsızlığına ve hukuk devletine vurgu yapmasının çok doğal bir şey olduğunu herkesin görmesi ve kabul etmesi lazım.”  ( Erdinç ÇELİKKAN / ANKARA )

NELER OLMUŞTU

Haberin Devamı

DANIŞTAY’ın 2014’teki 146’ncı kuruluş yıldönümü töreninde TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşmasına, o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan tepki gösterip salonu terk edince, adli yıl açılış törenleri 2015’te yasayla kaldırılmıştı. Bu karar uyarınca Yargıtay’ın düzenlediği törende Yargıtay Başkanı dışında konuşmacıya yer verilmiyordu. TBB alternatif tören düzenliyordu. Ancak Feyzioğlu 16 Ağustos’ta Erdoğan’ı 70 baro başkanıyla ziyareti sonrası, “Adli yıl açılışında sürpriz olabilir” dedi. Bu açıklama sonrası Yargıtay’dan Feyzioğlu’na “1 Eylül’de töreni birlikte yapalım. Siz de konuşun” diye davet geldi. Feyzioğlu, daveti kabul etti. Ancak TBB Yönetim Kurulu, törenin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılmasının yargı bağımsızlığını zedeleyeceğini gerekçe göstererek törene katılmama kararı aldı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da tören yeri nedeniyle açılışa katılmayacağını duyurdu.

 

BAKMADAN GEÇME!