GeriSeyahat Şarap imalathanelerine mimari dokunuş
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Şarap imalathanelerine mimari dokunuş

Şarap imalathanelerine mimari dokunuş

Tapaslar, şarap, peynir ve mimari... Türkiye’nin 7 önemli mimarıyla İspanya’nın şarap cenneti La Rioja’ya gittim. Bu geziden geriye kalanlar...

La Rioja dünyaca tanınmış mimarlar tarafından yenilenen şarap imalathaneleri ile ünlü bir bölge. Kendilerine Napa Vadisi’ni örnek almışlar. 90’larda Napa Vadisi şarapçıları, dünyanın en ünlü mimarlarıyla işbirliği yaparak yeniden yapılanmış ve müthiş bir geri dönüş almışlar.
Önceki hafta, Türk Serbest Mimarlar Derneği ve VitrA’nın bölgedeki mimari dönüşümü incelemek üzere yedi mimarla düzenlediği geziye ben de katıldım. Brigitte Weber, Durmuş Dilekçi, Ertuğ Uçar, Hakan Külahçı, Kerem Erginoğlu, Mustafa Toner ve Sinan Kafadar gibi ülkenin önde gelen mimarlarıyla La Rioja’yı ziyaret ettim.

/images/100/0x0/55eb6982f018fbb8f8bf6e23

ÜNLÜ MİMARLARIN İSMİ ŞARAPHANEYE VERİLMİŞ

La Rioja’daki dönüşüm 1998’de başlamış. Bölgedeki 600 şarap imalathanesinin 100’e yakını ya tamamen değişmiş ya da modifiye edilmiş. İçlerinden 15 tanesi ise yıldız mimarların adını taşıyor. Mesela 6 şarap imalathanesi J. Marino Pascual’ın imzasını taşıyor.
Zaha Hadid, Philip Marrision ve Santiago Calatrava gibi isimler var. En ünlüsü ise kuşkusuz Frank Gehry imzalı oteli Marques di Riscal oteli. 2006 yılında açılan Gehry’nin, Bilbao’daki Guggenheim Müzesi’nin artından İspanya’daki ikinci başyapıtı olarak adlandırılan otel tam bir sanat eseri. Yapım maliyetinin metrekarede 15 bin dolar olduğu söyleniyor. Toplamına ise 80 milyon Euro harcanmış.
Kafanızda canlandırmanız açısından bu tutarın Trump Tower’ın yapım maliyetinin yarısı olduğunu yazmalıyım.
Otelin dış cephesi tamamen titanyum kaplı. Titanyumlar Avustralya’dan çıkmış, Kanada’da işlenmiş, Japonya’da form almış ve boyanmış ve en öyle İspanya’ya gelmiş.
Otel Starwood zinciri tarafından işletiliyor. Çünkü Starwood karşılığında dünyadaki tüm zincirlerinde Marques di Riscal şaraplarını satıyor.

RESTORANI MICHELIN’Lİ

Marques di Riscal Oteli bölgenin görülmesi kalınamasa bile gezilmesi şart olan sanat eserlerinden biri. Michelin Star’lı restoranının izi damaklardan uzun süre silinmiyor. Onunla başlayacağınız turunuzda birbirinden enteresan şarap imalathaneleri görebilir, şarap ve peynir tadımları yapabilirsiniz.
Briones’deki “Museo de la Culture Del Vino” (Şarap Kültürü Müzesi) şarabın üretim yöntemleri ve kültürüne dair önemli bilgileri ziyaretçileri ile paylaşıyor. 
La Rioja bölgesinin en eski şarap imalathanelerinden biri olan Lopez Haradia Winery bir ortaçağ şehri görünümüyle ve Zaha Hadid tasarımı şarap mağazası ile dikkat çekiyor.
Jesus Pascual Marino tarafından yapılan Darien Winery ilginç mimarisiyle turistlerin mutlaka ziyaret ettiği imalathanelerden...

False