Şam’da katliam

Güncelleme Tarihi:

Şam’da katliam
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2017 01:21

Suriye’nin başkenti Şam’ın Şiilerin kutsal saydığı Bab Essagir Mezarlığı’nda düzenlenen bombalı saldırılar sonucu en az 46 kişi öldü, 120’den fazla kişi yaralandı. Ölenlerin çoğu kutsal ziyaret için kente gelmiş Iraklılar.

Haberin Devamı

SURİYE’nin başkenti Şam’da Şiilerin kutsal bölgesi olan Bab Essagir Mezarlığı’nda biri intihar eylemi olan iki bombalı saldırı sonucu 46 Iraklı öldü, 120’si yaralandı. Saldırıya hedef olan otobüsler, Hz.Muhammed’in torunu Hz.Zeynep’in türbesine yaptıkları ziyaretten sonra Bab Essagir Mezarlığı’na giden Iraklı Şiileri taşıyordu. Saldırılar, savaşta nispeten az hasar alan rejim kontrolündeki Şam’ın en ölümcül eylemlerinden biri oldu.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre ilk saldırı, otobüsün geçişi sırasında yola yerleştirilmiş bir bombanın patlatılmasıyla gerçekleştirildi. İkinci saldırı ise Şiiler için kutsal mekanların yakınlarında bir intihar bombacısı tarafından düzenlendi. El Manar televizyonu iki saldırının da intihar eylemi olduğunu bildirdi. Bab Essagir’de Kerbela Savaşı’nda ölenlerin mezarları bulunduğu için Şiiler açısından kutsal bir öneme sahip. Saldırıyı henüz üstlenen yok. Baş şüpheliler ise buna benzer birçok saldırıya imza atan El Nusra Cephesi ve DEAŞ gibi terör örgütleri. Şam’daki kutsal Şii mekanlarına zaman zaman kanlı saldırılar olsa da başkenti ülkenin geri kalanına kıyasla çatışma ve bombalamalardan uzak kalıyor.

 

Haberin Devamı

MUHALİFLERDEN ASTANA’YA ERTELEME TALEBİ

 

Bu arada, Suriyeli muhalifler, Kazakistan’ın başkenti Astana’da 14-15 Mart tarihlerinde düzenlenecek Suriye konulu toplantının ertelenmesini talep etti. Suriye’de ateşkesin sağlanması amacıyla ocak ayında düzenlenen Astana toplantısında görevlendirilen askeri heyet, yazılı bir açıklama yayımlayarak toplantının 20 Mart sonrasına alınmasını istedi. Rusya’nın garantörlüğündeki Beşşar Esed güçlerinin ve destekçisi yabancı terörist grupların ateşkes ihlallerine devam ettiğini vurgulayan muhalifler, 7-20 Mart tarihleri arasında Şam’ın Doğu Guta bölgesini kapsayan ateşkes anlaşmasını değerlendirecekleri için görüşmelerin 20 Mart sonrasında gerçekleştirilmesini talep etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!