Şam, ‘krematoryum’ suçlamasını reddetti

Güncelleme Tarihi:

Şam, ‘krematoryum’ suçlamasını reddetti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2017 23:56

Washington yönetimi, Cenevre’de dün başlayan 6’ncı Suriye müzakere turu öncesi Esad rejimini Şam yakınlarında bir cezaevinde inşa ettiği krematoryumda, öldürülen mahkûmların cesetlerini yakmakla suçladı. Şam yönetimi ise suçlamaya “gerçeklerden kopuk bir Hollywood senaryosu” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

İSVİÇRE’nin Cenevre kentinde dün başlayan Suriye müzakerelerinin 6’ncı turu öncesi ABD yönetimi, Esad rejimine yeni bir suçlama yöneltti. ABD Dışişleri Bakan Yardımcılarından Stuart Jones, başkent Şam’ın kuzeyinde Sednaya Askeri Cezaevi’nde öldürülen mahkûmların hapishanenin bir bölümünde inşa edilen krematoryumda yakıldığına dair ellerinde kanıt olduğunu açıkladı. Amerikan Dışişleri Bakanlığı suçlama ile ilgili uydu fotoğrafı da yayınladı.

RUSYA VE İRAN’A ÇAĞRI: ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley de, “Esad’ın krematoryumda toplu katliamları örtbas etme girişimi, 20’nci yüzyılın insanlığa karşı en büyük suçlarını anımsatıyor” ifadesini kullandı. Bu vahşetten Esad’ın sorumlu olduğunu ancak Rusya ile İran’ın da bu barbarlığın ağır yükünü taşıdığını belirten Haley, bu iki ülkenin kaçırma, işkence, yargısız infaz, hava saldırıları, varil bombaları ve kimyasal silah saldırılarına yardım ettiğini savundu.          

Haberin Devamı

 ‘HOLLYWOOD SENARYOSU’: Suriye Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Bu suçlamalar tamamen temelsiz ve hakikatten kopuktur. Dün de (önceki gün) ABD yönetimi, Suriye hükümetini Sednaya cezaevinde bir krematoryum inşa etmekle suçlayarak, hakikatten kopuk yeni bir Hollywood senaryosu çekip çıkardı” dedi.  Uluslarası Af örgütü (AI) geçen şubatta Sednaya cezaevinde haftada 20 ila 50 kişinin asıldığını, son dört yılda 5 ila 13 bin kişinin idam edildiğini rapor etmişti.  

CENEVRE’DE 6’NCI TUR MÜZAKERE BAŞLADI

Suriye’de içsavaşa siyasi çözüm için BM himayesinde İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen müzakere turlarının altıncısı dün start aldı. Tur, ABD’nin Şam’a yönelik krematoryum suçlamasının gölgesinde başlarken, rejimi temsil eden heyetin başkanı Suriye’nin BM Büyükelçisi Beşar Caferi dün BM Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile kısa bir görüşme yaptı. Suriyeli muhaliflerin heyetinin başkanı Nasır el-Hariri, “Siyasi sürece olan bağlılığımızı göstermek için buraya geldik. Fakat, Beşar Esad siyasi geçiş döneminden korkuyor” dedi. Altıncı turun 19 veya 20 Mayıs’ta sona ermesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!