Rumlar ‘gaz’a bastı

Güncelleme Tarihi:

Rumlar ‘gaz’a bastı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2017 23:36

Kıbrıs görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Rum ve Yunanlar, Türkiye’nin itirazlarına rağmen Kıbrıs’ın güneyinde başlayacak doğalgaz sondajına odaklandılar. Rumlar, BM çerçevesinde bölgede olan Fransız savaş gemilerinin sondajı yapacak Fransız Total’e koruma sağlayacağını iddia ediyor.

Haberin Devamı

İSVİÇRE’deki Kıbrıs müzakerelerinin başarısızlıkla sona ermesinin ardından Rum ve Yunanlar, tüm dikkatlerini tek yanlı parselledikleri Kıbrıs adasının güneyinde sondaj yapmaya hazırlanan Fransız Total şirketine Türkiye’nin vereceği tepkiye çevirdi. Rumlar, Larnaka limanına ikmal için yanaşan BM’nin Lübnan gücünde görevli 2 Fransız savaş gemisinin, ‘Total’in sondaj gemisine korumalık yapacağını’ öne sürdü.

Rumların, “Fransız gemileri Türklere karşı bölgede” iddiaları doğruyu yansıtmıyor. Biri radara yakalanmayan (hayalet gemi) La Fayette sınıfı, 2 Fransız savaş gemisinin Larnaka’da ikmal yapması, rutin bir uygulama. Fransız gemilerinin yanısıra, BM çerçevesinde Lübnan’da açıklarında faaliyet gösteren sekiz ülkenin savaş gemileri, tüm ihtiyaçlarını Kıbrıs Rum yönetiminden karşılıyor. Suriye krizi nedeniyle bölgede bulunan Rus ve Amerikan gemileri de Rum limanlarını kullanıyor, ancak Rumlar, Fransız gemilerinin BM görevinin yanısıra Total’in sondaj gemisi çevresinde Türkiye’ye karşı koruma nöbeti tutacağını savunuyor.

Haberin Devamı

TOTAL 4 BİN METRE DELECEK

Kıbrıs adasının 180 kilometre güneyinde, Mısır’ın münhasır ekonomik bölgesine 8 kilometre mesafede sondaja hazırlanan Panama bandıralı West Capella adlı gemi, Rumların tek yanlı parsellediği bölgenin en altında yer alan, Rumların Onisiforos adlı bir Aziz’in adını verdiği 11 numaralı parselde kazı yapacak. Total’in İtalyan ENI ile yüzde 50 ortaklıkla 2013 yılında kiraladığı bölge, Mısır açıklarında keşfedilen büyük doğalgaz yatağı Zohr bölgesinin 40 kilometre yakınında. Bu nedenle bölgede doğalgaz bulunma ihtimali daha yüksek. Panama bandıralı olmasına rağmen Total’in kiralaması nedeniyle Fransız bayrağı çeken gemi, Akdeniz tabanından 4 bin metre derinliğe sondaj yapacak ve yaklaşık 3 ay bölgede kalacak. En erken sonuçların ekim ayında alınması bekleniyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!