Rock’n roll yetim kaldı

Güncelleme Tarihi:

Rock’n roll yetim kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2017 22:00

Rock’n roll müziğini ‘yaratan’, The Beatles, Rolling Stones gibi kendinden sonra gelen tüm grupları etkileyen, efsane müzisyen Chuck Berry, 90 yaşında hayata veda etti.

Haberin Devamı

AMERİKALI müzisyen, rock’n roll müziğinin 90 yaşındaki efsane ismi Chuck Berry, önceki gün evinde ölü bulundu. Missouri polisi ‘rock’n roll müziğin babası’ olarak tanınan Berry’nin ölüm nedenine ilişkin ailesinin isteği üzerine, bir bilgi vermedi. 18 Ekim 1926’da St Louis’in orta sınıf bir semtinde bir doktorun oğlu olarak doğan Chuck Berry, lise yıllarından itibaren partilerde çalarak tanınmaya başladı. Bir dönem fabrikada montaj işçisi olarak çalışan Berry, 1950’li yıllarda tamamen müzisyenliğe yöneldi. Ebby Harding ve klavyeci Johnnie Johnson’la kurduğu üçlüsüyle St. Louis kulüplerinde ünlendi.

‘ÖRDEK YÜRÜYÜŞÜ’NÜN MUCİDİ

1955’te Chicago’da hayranı olduğu müzisyen Muddy Waters ile tanıştı. Waters ve yapımcı Leonard Chess’in de yardımıyla, ülke genelinde tanınan ve şarkıları Amerika’daki tüm radyolarda çalınan bir rock’n roll efsanesine döndü. Şarkı sözlerinde dönemin gençliğini biraz belagatli, biraz mizahi bir şekilde işleyen Berry, blues’un yapısını yeniden düzenleyerek rock’n roll’daki ritim vurgusunun kesin modelini biçimlendirdi. Bu rock’n roll’un kaderini değiştirdi. Gitar çalışındaki yeteneği ve sahneye olan hâkimiyeti kısa sürede benimsendi. Onunla birlikte anılan ‘ördek yürüyüşü’ kendisinden sonraki birçok gitariste ilham oldu.
Berry, 1959’da reşit olmayan siyahi biriyle eyaletler arası yolculuğu yasaklayan bir yasayı çiğnediği için yargılandı. Her ne kadar mahkemenin ‘ırkçı’ bir tutum takındığını söylese de 20 ay hapis yattı. Daha ilk albümlerinde onun şarkılarını yorumlayarak şöhreti yakalayan The Beatles ve Rolling Stones’un başarısı, Berry’nin itibarının iadesini sağladı. Aralarında ‘Rock & Roll Music’, ‘Roll Over Beethoven’, ‘Johnny B Goode’, ‘Maybellene’, ‘School Days’in olduğu birçok ‘hit’e imza attı. Berry, 1985 yılında Grammy tarafından ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görüldü. 2000 yılında Bill Clinton’dan Kennedy Center Onur Ödülü aldı. Adına ‘Hail Hail Rock’n Roll’ gibi filmler çekildi. Berry son olarak geçen yıl, 1979’dan beri yaptığı ilk stüdyo albümü Chuck’ı yayımlamıştı.

Haberin Devamı

ROCK’N ROLL’UN SHAKESPEARE’İ

Haberin Devamı

1950’li yıllarda yaptığı şarkılarla, daha ilk günden itibaren efsaneleşen Berry, aralarında Rolling Stones, The Beatles, Beach Boys gibi grupların olduğu birçok rock efsanesinin de doğmasını sağlamıştı. Kendinden sonraki bütün rock müzisyenlerinin saygısını kazanan Berry için; Bruce Springsteen “Chuck Berry, rock’ın en büyük ismi, gitaristi ve şimdiye kadar yaşayan en büyük saf rock’n roll’ yazarıydı” derken, John Lennon 1972’de katıldığı bir televizyon programında Berry’yi “Rock’n Roll’a başka bir isim vermek zorunda kaldığınızda ona Cuhck Berry diyebilirsiniz” sözleriyle övmüştü. Geçen sene Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan müzisyen Bob Dylan ise Berry’yi “Rock’n Roll müziğin Shakespeare’i”
diye adlandırmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!