GeriSeyahat Rizelilere dağ horozuna sahip çıkma çağrısı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Rizelilere dağ horozuna sahip çıkma çağrısı

Rizelilere dağ horozuna sahip çıkma çağrısı

Rize Valisi Kasım Esen, kent halkına Doğu Karadeniz Dağları’nın sembolü dağ horozunun korunması yolunda çağrı yaptı. Bölgenin kuş gözlemciliği açısından önem kazandığını söyleyen Vali Esen "Yaşayan bir dağ horozu iki kiloluk etten daha kıymetlidir" dedi.

"Türkiye’deki en önemli kuş gözlem havzalarından biri Doğu Karadeniz Havzası. Türkiye’de Avrasya Yüksek Dağlık (Alpin) biyomunu temsil etmesi nedeniyle önemli kuş alanları statüsü kazanan tek alan. İçerisindeki sakallı akbaba, kızıl akbaba, kaya kartalı yanında ilimizde görülen dağ horozuyla da önem taşıyor. Doğa turizmi ve kuş gözlemciliği ile bu bölge gelecekte çok önemli bir merkez olacaktır. Özellikle İngilizler son yıllarda bu bölgeye önemli ziyaretler gerçekleştirmekte.

Köylüler bu hayvanı evlatları gibi korusun." Bölge kültüründe önemli yer tutan dağ horozu için her yıl Rize’de festival düzenleniyor. Bu yıl festival sırasında İl Kültür Müdürlüğü, dağ horozu popülasyonuyla ilgili bir çalışma yürüttü. Bölgede çok sayıda dağ horozunun yaşadığı tespit edildi.

False