Rezidansa tarihi eser baskını

Güncelleme Tarihi:

Rezidansa tarihi eser baskını
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2016 11:36

Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul Ataşehir'deki bir rezidansa tarihi eser baskını düzenledi. Piyasa değeri 15 milyon lira olduğu değerlendirilen 18'i tablo 55 parça tarihi eser ele geçti. Ele geçen eserlerin New York ve Londra'da yaşayan zengin Arap müşterilere satılmak istendiği belirlendi...

Haberin Devamı

Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekipleri, M.N adlı kişinin elindeki tarihi eserleri New York ve Londra'daki zengin Arap müşterilere satmak istediği yönünde bir ay önce bilgi aldı. Bu bilgi üzerine harekete geçen ekipler, M.N ile alıcı rolünde temasa geçti.

Ataşehir'de lüks bir restoranda randevulaşıldı. Alıcı rolündeki polisler M.N ile eserlerden birini 1 milyon liraya alma konusunda anlaştı. Polisler gerçek kimliklerini açıklayarak M.N'yi gözaltına aldı. Satış gerçekleşirken, eş zamanlı başka bir ekip M.N'nin Ataşehir'de eserleri gizlediği rezidans dairesine girdi. 

Yapılan aramada, 20. yüzyıl ressamı Nazmi Ziya Güran ile Lazar Binenbaum'a ait tabloların da arasında bulunduğu 18 tablo buldu. Aramanın devamında, 12 adet ahşap edirnekari tekniği ile yapılan eser, 2 adet Hilye-i Şerif, 2 adet ahşap sandık, rahle, bakır alem başı, bakır sahan kapağı, 2 adet bakır tepsi, 1 adet yazma eser ve 15 adet hat levha olmak üzere 55 parça esere el konuldu. Tablolardan bazılarının 18. ve 19. yüzyıl Ermeni ve Rum ressamlara ait olduğu bildirildi. 

Haberin Devamı

R.M emniyetteki sorgusunun ardından hakkında 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu kapsamında işlem yapılarak serbest bırakıldı. Eserlerin yapılan detaylı incelemenin ardından ilgili müzelere teslim edileceği belirtildi. Ele geçen eserlerin bazılarının Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde yapıldığı belirtildi. Polis ele geçen eserlerin yaklaşık 15 milyon lira değerinde olduğunu belirtti. 

BAKMADAN GEÇME!