Referandum sınırı CHP ile aşıldı

Güncelleme Tarihi:

Referandum sınırı CHP ile aşıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2016 15:38

Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni ve hürriyet.com.tr yazarı Murat Yetkin, Meclis'teki dokunulmazlık oylamasını değerlendirdi. Yetkin'in oylama sonuçları üzerinden partilerin pozisyonuna dair yaptığı değerlendirme şöyle:

Haberin Devamı

Meclis'e soruşturma dosyası gönderilmiş vekillerin yargılanmalarının yolunu açan dokunulmazlık oylamasının 376 oyla kaldırılması aslında "sürpriz" değildi.

Çünkü CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, daha tartışmanın başında teklife desteğini açıklamıştı. Kılıçdaroğlu, PKK ile mücadele sürerken aksini halka anlatamayacaklarını söylüyordu.

MHP zaten daha önceden AK Parti hükümetine HDP'lilerin yargılanması için adım atma çağrısı yapıyordu.

Tartışma, Kılıçdaroğlu'nun destek açıklamasının ardından CHP içinde çıktı. Bazı vekiller dokunulmazlıkların kaldırılması için Anayasa değişikliğine karşı çıkacaklarını, ya da oylamaya katılmayacaklarını açıklayınca CHP'nin tutumu merak konusu oldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AK Parti bir yandan, HDP diğer yandan CHP'yi baskı altına aldı.

Haberin Devamı

İki gün önceki ilk tur oylamada halkoylamasına gerek duyulmadan kabul sınırı olan 367 altında oy çıkması ve bugün Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a yönelik laiklik protestosu kuliste CHP'nin oylamaya katılmayabileceği yorumuna yol açtı.

Ancak daha madde oylamalarında 367 sınırı geçildi; en az 20 CHP'linin kabul oyu verdiği yorumları yapıldı.

O arada Kocatepe Camii'nde şehit cenazesine giden Kılıçdaroğlu'na yumurtalı saldırı yapıldı; CHP lideri bu tür baskıların kendilerini şehitlere sahip çıkmaktan alıkoymayacağını söyledi.

O sırada dokunulmazlık önerisinin geneli üzerine oylama başlamıştı ve sonuç 367 sınırının 9 oy üzerinde 376 olarak açıklandı.

Anayasa değişikliğinin halkoylamasına gitme gereği CHP'den gelen 'evet' oylarıyla aşılmıştır.

Referandum sınırı CHP ile aşıldı

.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!