Rusya ile Fransa, Suriye'deki kimyasal saldırının kaynağı konusunda anlaşamadı

Güncelleme Tarihi:

Rusya ile Fransa, Suriyedeki kimyasal saldırının kaynağı konusunda anlaşamadı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2013 13:25

Fransa, Suriye'deki kimyasal saldırının ardından rejimin olduğuna "hiçbir şüphe bulunmadığı" görüşünü savunurken, Rusya bunun hala bir provokasyon olabileceği şeklindeki tutumunu sürdürüyor.

Haberin Devamı

Suriye'de 21 Ağustos günü sarin gazı kullanıldığına dair "ikna edici" kanıtların bulunduğunu söyleyen BM raporunun açıklanmasından bir gün sonra Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Moskova'da bir araya geldi.

Görüşmenin ardından ortak basın açıklaması düzenleyen iki bakanın sözleriyle, iki ülke arasındaki ortak ve farklı noktalar da ortaya çıkmış oldu.

İki bakan, Fransa ve Rusya'nın Suriye'de akan kana son verilmesi ve Suriye'nin kimyasal silahlarının imha edilmezi konusunda aynı fikirde olduğunu dile getirdi. Bunun yanında, Fransa ve Rusya'nın Suriye'deki çatışmaya siyasi çözüm bulunması konusunda ortak fikirde olduğu, bunun da Cenevre 2 Konferansı'nı işaret ettiği bildirildi.

İki bakanın ayrıştığı nokta ise kimyasal silahların kim tarafından kullanıldığı konusu oldu. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius "Kullanılan sarın gazının miktarına, kullanılma tekniklerine bakıldığına böyle bir saldırının arkasında Suriye rejiminin olduğu konusunda hiçbir şüphe yok" diyerek ülkesinin konumunu sergiledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise BM uzmanlarının dün açıkladığı raporun Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını kanıtladığını ancak bu saldırının provokasyon olduğuna dair ciddi şüpheler bulunduğu ve daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyledi. Lavrov, "BM uzmanlarının raporu, saldırıyla ilgili tüm sorulara yanıt vermiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Fransız Bakan, ABD ile Rusya arasında sağlanan ve Suriye'nin elindeki kimyasal silahların imha edilmesini öngören anlaşmaya da değindiklerini, bunun önemli bir ilerleme olduğunu ancak bir son olmadığını söyledi. Bakan Fabius, birinci Cenevre Konferansı'nda kararlaştırılan siyasi geçiş sürecinin Cenevre 2'de hayata geçirilmesi gerektiğini savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!