Sayıların zaferi

Sporun, doğası itibariyle, sayılarla arasında kopmaz bir bağı vardır.Hatta denebilir ki sayıların, matematikten sonraki en büyük aşkı, her zaman spor olmuştur. Skorlar, rekorlar, dereceler, sayılarla ifade edilir.

Haberin Devamı

Bizim memlekette, sanki olumsuz bir anlama sahipmiş gibi kullanılan sözcükler vardır. “Amatör” sözcüğü, bunların önde gidip flama sallayanlarından biridir.

“Amatör” sanki “Bir işi para kazanmak amacıyla yapmayan kimse” demek değildir de “işi az bilen”, “yeni başlayan”, “yetersiz” demektir. İşin içinde para kazanmak yoksa o sözcüğü de sevmeyiz biz.

“Amatöre yakışır biçimde, para kazanma amacı gütmeyerek” anlamını taşıyan “amatörce” sözcüğü mesela, seyircilerden kısa mesaj yoluyla oy toplayıp para kazanmak üzerine kurulu tüm yarışmalarda en sık kullanılan azar sözcüğüdür. Yarışmacılar sık sık “amatörce” davranmakla suçlanıp hızla profesyonelliğe davet edilirler.

Haberin Devamı

Sayıların zaferi

Sporun başlangıcında boylu boyunca yatan amatörlük fikrine en güzel örnek Antik Olimpiyat oyunlarında sporculara ödül olarak yabani zeytin dallarından taçlar takılmasıdır. Ama daha da güzeli, başarının büyük şairlerin şiirleriyle ödüllendirilmesidir. Zaten hiçbir şey amatör ruhu, başarının şiirle ödüllendirilmesinden daha iyi açıklayamaz herhalde.

Aslında modern Olimpiyatların babası Coubertin de, olimpiyatları yeniden canlandırmak için çıktığı yolda “amatör ruh”u listesinin en başına koyar. Onun olimpiyatlarının meşalesini amatörlük fikri yakar. Oyunlarda profesyonellik, spor ve sporcuyla para ilişkisi kurmak tamamen dışlanır. Formalarda herhangi bir markanın taşınmasına dahi izin verilmez.

Sporun, doğası itibariyle, sayılarla arasında kopmaz bir bağı vardır. Hatta denebilir ki, sayıların, matematikten sonraki en büyük aşkı, her zaman spor olmuştur. Skorlar, rekorlar, dereceler, sayılarla ifade edilir.

Haberin Devamı

Ama amatörlük fikri, yerini profesyonelliğe bıraktığında spor ve sayı ilişkisinde de değişiklik olur. Coubertin’in, olimpiyat oyunlarının sloganı olarak kabul edilen “Daha Hızlı, Daha Yüksek, Daha Güçlü” düşüncesi, zaman içinde “elinden gelenin en iyisini yapmayı” övmekten uzaklaşır, sayıların tahakkümüne girer. Çünkü amatörlüğün spora çıkan sayıları, profesyonellikte paraya çıkar. Bugün sporu kemiren mutlak başarı hırsı, doping ve şike, profesyonelliğin amatörlüğe karşı zaferidir. Sayıların şiire karşı zaferi…

“Sayı” der Alain Badiou, yani, hesaplar, medya ölçümleri, bütçeler, krediler, tirajlar vb, “güncel zamanların fetişidir, gerçeğin yok olduğu yerde kör sayı ayakta kalır.”

Haberin Devamı

Yazarın son yazıları


#20 Temmuz 2013 Ödüle doymak
#16 Temmuz 2013 Sevinmekten korkmak!
#13 Temmuz 2013 Tamburam ne çalıyor!
#6 Temmuz 2013 Delikanlı kim bakalım
#29 Haziran 2013 Gitar çalmaya benzesin
#25 Haziran 2013 Kazım'ın Maradona'sı
#22 Haziran 2013 Sevgili Doktor
#18 Haziran 2013 Bu da mı gol değil?


YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>

Yazarın Tüm Yazıları