GeriSeyahat Parfümsüz olmaz!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Parfümsüz olmaz!

Parfümsüz olmaz!

Camın içine hapsedilmiş binbir

çeşit koku, insanın hayatını

önemli derecede etkiliyor.

Son yüzyılın en gözde

parfümlerini ve ünlülerin

tercih ettiği

parfümleri bu yazıda

öğreneceksiniz.

Parfümün baştan çıkarıcı bir gücü olduğu bilinen bir gerçek. Öyle ki; tarihte bile Kleopatra'nın yelkenleri rayihaya bulanmış bir saltanat kayığıyla Antonius'u karşıladığı söylenir. Parfümün sihrini keşfeden sadece Kleopatra değil elbet! Mesela Asurlular, sakallarına parfüm sürerlermiş; Neron vücudunu gül suyuyla temizlermiş. Fransızlar bile eskiden banyo yapmak yerine parfümle yıkanırlarmış.

Gelelim günümüze... Bugün bilimadamları parfümün başka bir özelliğini daha keşfetmiş durumdalar. Onlara göre anılar ve kokular içiçe. Çünkü koku alma duyusu, belli kokuları beynin duygu merkezine işler.

Böylece birtakım kokuları hatırlayabiliriz. Düşünsenize; sevdiğiniz adamın kokusu kazağınızın üzerine sinmiş. Böylece kazağınızı her kokladığınızda aklınıza ilk gelen elbetteki biricik aşkınız olacaktır.

Geçen yıl dünya çapında parfüm satışları onbeş milyar dolara ulaştı. Bu rekor fiyatın altı milyar doları sadece Amerika'da gerçekleştirildi.

Belki parfüm kullanmayı bir lüks olarak görüyorsunuz. Harcanan bunca paranın anlamsız olduğunu düşünüyorsunuz. Ama şu da bir gerçek ki; parfüm kimi şeyleri, kimilerini hatırlatan sihirli bir iksir. İşte sezonun gözde parfümleri:

Clinique Happy-Clinique

Happy, üç ayrı notanın birleşmesinden oluşan bir parfüm. Önce Batı Hindistan'ın mandalina ağacı, ardından Boysenberry çiçeği, en son olarak mimozanın kokusu.

Wish-Chopard

Kokladığınızda ilk hissedilenler; akasya çiçeği, bektaşi üzümü ve pembe hanımeli. Ardından binbir farklı tütsü, amber ve sandal ağacının bıraktığı etki geliyor.

Baby doll-Yves Saint Laurent

Çiçek ve meyve kokuları sayesinde çocuksu kadınlığı yaratan bir parfüm. Greyfurt, frenk üzümü meyve sepetini; frezyalar ise çiçek demetini oluşturuyor.

Hiris-Hermes

Parfüm, neredeyse tek bir çiçekten yaratılmış; İris. Sedir ağacı, misk tohumları ve vanilya ise alt notaları oluşturuyor.

Organza-Givenchy

Gardenya'dan sümbültebere, kehribardan sedir ve sandal ağacına kadar pek çok kokunun karışmasıyla oluşan bu parfüm, oryantal kokular arasında yer alıyor.

Tresor-Lancome

Lancome'un yıllardır modası geçmeyen ve en çok tercih edilen parfümlerinden biri. Parfümün içeriği gül buketinden oluşuyor.

Noa-Cacharel

Kahve ve kişnişin birlikteliğine, beyaz misk ve şakayıkı eklediniz mi; Noa doğuyor. Parfüm, mucizenin doğuşu olarak tanımlanıyor.

Koku meraklıları

Kadınların çoğu parfümsüz yapamazken, bazıları bitmiş şişeleri bile biriktirmekten kendini alamıyor. Parfüm şişesi koleksiyonculuğu yapanların arasında birçok ünlü ismin adı geçerken, Şebnem Dönmez gibi sürekli koku değiştirenler de var. Çağla Şikel ise şişe koleksiyonu yapanlar arasında.

Kim, hangi parfümü kullanıyor?

Şebnem Dönmez

Dönem dönem sevdiğim kokular değişiyor. Son zamanlarda kullandığım favori parfümüm Cerruti 1881.

Yonca Evcimik

Çiçek kokularını çok sevdiğim için Clinique Happy'den vazgeçemiyorum.

Sema Şimşek

Çok hafif ve tenime uyan bir koku olduğu için Hugo Boss Woman'ı tercih ediyorum.

Çağla Şikel

Joop'la kendimi çok çekici buluyorum.

Meltem Cumbul

Herkeste etki bırakan ve kendi tenimde çok beğendiğim bir parfüm olan Yohji Yamamoto favorim.

Berna Laçin

Tabii ki Oh de Moschino. Bu parfüm bana balayı günlerimi hatırlatıyor ve pozitif enerji veriyor.

Ece Erken

Burberrys'ten bir türlü vazgeçemiyorum. Yaz, kış demeden devamlı kullandığım bir parfüm.

False