GeriSeyahat Ot yemeğinin en iyi 10 adresi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ot yemeğinin en iyi 10 adresi

Ot yemeğinin en iyi 10 adresi

Şimdi ot yemeklerinin, özellikle de Ege otlarının tam zamanı.

Eskiden sadece yöresinde bilinip yenen bu otlar, şimdi sağlıklı beslenme ihtiyacı ve şifalı özellikleri nedeniyle Türkiye’yi baştan başa dolaşıp, sofralara konuk oluyorlar. Kazayağı kavurması, hodan salatası, mendi otu, çiriş otu gibi isimleri ilginç, lezzetleri birbirinden güzel otların en iyi 10 adresini, yemek kültürünün vazgeçilmez isimlerinden oluşan jürimiz seçti.


Ot deyince, akla Ege Bölgesi geldiğinden, listemizdeki 5 ismin de Ege bölgesinden olması kaçınılmazdı.

EN İYİ 10

1. Kaplan Dağ Restoran - TİRE
2. Bay Nihat - AYVALIK
3. Doğa Balık - İSTANBUL
4. Nesos - AYVALIK
5. Çiya - İSTANBUL
6. Giritli - İSTANBUL
7. Zencefil - İSTANBUL
8. Girit Mutfağı - İZMİR
9. Radika - İZMİR
10. Trilye - ANKARA

KAPLAN DAĞ RESTORAN
Yöresel mutfak denince

İzmir Tire’ye 4 kilometre uzaklıktaki Kaplan Köyü sınırları içinde, kestane, çınar ve defne ağaçlarıyla kaplı Kaplan Dağı eteğinde bulunuyor. Sahipleri Lütfü ve Hürmüz Çakır çifti. İlçeye ve Ege’ye ait yöresel lezzetleri sunuyorlar. Tire ve çevresinde yetişen ot yemekleriyle ünlü. Zeytinyağlı kuşkonmaz, radika, melengeç, sarmaşık, hardal ve turpotu, şevketibostan, ebegümeci, ısırgan salata, pazı sarma, ot kavurma, çıngırak otu ve kuburcuk ile yapılan ot kavurma, karışık ot kavurması, yoğurtlu kuzukulağı, cibes, kabak çiçeği dolması, marul yemeği ve patlıcan balığı böreği yiyebilirsiniz. Salı Pazarı’ndan satın alınan veya çevreden toplanan otlarla yapılan mezelerin fiyatları dört lira. Restoran yaklaşık 120 kişilik. Pazartesi hariç haftanın altı günü 12.00-24.00 arası açık. Alkollü içecek servisi var. Tel: (232) 512 66 52.

BAY NİHAT
Her gün 35 çeşit var

Ayvalık Cunda Adası’nda 1978’den bu yana hizmet veriyor. Her gün 30 - 35 çeşit ot yemeği ve meze hazırlıyorlar. Deniz börülcesi, radika, labada, kaz ayağı, ebegümeci, turpotu, yaban pancarı, zaho, kaya koruğu, gelincik, ısırgan otu, yabani kuşkonmaz, akız, kayakoruğu, yabani pırasa, dağcibesi, şevketibostan ot yemeklerinden bazıları. İsteğe göre sıcak ya da soğuk servis ediliyorlar. Meraklıları için Cunda’nın karışık otları zeytinyağında sotelenerek yoğurtlu sarmısaklı sunuluyor. Zeytinyağı Ayvalık’tan, otlar Ayvalık, Edremit ve Kazdağları’ndan. Ahmet Nihat Bekit’in sahibi olduğu Bay Nihat yılın 12 ayı açık. Zeytinyağlı ot mezelerinin fiyatları 6-10 lira arasında. Tel: (266) 327 10 63, (266) 327 10 63.

DOĞA BALIK
Hodan otu salatasına dikkat

Geçtiğimiz yıla kadar menüsünde 35-40 çeşit ota yer veren Doğa Balık’ın sahibi İbrahim Soğukdağ, ot toplamayı bilmeyenler yüzünden köklerin zarar gördüğünü ve otlarda azalma olduğunu, bu nedenle çeşitlerini 25’e indirmek zorunda kaldıklarını söylüyor. Menüdeki otlar Edremit, İzmir ve Kastamonu yörelerinden getirtiliyor. Şu an hodan otunun salatasının ve ısırgan otunun tam zamanı. Diğer önemli ot yemekleri arasında arapsaçı salatası ve yumurta kırılarak yapılan mezesi, yemlik otu salatası ve pirinçli yemeği, su teresi salatası, turp otu ve hardal otunun yemekleri, salatası ve güveçleri, ebegümeci salatası, yabani semizotu salatası, kuskuslu semizotu var. Her gün 12.30-01.00 saatleri arası açık. Tel: (212) 243 36 56

NESOS
Girit kökenli mezeler

Cunda Adası’ndan bir başka adres. 21 yıllık Nesos’un sahibi Murat Tekinoğlu. Girit mutfağının temel malzemesi olan otlarıyla meşhur. Yemek, salata ve meze olarak 45 çeşit ot servis ediliyor. Mönüsünde, mevsimine göre 30’un üzerinde ottan yapılmış meze bulunuyor. Ayvalık, Burhaniye, Edremit’in köy ve kasabalarındaki halk pazarlarına getirilen otlardan yapılan mezeler bazıları, izvinye, kayakoruğu, gerdeme, kuzukulağı, susamotu, cibes, radika, papules, denizbörülcesi, hardalotu, turpotu, arapsaçı, semizotu, pazı, ısırgan. Renklerini kaybetmeyecek şekilde haşlanıp, etiketli cam tepsilere konuluyorlar. İsteğe göre sıcak olarak da servis yapılıyor. Kışın 08.30-24.00 arasında, yazın 02.00’ye kadar açık. Zeytinyağlı ot mezeleri 5-7 lira arasında. Tel: (266)327 17 48, (266) 327 22 39.

ÇİYA
Türkiye’nin her bölgesinden

Çiya’nın menüsünde Ege, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu, Karadeniz’den sayısız ot çeşitleri var. Her mevsim, haftanın üç günü taze otlar geliyor. Çiriş otu, ebegümeci, koyunkulağı, kuzukulağı, dedesakalı, yarpuz otu, soryaz otu, mendi otu gibi otların kimi haşlanarak, kimi zeytinyağında kavrularak, kimi salamura ya da pilava katılarak servis ediliyor. 1987’den beri Kadıköy’de bulunan Çiya, haftanın her günü saat 11.00-22.00 arası açık. Tel: (212) 330 31 90

GİRİTLİ
Lor peynirli ısırgan

Giritli’de servis edilen otların çoğu Ege Bölgesi’nden getirtiliyor. Ama Antakya, Trakya ve Marmara’dan da tedarik edilen otlar var. Otlu mezelerden en çok tercih edilenler, kendi yaptıkları lor peynirli ısırgan, kabaklı istifno, kurubörülce ile pişirilen arapsaçı, zeytinyağlı şevketibostan. Özel sirken otu mezesi ve patatesli zahter salatası gibi onlarca çeşit, mevsime göre menüde yer alıyor. Karışık otlarla ve yöresel peynirlerle hazırlanıp taş fırında pişirilen otlu peynirli pide de, Giritli’nin en sevilen sunumlardan biri. Hergün 09.00-24.00 arası açık. Tel: (212) 458 22 70.

ZENCEFİL
Şimdi tam zamanı

Vejetaryen restoran Zencefil’in menüsündeki ot yemeklerinin en zengin olduğu zaman şimdi. Çirişli bulgur, kazayağı otlu börek, yoğurtlu deniz börülcesi, pirinçli ebegümeci, taze rezene yahnisi, yine taze rezene ile yapılmış bahar pilavı şu an en rağbet gören yemekler. Haftanın iki ya da üç günü şehir dışından taze otlar geliyor. Bir bölümünü de Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen aracılar ve pazarcılardan alıyorlar. Yılın her mevsimi ot yemeği yeme imkanınız var. Pazar hariç her gün, sabah 09.00-23.00 arası açık. Tel: (212) 243 82 34

MUTFAK GİRİT
Zeytinyağlı sevenlere

Üç yıl önce Alsancak’ta açıldı. Zeytinyağlı yemek sevenlerin adresi. Mevsiminde ot yemekleri de servis ediliyor. Cibes, radika, turpotu, karışık ot kavurma, deniz börülcesi, pırasa, ıspanak, enginar dolma, lahana, ısırgan otu kavurma, şevketi bostan kavurma ve arapsaçı bulabilirsiniz. Bütün malzemeler günlük ve köy pazarlarından alınıyor. Sahibi Huriye Bakay, “özellikle Girit mutfağının tatlarını İzmirliler’e sunuyoru” diyor. Tel: (232) 422 71 15.

RADİKA
İster haşlama ister kavurma

İzmirli iş kadını Filiz Birkan tarafından geçtiğimiz yıl açılan Radika, Alsancak’ta hizmet veriyor. Zeytinyağlılar, ot ve et yemekleri servis ediliyor. 40 kişilik kapasiteye sahip. Menüde sunduğu başlıca ot çeşitleri arasında haşlama olarak, turp otu, cibes, radika, turp filizi, kavurma olarak ise pazı, ebe gümeci, sarmaşık zeytinyağlı dikkat çekiyor. Midyeli lahana sarması, semizotu, yoğurtlu kuzu kulağı, enginar dolması da beğenilen yemekler arasında. Yazın bahçede oturabilirsiniz. Tel: (232) 465 29 94.

TRİLYE
Hepsi Ege’den geliyor

Deniz börülcesi, radika, arapsaçı, şevketibostan, ısırgan otu, turp otu, hardal otu, kuzukulağı, kaya koruğu, cibes, pancar otu, kuş otu, sirken otu, labada, mercanköşk, zoho gibi sayıları 20’yi geçen otlarla yapılan yemekleri bulmak mümkün. Otların çoğu zeytinyağlı olarak, bazıları da balık yemeklerinin yapımında ana yemeklerle birlikte sıcak olarak sunuluyor. Otların tamamı Edremit deltası, Çanakkale, Ayvalık, İzmir Alaçatı’dan getirtiliyor. Her gün 12.00-01.00 arasında açık. Tel:(312) 447 12 00.
 

False