ÖSYM'nin % 95 yenilendi

Güncelleme Tarihi:

ÖSYMnin % 95 yenilendi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2016 22:10

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, sınav güvenliğine ilişkin soruları yanıtlarken “Şu anda personelden kullanılan teknik altyapıya kadar yüzde 95 oranında ÖSYM yenilenmiştir. Herhangi bir kişiye değil sisteme güven üzerine strateji oluşturuldu” dedi.

Haberin Devamı

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, sınav sorularının sızmasını önleyici tedbirler yerine hiç kimsenin soruları bilemediği bir sistem uyguladıklarını belirterek, herhangi bir soru yazarının sorduğu soruların ağırlığının tamamen azaltıldığını bildirdi. Bir soru yazarının bir sınavda en fazla bir ya da iki sorusunun çıkabileceğine işaret eden Demir, şöyle konuştu: “Soru hazırlama süreçlerinde soru yazarı o sorunun hangi sınavda çıkacağını da bilmez. Onu denetleyen de bilemez. Tamamen son dakikada büyük bir havuz içerisinden sorular çekilir. Böylelikle herhangi bir kişinin inisiyatifine, o kişiye olan güvene değil, sisteme ve süreçlere güven üzerine yeni bir strateji oluşturuldu. O nedenle ÖSYM, Türkiye’de en iyi çalışan kurumlardan birisidir. Şu anda ÖSYM’de çalışan personelden kullanılan teknik altyapıya kadar yüzde 95 ÖSYM yenilenmiştir. Yasal düzenlemelerle yenilenmiştir ve yenileme devam ediyor.”

Haberin Devamı

Prof. Dr. Demir, sınav güvenliği bakımından risk unsuru taşıyan bir konunun ÖSYM’nin gündeminde bulunmadığını söyledi. ÖSYM’nin soru hazırlayan sınav ekibinin de yenilendiğini belirten Prof. Dr. Demir, şöyle devam etti: “Sınav hazırlama komisyonu gibi sabit bir komisyon yok. Bu, sürekli değişen bir havuz. Sürekli soru hazırlayan bir kişi de yok. Sınavlarda bir kişinin sorusunun birden fazla çıkmaması için tedbir alıyoruz. ÖSYM’nin bundan sonra, soru havuzunu daha derinleştirmek, bir sınav için 50 bin dolayında bir soru havuzu varsa bunu 100 bine çıkarmak, soru yazarlarını daha çeşitlendirmek gibi bir hedefi vardır. Ama ‘süreçlerde ve güvenlik tedbirlerinde ilave şunu da yapmamız gerekir’ diyerek düşündüğümüz ama yapamadığımız bir şey yok denecek kadar az durumdadır.” 

BAKMADAN GEÇME!