Osmanlı'dan kalan sarnıcı Büyükşehir restore etti

Güncelleme Tarihi:

Osmanlıdan kalan sarnıcı Büyükşehir restore etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2018 12:11

Osmanlı'dan kalan sarnıcı Büyükşehir restore etti

Haberin Devamı

DENİZLİ Büyükşehir Belediyesi, Bereketli Mahallesi'nde 1900 yıllarda Osmanlı döneminde yapılan ve yıkılmaya yüz tutan sarnıca sahip çıkarak restore etti.

Denizli'nin geçmişine tanıklık eden tarihi evleri restore ederek yıkılmaktan kurtaran Denizli Büyükşehir Belediyesi, bu kez Osmanlı döneminde yapıldığı belirlenen tarihi sarnıcı restore etti. 1900 yılında yapıldığı tespit edilen tarihi yapının bölgedeki çiftçilerin ve o güzergahtan geçen yolcuların içme sularını karşılamak için kullanıldığı ifade edilirken, Bereketli Sarnıcı'nın diğer sarnıçların aksine tamamının toprak yüzeye yapıldığı, yapımında ise dere taşları ile Horasan harcının kullanıldığı belirlendi.

Tarihi yapının kapısının ve merdiveninin bulunduğu tespit edilirken, ön tarafında ise aydınlatma, havalandırma, fazla suyu dışarı atma ve içerisinden kova ile su alabilme amaçlarına hizmet eden kemerli bir pencere bulunduğu kaydedildi. Yapının ön cephesindeki beyaz mermer üzerinde yapımının Hicri 1318 (Miladi 1900) şeklinde kaydedilen Osmanlıca bir kitabenin yer aldığı belirlendi.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Osman Zolan, sarnıçların Türk-İslam kültüründe suyun değerini en iyi anlatan su yapıları olduğunu belirtti. Bu yapılarla yörenin mimari anlayışı ve suya verilen kutsallığın öneminin ortaya konulduğunu ifade eden Başkan Zolan, Denizli'nin geçmişiyle bütünleşen tüm tarihi yapıları kente kazandırmak için büyük fedakarlıklar yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini vurguladı.

Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!