Osmangazi Köprüsü açıldı, bayram tatilinin sonuna kadar ücretsiz

Güncelleme Tarihi:

Osmangazi Köprüsü açıldı, bayram tatilinin sonuna kadar ücretsiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2016 19:22

Temeli 2013'te atılan Osmangazi Köprüsü'nün açılışı gerçekleşti. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın da izlediği açılışta bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmangazi Köprüsü'nün bayram tatilinin sonuna kadar ücretsiz olacağını duyurdu. Öte yandan, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, köprü geçiş ücretinin 89 TL olacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü'nün açılış töreni katıldı.

Haberin Devamı

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, "Biz gerektiğinde acılarımızı bal eylemeyi bilen bir milletiz. Buna karşılık çok iyi biliyoruz ki bizi terörle, bölgemizdeki krizlerle tehdit edenler aynı derecede dayanıklı, aynı derecede metanetli değildir." dedi.

"TERÖR ENİNDE SONUNDA DÖNÜP KENDİNİ TUTAN ELİ SOKAN BİR AKREP GİBİDİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Terör eninde sonunda dönüp kendini tutan eli sokan bir akrep gibidir çünkü karakteri budur, cibiliyeti budur. Bugün bizim ülkemizde patlayan bombalar, yarın mutlaka onları ülkemize gönderenlerin ellerinde de infilak edecektir. Biz hiçbir ayrıma tabi tutmaksızın, terörü, terör örgütlerini, teröristleri topyekun reddeden bir ülkeyiz. Aynı onurlu tavrı diğer devletlerden de bekliyoruz. Rabbim milletime bir daha böyle acılar yaşatmasın diyorum."

Haberin Devamı

Osmangazi Köprüsü açıldı, bayram tatilinin sonuna kadar ücretsiz

Açılış törenine Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da katıldı

"MAŞA ÖRGÜTLERİN DE ONLARI ÜZERİMİZE SALANLARIN DA AMAÇLARINI BİLİYORUZ"

"Ülkemizde bir yandan gerçekten çok güzel, çok sevindirici gelişmeler yaşanırken, diğer yandan da maalesef terör örgütlerinin insanlık dışı eylemleri sürüyor." ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bölücü terör örgütü PKK bir yandan, YPG bir yandan, DAEŞ denilen karanlık örgüt diğer yandan, irili ufaklı başka örgütler öte taraftan, tasmalarını ellerinde tutan güçler tarafından ülkemizin üzerine salıverilmiştir. Biz bu maşa örgütlerin de onları üzerimize salanların da amaçlarını gayet iyi biliyoruz." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Osmangazi Köprüsü açıldı, bayram tatilinin sonuna kadar ücretsiz

"EN AVANTAJLI YERLER DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGELERİMİZ"

"Güneydoğu, Doğu, şu terör belasından arındırıldığında oralarda da çok ciddi bir sıçramanın olacağını, olduğunu göreceksiniz." diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu bakımdan, en avantajlı yerlerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz olduğunu düşünüyorum. Türkiye, terör meselesinin üstesinden geldiğinde bu bölgelerimizde çok hızlı bir büyüme bekliyorum. Hatta daha da ileri giderek, terörün sırf bu amaçla tahrik edildiğini, canlı tutulduğunu düşünüyorum."

Osmangazi Köprüsü açıldı, bayram tatilinin sonuna kadar ücretsiz

"TÜRKİYE, YAŞADIĞI BU SÜREÇTEN GÜÇLENEREK ÇIKACAKTIR"

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önümüzdeki dönemin çok hayırlı, çok ümit verici gelişmelere sahne olacağına inanıyorum. Emin olunuz Türkiye, yaşadığı bu süreçten güçlenerek çıkacaktır. Yeter ki biz birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi koruyabilelim." şeklinde konuştu.

RUSYA VE İSRAİL'LE İLİŞKİLER

Erdoğan, "Rusya ve İsrail ile başlattığımız yeni dönemin sadece ülkelerimiz arasında değil, bölgemizde de hayırlı gelişmelerin habercisi olmasını temenni ediyorum. Türkiye tüm ilişkilerinde sadece kendi kazancını gözeten değil karşılıklı olarak, 'kazan-kazan' esasına dayalı olarak bu dayanışmayı inşallah gerçekleştiren bir ülkedir." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"BAYRAM SONUNA KADAR ÜCRETSİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan "İnşallah Osmangazi Köprüsü bayram sonuna kadar ücretsiz olarak halkımızın hizmetinde olacaktır ve ben girişimci firmalarımızın bu jesti, aynı zamanda, inşallah bu köprümüzün sadakası olarak hayırlı olacak diyorum." dedi.

Osmangazi Köprüsü açıldı, bayram tatilinin sonuna kadar ücretsiz

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM'IN KONUŞMASI

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından notlar;

* Bu muhteşem açılışı katılımlarıyla şenlendiren değerli kardeşlerim, hoşgeldiniz. Osmangazi hayırlı uğurlu olsun.

* İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Manisa ve İzmir illerini ihya edecek. Seyahati eziyetten keyfe dönüştürecek.

* İzmir'e İstanbul'dan gidiş 8 saati aşıyor. İnşallah köprü ve otoyolla birlikte 3 saatin altına inecek. İşte medeniyet bu.

* Bildiğiniz gibi 2013'te Marmaray'ı açtık. Marmaray bir dünya projesi. Bugüne kadar tam 145 milyon İstanbullu kullandı. Şimdi ağustos ve aralık aylarında 2 büyük projenin açılışını gerçekleştireceğiz.

* Bütün bunlar Türkiye Cumhuriyeti'nde bir ve beraber olarak kardeşçe yaşama azmindeki 79 milyon vatandaşımızın mutluluğu için yapılıyor.

* Ağustosta aralıkta yeni güzel projelerin açılışında yine hep beraber olacağız. Sayın Cumhurbaşkanım şunu ifade etmek istiyorum, Türkiye'nin barışına huzuruna göz dikenler, terörle ülkemizi yıldırmaya çalışanlar şunu bilmeli ki Türkiye 79 milyon milletiyle dimdik ayaktadır, ay yıldızlı bayrağının altında hür yaşayacaktır.

* Teröre pabuç bırakacak değiliz. Bu ülkeye göz dikenler er geç hesabını verecek. Otoyol A.Ş'nin bütün paydaşlarını ve yüklenici firmayı tebrik ediyorum. Cumhurbaşkanımızın size bir müjdesi olacak, sıkı durun.

Öncesinde konuşan Bakan Arslan'ın konuşmasından notlar;

* Osmangazi Köprüsü Türkiye'nin dışından da Recep Tayyip Erdoğan'ı, Binali Yıldırım'ı, Türkiye Cumhuriyeti'ni umut olarak görenlerin gurur projesidir.

* Artık Bolu Tüneli gibi 14 yıl değil, birkaç yıl konuşuluyor. Biz bunun gibi birçok projeyi hizmete sunacağız, kimsenin şüphesi olmasın.

KÖPRÜNÜN ÖZELLİKLERİ

39 AYDA TAMAMLANDI, 8 BİN İŞÇİ ÇALIŞTI

İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osman Gazi Köprüsü hizmete girdi.

30 Mart 2013'te Yalova Altınova Hersek şantiyesinde düzenlenen törenle temeli atıldıktan sonra yaklaşık 39 ayda tamamlanan köprü, 252 metre kule yüksekliğine, 35,93 metre tabliye genişliğine, bin 550 metre orta açıklığına ve 2 bin 682 metre uzunluğa sahip.

Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada bulunan köprünün yapımında, 8 bin işçi çalıştı. Kuş türlerinin yaşadığı "Hersek Lagünü" için kavis verilen Osmangazi Köprüsü, bu özelliğiyle de tabiata ve biyolojik çeşitliliğe verilen önemi gösteren önemli yapılar arasında yer aldı.
İzmit Körfezi'nin gerdanlığı olarak nitelendirilen köprü, bölgedeki arsa ve konut fiyatlarını artırdı.

Osmangazi Köprüsü'nün açılmasıyla Kocaeli'nin Gebze ve Diloavası ilçelerindeki sanayi yükünün azalması bekleniyor. Köprünün temelinin atılmasının ardından Yalova'da yeni Organize Sanayi Bölgeleri kurulması için çalışmalar başlatıldı.

KÖRFEZ GEÇİŞİ 6 DAKİKAYA İNDİ

Toplam yatırım bedeli 9 milyar dolar olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan köprü sayesinde İzmit Körfezi 6 dakikada geçilebilecek.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil), 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak. İzmit Körfezi'nde otomobille mevcut yol kullanılarak 2 saate yakın süren güzergah, köprü sayesinde 6 dakikaya indi.

DÜNYA DÖRDÜNCÜSÜ KÖPRÜ

252 metre kule yüksekliği, 35.93 metre tabliye genişliğine sahip, toplamda 2 bin 682 metre olarak planlanan köprünün orta açıklığının bin 550 metre olacağı ve dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü köprü olacağı belirtildi. Köprü bittiğinde 3 gidiş ve 3 geliş olmak üzere 6 şerit olarak hizmet verecek. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi olacak.

Körfez geçiş köprüsü tamamlandığında, şu anda körfezi dolaşarak 2 saat, feribot ile 1 saat olan körfez geçiş süresi ortalama 6 dakikaya inecek. İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü 1.1 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştiriliyor. Proje tamamlandığında halen 8-10 saat süren İstanbul-İzmir yolunun 3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor.

433 KİLOMETRELİK PROJENİN YÜZDE 64'Ü TAMAM

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Yap-İşlet-Devret modeli ile ihale edilen Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil ) Otoyolu Projesi, 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere 433 kilometreyi kapsıyor.

Yapım çalışmalarının devam ettiği Gebze-Gemlik kesiminde yüzde 98, Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde ise yüzde 90, Kemalpaşa Ayrımı-İzmir kesiminde yüzde 88 olmak üzere dev projenin tamamında yüzde 64lük fiziksel gerçekleşme sağlandığı belirtildi. Altınova - Gemlik arasındaki 40 kilometrelik kesim ise 21 Nisan 2016'da tamamlanarak trafiğe açılmıştı. Projede toplam 7 bin 908 personel ile birlikte 1568 adet iş makinesinin çalıştığı öğrenildi.

KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETİ 89 TL OLACAK

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, köprü geçiş ücretinin 89 TL olacağını açıkladı.

BAYRAM TATİLİNİN SONUNA KADAR ÜCRETSİZ

Başbakan Binali Yıldırım, açılışı yapılan Osmangazi Köprüsü'nden geçişlerin bu geceden başlayarak, 11 Temmuz pazartesi saat 07.00'ye kadar ücretsiz olacağını açıkladı.

Yıldırım, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki resmi hesabından, "Dev proje, Cumhurbaşkanımız @RT_Erdoğan müjdesi ile taçlandı." paylaşımında bulundu.
Yıldırım, ayrıca "Osmangazi Köprüsü bu gece saat 00.00'dan başlayarak, 11 Temmuz pazartesi günü saat 07.00'ye kadar ücretsiz olacak." bilgisini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!