GeriSeyahat Ordu’nun bahar renkleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ordu’nun bahar renkleri

Ordu’nun bahar renkleri

Ordu tertemiz kıyıları, dereleri, yaylaları, tarihi yapıları, mutfağıyla Doğu Karadeniz’in en güzel köşelerinden biri. Bahar bitmeden bu etkileyici şehre yolum düştü. Bakir koyları, masal gibi yaylaları unutamadım. Bu mevsiminde taze taze toplanıp pişirilen ot yemeklerinin, balıkların tadı damağımda kaldı.

Doğu Karadeniz’deki Ordu 108 kilometrelik kıyı şeridi, bitki örtüsü, dağları, yaylaları, yöresel yemekleri, misafirperver halkıyla gidilip görülmesi gereken bir yer. Barındırdığı doğal ve tarihi güzellikler ili cazip bir turizm merkezi yapıyor. Geçen hafta sonu yolum düştü ve Ordu’dan hoş anılarla döndüm.

Ordu’da hem deniz hem de yayla tatili yapabilirsiniz. Karadeniz kıyısındaki otelleri de, yaylalardaki pansiyonları da tercih edebilirsiniz. Yaz mevsimi yaklaştıkça Ordu’da da yayla turizmi yavaş yavaş başlıyor. Ordulular eşyalarını yüklenip yayladaki evlerinin yolunu tutuyor. Yaylacılık, yöre kültüründe eskiden beri çok özel bir yere sahip. Deniz seviyesinden 1850 metre yükseklikteki Çambaşı, doğal güzellikleriyle dikkat çeken en ünlü yaylalardan. Ulaşımı Ordu-Kabadüz-Çambaşı güzergâhını oluşturan asfalt yol ile sağlanıyor. Giderken muhteşem Karadeniz coğrafyasının karakteristik özelliklerini doyasıya seyredebiliyorsunuz. Burada konaklama yeri ve lokanta da bulabilirsiniz.

Ordu merkezden karayolu ile 6 kilometre uzaklıkta olan Boztepe, denizden 450 metre yükseklikte. İlin tüm güzelliklerini gözler önüne seriyor. Buraya yaklaşık iki senedir hizmet veren teleferikle çıkabilirsiniz. Dört bir yanı pencereli teleferikler muhteşem manzarayı kuşbaşı izleme imkânı veriyor. Gidiş ve dönüş için 6 TL ödeyerek teleferiği kullanabilir, şehri ve denizi fotoğraflayabilirsiniz.

Paşaoğlu Konağı, Ordu merkezde Selimiye mahallesinde bulunuyor. İncelikli bir taş işçiliğine sahip konak 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmış. Müzede 3 bin 500’ün üzerinde arkeolojik ve etnografik eser bulunuyor.

OT YEMEKLERİNİN TAM ZAMANI

Bahar, Ordu’da da ot açısından en zengin mevsim. Yaylalardan taze taze toplanan otlarla pişirilen yemekler evlerde, lokantalarda sofraları şenlendiriyor. Galdirik, sakarca, melocan, baldıran, üzüm yaprağına, karalahanaya sarma, yöresel adıyla kirmit yani mantar bu mevsimde tadabilecekleriniz arasında. Bu yemekler hem sıcak hem soğuk yeniliyor. Kızartması, turşusu yapılıyor, bazı otlar yumurtayla pişiriliyor. Lokantalarda bolca bulabileceğiniz bu yemeklerin yanında enfes mısır ekmeği ve sebzeli balık çorbası tadabilirsiniz.

Vonalı Celal, Ordu’nun Perşembe ilçesinde, hamsi, turşu ve Karadeniz yemekleri yiyebileceğiniz, muhteşem deniz manzarasına sahip, meşhur bir mekân. Celal ve Süleyman Öztürk’ün birlikte işlettiği mekânda yöresel yemekleri ve deniz ürünlerini tadarken bir yandan da denize usul usul yağan yağmuru seyrettik. Hem manzara hem yemekler unutulmazdı. Süleyman Bey turşuyu hiç sirke kullanmadan, özel bir yöntemle, erikle hazırladıklarını anlattı. Mekânda envai çeşit turşu bulabileceğimizi öğrendik. Yumurta, hamsi, kiraz, mantar turşusu bile vardı. İstanbul’da da şubesi olduğunu öğrendik. Ama ben Ordu’da, asıl yerinde, o doğal güzelliklerin kucağında bu lezzetleri tattığım için çok memnun oldum.

Hampton by Hilton Ordu, kentin yeni açılan otellerinden. Ordu gezimizi şehirde kaldığımız sürece konakladığımız bu otelin yetkilileri organize etti.

UZUN SAÇLI’YA UĞRAMADAN OLMAZ

Uzun Saçlı’nın Yeri, Ordu’nun Perşembe ilçesinde Medreseönü mevkiinde. Burada deniz manzaralı masalarda oturup Uzun Saçlı’nın yaptığı leziz çaylardan tadabilirsiniz. Uzun Saçlı’nın gerçek adı Nusret Doğan. Kendisi usta bir dalgıç olarak da biliniyor. Ona Türkiye’ye yayılan ününü kazandıran ise beline kadar uzanan saçlarıyla kahvaltı, çay, balık servis ettiği mekânı. Gözünün tutmadığı müşterilere servis yapmadığı anlatılan Uzun Saçlı ağarmış saçlarına rağmen hareketli, oradan oraya koşturan biri. O gün mekânında tek kişiydi, siparişlere yetişmeye çalışıyordu. Bizi güler yüzle karşıladı. Çayını biz de çok beğendik. (Tel: 0 452 537 60 29-537 60 88)

GİZEMLİ BURUN

Karadeniz’e doğru uzanan Yason Burnu, Perşembe ilçesine 15 kilometre mesafede, Çaytepe köyü sınırları içerisinde. Burası Ordu’nun en çok turist çeken köşelerinden. Birinci derece arkeolojik, ikinci derece doğal SİT alanı. Bölgede 1869 yılında yapılan Yason Kilisesi yakın zamanda restore edildi. Kilise hem yerli hem yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Bu çevredeki kıyılar Efirli, Çaka, Beyaz Kum gibi çok güzel plajlara da sahip.

False