GeriSeyahat On haftada İspanyol mutfağı dersi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
On haftada İspanyol mutfağı dersi

On haftada İspanyol mutfağı dersi

Ä°spanyol kültürünü tanıtmayı amaçlayan Taksim’deki Cervantes Enstitüsü, 29 Mart-31 Mayıs arasında Ä°spanyol yemekleri kursu düzenliyor. Kurs, Galata’daki Ä°spanyol restoranı Venta Del Toro’da, mekanın aşçısı Ana Gomez tarafından verilecek. Gomez, tortilla, paella gibi ülke mutfağının ünlü tatlarının yanında tavuk, balık, kırmızı et gruplarından kolay yemekler ve Ä°spanyol mutfağının vazgeçilmez soslarını yapmayı öğretecek.Üç tarafı denizle çevrili Ä°spanya’nın mutfağında balıklar ve deniz böcekleri önemli yere sahip. Ä°lk bakışta Ä°spanya’nın yemek kültüründe Latin ülke mutfaklarından esintiler taşıdığı düşünülüyor. Ama Ä°spanyol mutfağı, örneÄŸin Meksika mutfağının tam karşıtı özelliklere sahip. Meksikalıların aksine Ä°spanyollar pek acı sevmiyor.Ä°spanya mutfağının temel öğesi zeytinyağı. Balık, kalamar ve deniz böceÄŸi ağırlıklı olan mutfağın diÄŸer popüler malzemesi patates. Salatalar dahil pekçok yemekte kullanılan patatesten özel soslar eÅŸliÄŸinde haÅŸlama, omlet, börek de yapılıyor. Sebzeli ve balıklı çeÅŸitli salatalar yapılıyor. Paella adı verilen meÅŸhur salatanın tam 15 farklı çeÅŸidi var. Valencia bölgesine özgü bir paella, ismini içine konulduÄŸu geniÅŸ tepsiden alıyor. Tavuk, kalamar ya da sadece sebzeyle yapılabiliyor. Ä°spanyolların en çok tükettikleri yemekler şöyle: Tortilla (Ä°spanyol omlet), pa amb tomaquet (rende domatesli ekmek), patatas bravas (acılı soslu patates), croquetas (beÅŸamel soslu tavuk kroket), boquerones en vinagre (sirkeli hamsi), patatas all i oli (sarmısaklı patates), empana dillas (ton balıklı börek).Türkiye’de Fransız ve Ä°talyan mutfaklarına göre daha az tanınıyor Ä°spanya mutfağı. Paella ve patates soÄŸan omlet tortilla Ä°spanyol mutfağının Türkiye’de en çok tanınan lezzetleri.Ä°spanyolların sade tatlardan hoÅŸlandığını söyleyen kursun hocası Ana Gomez, diÄŸer Avrupa mutfaklarıyla aradaki farkı şöyle anlatıyor: ‘Fransızlar ağır yemekleri seviyor. TereyaÄŸ, krema ve soslardan vazgeçemezler. Tatları birbirine karıştırıyor, yemeÄŸe portakal, sosa nane koyuyorlar. Ä°talyan mutfağında da hamur iÅŸleri var. Pizza, makarna, bunları Ä°spanyollar pek sevmez. Türk mutfağında da çok baharat var. Bizde de et yemekleri çok yapılır ama biz etin tadını almayı sevdiÄŸimiz için yemeÄŸe en fazla iki çeÅŸit baharat koyarız. Deniz ürünleri ile salatalar mutfağımızda önemli yer tutuyor. Yemek kültürümüz, saÄŸlıklı tatlar üzerine kurulu.’DERSLER VENTA DEL TORO’DAGalata Kuledibi’ndeki Venta Del Toro restoranının baÅŸ aşçısı Ana Gomez, 1994’te Türkiye’ye gelmiÅŸ. 1996’dan beri restoranlarda aşçı olarak çalışmış. Åžimdi, Venta Del Toro’da, Cervantes Enstitüsü iÅŸbirliÄŸiyle açılan kursta, Türklere Ä°spanyol yemekleri öğretecek. On hafta boyunca, pazartesi günleri yapılacak kursta, Ä°spanyol mutfağında önemli yeri olan tavuk, balık ve kırmızı etlerle, kolay yemekler yapılacak. Kursun ücreti 300 Euro. Cervantes Ensititüsü: 0212 292 65 36.Pollo Al Jerez (Åžaraplı Tavuk)Malzemeler 1 tavuk göğsü, un, tuz, karabiber, kekik, bir fincan beyaz ÅŸarap, iki fincan tavuk suyu, isteÄŸe göre yeÅŸil zeytinHazırlanışı Tavuk göğsü iyice temizlendikten sonra küp küp doÄŸranır. Bu parçalar unlanır ve tavada hafifçe kızartılır. Tavadan alınır, tuz, karabiber ve kekik serpiÅŸtirilir ve beklemeye alınır. Tavadaki yaÄŸdan bir kaşık alınır. Ayrı bir tavada bir fincan beyaz ÅŸarap, yarım fincan brendi bu yaÄŸla piÅŸirilir. Ä°ki fincan tavuk suyu ilave edilir. Sonra tavuk parçaları bu sosa eklenir. Kaynayana kadar birlikte piÅŸirilir. Ãœzerine yeÅŸil zeytinler doÄŸranır.Tigres (BeÅŸamelli Midye)Malzemeler Bir kilo midye, zeytinyağı, dilediÄŸiniz miktarda soÄŸan, un, tuz, hindistancevizi, beÅŸamel sos, iki yumurta, galeta unuHazırlanışı: Bir tencerenin içinde bir bardak su kaynatılır. Midyelerin kabukları temizlenir ve kaynamış suda, tencerenin kapağı kapalı olarak, kabukları açılıncaya kadar piÅŸirilir. Sonra sudan çıkarılır, soÄŸumaya bırakılır. Midyelerin içi kabuÄŸundan ayrılır ve ince ince doÄŸranır. Bir tavaya az miktarda yaÄŸ koyup küçük doÄŸranan soÄŸanlar az ateÅŸte karışıtırılarak kavrulur. Midyeler eklenir, iki üç dakika daha karıştırmaya devam edilir. Ayrı bir tencerenin içinde tereyağı eritilir, un ilave edilir ve tahta bir kaşıkla karıştırılır. YavaÅŸ yavaÅŸ süt eklenir, karışım koyulaÅŸtırılır. Biraz tuz ve hindistancevizi eklenip, ateÅŸten alınır. BeÅŸamel sos, soÄŸan ve midyeyle karıştırılarak harç yapılır. Bu harç midye kabuklarına doldurulur. SoÄŸuması beklenir. Hazırladığınız midye içlerini önce yumurta, sonra galeta ununa bulayarak kızgın yaÄŸda piÅŸirin.Â
False