Okul servislerinde ürküten tablo

Güncelleme Tarihi:

Okul servislerinde ürküten tablo
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2017 22:32

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün okul servislerine yönelik yaptığı incelemede çarpıcı rakamlar ortaya çıktı: 2016’da okul servisleri 1.588 kazaya karıştı, 8 kişi öldü. Öğrencilerin de bindiği otobüs ve minibüslerin 2015 muayene sonuçlarında araçların yalnızca yüzde 1’inin kusursuz olduğu tespit edildi.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı’na ‘Okul servis araçlarının denetimi’ konulu yazı gönderdi. Yazıda okul servis araçlarına yönelik geçen yıllardaki istatistiklere yer verilerek uyarılarda bulunuldu. Trafik ekiplerince yapılan kontrollerde öğrenci servis hizmeti veren taşıtların önemli yasal ve teknik eksikliklerinin bulunduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Bu eksikliklerin sürekli olarak trafik polisince denetlenmesinin ve giderilmesinin, diğer asli görevlerimiz de dikkate alındığında, her zaman mümkün olamadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle okul servis aracıyla öğrencilerin erişim ihtiyacının karşılandığı okul yönetimleri tarafından, araçların denetiminin özellikle zorunlu sigorta ve teknik muayene bakımından yapılması, öğrencilerin serviste emniyet kemerlerinin takılı olduğunun öğretmenler tarafından kontrol edildikten sonra okuldan ayrılmalarına izin verilmesi gibi önlemlerin, muhtemel kazalardaki ölüm ve yaralanmaları azaltacağı gibi, bu uygulamayla çocuklarımıza olumlu ve koruyucu davranışların kazandırılması da mümkün olacak.”

13 BİN SERVİS KUSURLU
İçişleri Bakanlığı’nın yazısında şu bulgular da yer aldı:

- 2016 yılında okul servisleri 1.588 kazaya karıştı. Bunlarda 8 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 182 kişi yaralandı.
- 2015-2016 eğitim- öğretim yılında Türkiye genelinde yapılan okul servis aracı denetimlerinde 218 bin taşıt/sürücü kontrol edildi. Bunlardan 13 bin 156’sı kusurlu görülerek ceza uygulandı.
- 2016 yılında yapılan özel denetimlerde 88 bin 335 okul servisi denetlendi. Toplam 4 bin 672 ceza kesildi. 629 araç trafikten men edildi.
- 2015 yılında otobüs ve minibüs türü taşıtlara yönelik  periyodik araç muayenesinde yetkili kuruluş olan TÜVTÜRK muayene sonuçlarına göre 699 bin 997 taşıttan yüzde 65.74’ü hafif kusurlu, yüzde 31.76’sı ağır kusurlu, sadece yüzde 1’inin kusursuz.

TRAFİKTE 'SİVİL POLİS'
Emnİyet Genel Müdürlüğü, trafikte sivil polislerce habersiz denetleme yapılmasına ilişkin 81 il emniyet müdürlüğüne genelge gönderdi. Genelgede, daha önce bayram tatillerinde uygulanan sivil trafik polisi uygulamasının, şehir içi belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, ticari minibüs, otobüs ve taksiler ile şehirlerarası otobüslerde de uygulaması istendi. Sivil polisler, toplu taşıma araçlarında ücret ödeyerek binecek, yolcu olarak seyahat edecek, sürücünün yaptığı kural ihlallerini tespit edecek. 

BAKMADAN GEÇME!