Öğrenciler tematik liselerde hem öğreniyor, hem üretiyor

Güncelleme Tarihi:

Öğrenciler tematik liselerde hem öğreniyor, hem üretiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2017 12:54

Bir alanda öne çıkan, özel sektörle işbirliği içinde eğitim veren ve mezunlarına istihdam olanağı sağlamayı hedefleyen ‘tematik meslek liselerinde’ öğrenciler bir yandan üretim yaparken diğer yandan gelecekleri için altın bileziklerini kazanıyor. Atölyelerde mesleklerini öğrenirken üreten gençler, “Geleceğimiz adına mutluyuz” diyor.

Haberin Devamı

Tematik Meslek Lisesi tanıtımı TASEV Ayakkabı ve Saraciye Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yapıldı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde sektör temsilcilerinin, okul idarecilerinin katıldığı toplantıda projeyle ilgili bilgiler verildi. Öğrenciler de atölyelerde yaptıkları çalışmaları anlattı. Diğer mesleki ve teknik liselerden farklı olarak bir alanda öne çıkan, sektörle işbirliği içinde ve istihdam odaklı faaliyet gösteren ‘tematik meslek liseleri’ Türkiye genelinde 17, İstanbul’da 6 tane bulunuyor. Liselerin tanıtım toplantısında konuşan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, ‘Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’ projesi konusunda bilgiler verdi. Geçen yıl göreve başladığında sektör temsilcileriyle görüştüklerini anlatan Yelkenci, onların taleplerini dinlediklerini ve bunun sonucunda ‘tematik meslek lisesi’ projesinin geliştirildiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

EN İYİ MODELLER TÜRKİYE GENELİNE YAYILIYOR

Okul-sanayi proje sayısının arttığını belirten Yelkenci, yüzün üzerinde atölye kurulduğunu, liseden mezun olacakların istihdamına çok önem verildiğini anlatarak, “Ayakkabıcılara usta öğrencileri gönderin diyeceğiz, hangi alanda çalışıyorsak o alanda usta öğretici isteyeceğiz. Sektörle beraber en güzel modellemenin Türkiye’ye yayılması için çalışacağız. Her tematik lise kendi rengini oluşturacak” dedi. Yelkenci, okullar aracılığıyla istihdamın yüzde 100 olmasının hedeflendiğini vurgulayarak, konuşmasında protokol yapılan sektör ve okulları da belirtti.

Öğrenciler tematik liselerde hem öğreniyor, hem üretiyor

HEDEF TEKNOLOJİNİN OKULLARA HIZLI AKTARIMI

Toplantıda konuşan sanayi sektörü temsilcileri de okullara katkı vereceklerini, nitelikli personel yetiştirmek istediklerini, bu okullardan mezunların istihdamının yüzde 100 olması için çalıştıklarını anlattı. Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Yönetim Kurulu Başkanı Tan Erdoğdu ise, “Nitelikli ara eleman ihtiyacı için yola çıkıldı. Tematik liselerle bilgi ve teknolojiler okullara daha hızlı entegre edilecek. Sektörlerin gelişim sürecinde öğrencilerin firmalardan geri kalmaması için bu proje oldukça önemli” dedi.

***

Haberin Devamı

Öğrenci alınırken yetenekleri de dikkate alınıyor

Tematik liselerin belli başlı özellikleri şöyle:

-Tematik okullarda her yıl en fazla 30 öğrenci olmak üzere üç sınıf açılabilecek.

-Okula başvuran adayların TEOG ve yetenek puanları dikkate alınacak.

-Sektörler okullarda etkili olacak, sektör okul yönetiminde temsilci belirleyecek. Sektör temsilcisi kariyer günlerinden bütçeye kadar birçok konuda öğrencilerin gelişimini yakından takip edecek, lisenin her çalışmasında yer alacak.

-Bu liselerde okuyan bütün öğrencilerin istihdam edilmesi sağlanacak.

***

Öğrenciler anlatıyor

Öğrencilerin aldıkları eğitimi yerinde izlemek için özel sektör öncülüğünde kurulan TASEV Ayakkabı ve Saraciye Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin atölyelerine girdiğimizde gençlerin usta öğreticiler eşliğinde çalıştıklarını gözlemledik. Atölyede liseliler ayakkabılara taban hazırlamaktan montaja, zımparadan boyaya kadar kalite kontrolleri de dahil üretim yapıyor. Öğrencilerden bazıları aldıkları eğitime yönelik duygularını şu sözlerle anlattı:

Haberin Devamı

Muratcan Yüksek: 11’inci sınıf öğrencisiyim. Bu okul bana ayakkabının yapımından başlayarak ürünün yapımıyla ilgili her şeyi öğretti. Aldığım eğitim sayesinde elimde bir mesleğim oluyor. Ayakkabıcılık alanında ilerlemek istiyorum. Bu alanda işyeri açacağım.

Esra Sarı: Okulda ayakkabı yapımını öğreniyorum. Gelecekte bu mesleğe devam etmek istiyorum. Burada eğitim almaktan mutluyum.

Saruhan Öktem: Lisede ayakkabı üretiminin en ince ayrıntılarını öğreniyoruz, kendimizi bu alanda geliştiriyoruz. İstihdam konusunda da endişem yok, iş bulabileceğime inanıyorum.

Nur Günaydın: İşimizi, gelecekte yapmak istediğimiz mesleği öğreniyoruz. Okulda çok fazla bilgi, ayakkabı üretiminin nasıl yapıldığını öğrendim. Geleceğim için, istihdam için bu çalışmanın alana özgü eğitimin önemli olduğuna inanıyorum. Burada eğitim almaktan mutluyum.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!