Obama'dan Suriyeli bilim insanı Hamo'ya özel davet

Güncelleme Tarihi:

Obamadan Suriyeli bilim insanı Hamoya özel davet
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2016 10:26

ABD Başkanı Barack Obama, Temsilciler Meclisi’nde yarın yapacağı “Birliğin Durumu” konuşmasına “ilham kaynağı” olarak nitelediği Suriyeli bilim insanı Refai Hamo'yu da davet etti. Obama'nın 23 özel misafiri arasında yer alan Hamo, aralarında eşi ve bir kızının da bulunduğu birçok yakınını kaybettiği Suriye'deki savaş nedeniyle 2013'te Türkiye'ye gelmişti. Mide kanseri olan ve hikayesi uluslararası kamuoyunda büyük ses getiren Hamo, geçen ay da ABD'ye sığınmıştı.

Haberin Devamı

Hamo, son aylarda özellikle Cumhuriyetçi başkan adaylarının Suriyeli mültecilere yönelik açıklamalarına tepkili olduğu bilinen Obama’nın konuşması sırasında Michelle Obama için ayrılan bölümde oturacak.      

Hamo, geçen ay internetteki “Humans of New York” adlı blogda tanıtılmış, Suriyeli bilim adamı hakkındaki yazı sosyal medyada milyonlarca beğeni almıştı. Obama, bunun üzerine Hamo’yu “ilham kaynağı” olarak nitelendirmiş, ABD'li aktör Edward Norton da Hamo için bağış kampanyası başlatmıştı.

İKİ YIL TÜRKİYE'DE YAŞADI
Mide kanseri olan Hamo’nun Suriye’deki iç savaş sırasında evi bombalandı; bombardımanda eşi, kızlarından biri ve beş yakını hayatını kaybetti. Suriyeli bilim adamı, 2013’te bir oğlu ve hayatta kalan üç kızıyla savaştan kaçarak önce Türkiye’ye gitti.

Haberin Devamı

İki yıl Türkiye’de kalan 55 yaşındaki Hamo, sığınma başvurusunun kabul edilmesi üzerine geçen ay ABD’nin Michigan eyaletine yerleştirildi.

Hamo, internette kendisini meşhur eden yazıda, şunları ifade etmişti:

“Hâlâ dünyada bir fark yaratabilecek şansım olduğunu düşünüyorum. Amerika’ya gittiğimde patentini almak istediğim birçok buluşum var. Buluşlarımdan biri şu anda İstanbul metrosunda trenlerin hareketinden elektrik üretmek için kullanılıyor. Ayrıca yakıtsız olarak 48 saat uçabilecek bir uçağın çizimlerini yaptım. Depremler meydana gelmeden haftalar önce deprem tahmini yapacak bir cihaz üzerinde çalışıyorum. Tek isteğim araştırmalarımı yapabileceğim bir yer. Bugün Michigan’a gideceğimi öğrendim. Orası hakkında hiçbir şey bilmiyorum. Tek isteğim güvenli ve bilime saygı duyulan bir yer olması. Ben işime geri dönmek istiyorum. Yeniden insan olmak istiyorum. Dünyanın benim bittiğimi düşünmesini istemiyorum. Ben hala buradayım.”

ABD'de son aylarda özellikle Cumhuriyetçi Parti'nin başkan aday adayı Donald Trump olmak üzere bazı çevreler, ülkeye Suriyeli mültecilerin hatta Müslümanların alınmamasını istemişlerdi. Obama yönetimi ise buna karşı Suriyeli mültecilerin ABD'ye gelmeye devam edeceğini, bu yıl 10 bin Suriyelinin kabul edileceğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

SON KEZ YAPACAK

ABD’de her yıl başkanın "Birliğin Durumu" konuşması yapması geleneksel olduğu gibi siyasi açıdan da büyük önem arz ettiği belirtiliyor. Kongre üyelerinin tamamı ile Yüksek Mahkeme (Anayasa Mahkemesi) üyeleri, ordunun en üst kademeleriyle yalnızca özel davetlilerin katılabildiği "Birliğin Durumu" konuşmasını Obama bu yıl son defa yapacak. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!