Obama: Bölge, ABD ve dünya daha güvenli olacak

Güncelleme Tarihi:

Obama: Bölge, ABD ve dünya daha güvenli olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2016 20:08

ABD Başkanı Barack Obama, P5+1 ülkeleriyle varılan anlaşma sonucu İran'ın nükleer bombaya sahip olmasının önünün kesilmesi ile İran’da uzun süredir tutuklu bulunan ABD vatandaşlarının serbest bırakılmasını, yürüttükleri “akıllı diplomasinin” meyvelerini vermesi olarak nitelendirdi. Obama, “Nükleer anlaşma altında İran, nükleer bir bombaya sahip olamayacak. Bölge, ABD ve dünya daha güvenli olacak. İran’ın nükleer bomba elde etmesinde kullanabileceği tüm yolların önünü tıkadık” dedi.

Haberin Devamı

Obama: Bölge, ABD ve dünya daha güvenli olacak

Obama, İran’la nükleer müzakerelerde varılan anlaşmanın uygulanmaya başlanması ve İran’da tutuklu bulunan bazı Amerikalıların serbest bırakılmasına ilişkin Beyaz Saray’da kameralar karşısına geçti. ABD’nin düşmanlarıyla aralarındaki sorunları gidermek için diplomasiyi kullanmaktan hiçbir zaman korkmadığını vurgulayan Obama, yürüttükleri güçlü diplomasinin meyvelerini verdiğini bir kez daha gördüklerini kaydetti.

Obama, “Nükleer anlaşma altında İran, nükleer bir bombaya sahip olamayacak. Bölge, ABD ve dünya daha güvenli olacak. İran’ın nükleer bomba elde etmesinde kullanabileceği tüm yolların önünü tıkadık” dedi.

Haberin Devamı

Anlaşmada uygulama safhasına geçilmesinden sonra “uyanık” olmayı sürdüreceklerini belirten Obama, “Eğer İran aldatmaya kalkışırsa, eğer onlar gizlice nükleer bombaya sahip olamaya çalışırsa, yakalarız” ifadesini kullandı.

Obama, nükleer anlaşmanın İran’la aralarındaki farklılıkların tümünü çözmeyeceğini, ancak bunun önemli diğer meselelerin de çözüme kavuşturulması için kendilerine fırsat sunduğunu dile getirdi.

Bu doğrultuda, İran’ın nükleer bombaya sahip olmasını önlemek için dün önemli bir adım atıldığını hatırlatan Obama, geçtiğimiz günlerde de Basra Körfezi’nde İran tarafından alıkonulan ABD botları meselesinin çok kısa sürede çözüldüğünü anımsattı.

Obama: Bölge, ABD ve dünya daha güvenli olacak

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ MAHKUM DEĞİŞİMİ

Obama, ayrıca İran’da uzun süredir tutuklu bulunan ABD vatandaşlarının da ailelerine kavuşmak üzere olduğunu aktardı.
Nükleer müzakereler devam ederken ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de aralarında bulunduğu üst düzey diplomatların İran tarafını tutuklu Amerikan vatandaşlarının serbest bırakılması noktasında sıkıştırdığına vurgu yapan Obama, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile telefon görüşmesinde konuyu gündeme getirdiğini kaydetti.

Haberin Devamı

“İran’da adaletsizce tutuklu bulunan bazı Amerikalılar artık evlerine dönüyor” diyen Obama, bugünün kendileri için güzel bir gün olduğunu söyledi.
Obama, “Amerikalılar serbest bırakıldıklarında ve ailelerine kavuştuklarında, bu hepimizin kutlayabileceği bir şey” diye konuştu.
Washington Post muhabiri Jason Rızaiyan, eski deniz piyade eri Emir Mirza Hikmeti, papaz Said Abidini, Rusterullah Husrevi ve öğrenci olduğu belirtilen Matthew Trevithick’in ülkelerine dönmek için İran’dan ayrıldığını ifade eden Obama, ayrıca İran’da kaybolan ve CIA için çalıştığı kaydedilen ajan Robert Levinson’ın da bulunması için İran tarafıyla diyaloglarını sürdüreceklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Obama, İran’ın serbest bıraktığı Amerikalılara karşılık kendilerinin de ABD hapishanelerinde tutuklu bulunan 6’sı hem ABD hem de İran vatandaşı olan 7 kişiyi serbest bırakacaklarını duyurdu.

Obama, bunu İran’a bir kereliğine yapılmış “jest” olarak tanımladı.

Obama: Bölge, ABD ve dünya daha güvenli olacak

“BALİSTİK FÜZE PROGRAMINI DESTEKLEYENLERE YENİ YAPTIRIMLAR GETİRİYORUZ”

İran’ın insan haklarını ihlal eden eylemlerinden, terörizme verdiği destekten ve balistik füze programından dolayı bu ülkeye yönelik yaptırımlarının süreceğinin de altını çizen Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yaptırımları güçlü bir şekilde uygulamayı sürdüreceğiz. Örneğin İran’ın son dönemdeki balistik füze denemesi uluslararası yükümlülüklerinin bir ihlaliydi. Bunun sonucu olarak da ABD, İran’ın balistik füze programına katkı sundukları için bazı birey ve şirketlere yaptırım getiriyor. Bu konuda uyanık olmayı sürdüreceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!