O gece neler yaşandı

Güncelleme Tarihi:

O gece neler yaşandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2013 09:28

12 Şubat 1999'da Magazin Gazetecileri Derneği'nin gecesinde sahneye çıkarak ödül alan Ahmet Kaya, şarkısına Kürtçe klip hazırlayacağını açıklayınca aralarında Serdar Ortaç'ın da bulunduğu bir grup tarafından protesto edilmişti. Kaya'ya tepkileri artmış, üzerine çatal bıçak fırlatanlar olmuştu.

Haberin Devamı

Ahmet Kaya, Magazin Gazetecileri Derneği'nin 10 Şubat 1999'de düzenlediği "Yılın En İyi 10 Müzik Yıldızı Yarışması" ödül töreninde "Kürtçe şarkı söylemek, klip çekmek istiyorum" demişti.

Bunun üzerine Serdar Ortaç sahneye çıkıp Sibel Can'ın "Padişah" şarkısını değiştirerek "Bu devirde kimse sultan değil, hükümdar değil, padişah değil / Atatürk yolunda tüm Türkiye / bu vatan bizim / ellerin değil" şeklinde okumuş, ardından 10. Yıl Marşını söylemişti. Salondakiler Ahmet Kaya'yı protesto etmiş, hatta çatal bıçak fırlatanlar olmuştu.

Bu olayın ardından Ahmet Kaya, yurtdışına gitmeyi tercih etmiş ve 16 Kasım 2000 sabahı geçirdiği bir kalp krizi sonucu Paris'te hayatını kaybetmişti.

O gece neler yaşandı

Haberin Devamı

ORTAÇ: PİŞMANIM

12 yıl sonra açıklama yapan Ortaç, gazetelerde ve televizyon programlarında o gece yaşananlara dair açıklama yapmış ve pişmanlığını dile getirmişti.

Geçtiğimiz yıl Ankara ve Mersin'de düzenlediği konserlerinde de Ahmet Kaya protestosuna uğrayan Ortaç, Habertürk Gazetesi'ne “Eğer Ahmet Kaya’ya çatal attıysam elim kırılsın" demiş ve "Rahmetli çok sevdiğim bir müzisyendi. O gece Ahmet Kaya’yı, rahmetliyi linç ettiler. Ben de sahnede şarkı okuyordum. Bir anda program durdu. Herkes Ahmet Kaya’ya saldırdı" demişti.

Ahmet Kaya'ya saldırmadığını aksine kurtardığını savunan Ortaç, "Ben, millet yatışsın diye 10. Yıl Marşı’nı okudum. ‘Durun, sakin olun’ dedim. Hepimiz bütünüz dedim. 10. Yıl Marşı’nı okuyunca herkes durdu, saygı duruşuna geçti. O marşı okumasaydım Ahmet Kaya oradan çıkamazdı. Herkes beni çatal attı biliyor" ifadelerini kullanmıştı.

Ortaç daha önce de AK Parti'nin Kürt açılımıyla birlikte, o gün yaptıklarından pişman olduğunu belirterek, şöyle konuşmuştu: "Bugün aynı şey olsa böyle bir tepki asla göstermem. Şimdiki hükümetimiz bize birlikte yaşamayı öğretiyor. Bunu anlamamızı gerçekten istiyor. Osmanlı İmparatorluğu’nda nasıl onca millet bir arada yaşadıysa, ABD’de o kadar etnik grup bir bütün olabiliyorsa biz de başarabiliriz. Başarmalıyız. Bu konuda son sözüm: Ahmet Kaya’nın o gece linç edilmesinde rol oynadığım için çok pişmanım. Bugün olsa bu tepkiyi asla vermem. Kürtçe şarkı okunmasını destekliyorum ama asla şehit görmek de istemiyorum. Birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerekli."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!