GeriSeyahat Nereye gitmeli
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Nereye gitmeli

Nereye gitmeli

Liszt sever misiniz

Almanya’nın Bonn kentindeki ünlü Beethoven Festivali 9 Eylül’de başlıyor. Bir ay sürecek festival 24 Eylül’de sıradışı bir geceye sahne olacak. Tüm dünyada 200’üncü doğum yılı kutlanan, festivalin kurucusu, piyanist ve besteci Franz Liszt o akşam kentteki beş ayrı konser salonunda 10 iddialı konserle anılacak. Beethoven hayranı olan Liszt, ustasının anısını yaşatmak için tüm masraflarını üstlenip Bonn kentine 1845 yılında bir heykel yaptırmıştı. Prusya Kralı Frederick William, İngiltere Kraliçesi Victoria’nın katıldığı açılış töreni sırasında bir dizi konser düzenlenmiş, 18 yıl önce ölen Beethoven’in 75’inci yaşgünü kutlanmıştı. Konserlerde Liszt, ustasının Beşinci Piyano Konçertosu’nu çalmış, Beşinci Senfoni’sini yönetmiş, ayrıca festival için bestelediği kantatı seslendirmişti. Etkinlikler daha sonraki yıl Beethoven Festivali’nin başlamasına vesile olmuştu. Bu yıl, 24 Ocak’ta düzenlenecek Liszt akşamında, ilk festivalin konser programı tekrarlanacak. Murray Perahia, Marc Andre Hamelin gibi ünlü isimlerin katılacağı bu yılki festival boyunca ağırlıklı olarak Liszt’in eserleri yorumlanacak. Müzik tarihindeki yerini vurgulayan etkinlikler düzenlenecek. (www.beethovenfest.de)

Datça’da Robinson hayatı

Knidia Ekolojik Çiftliği, Datça (Reşadiye) Yarımadası’nın ucunda, antik Knidos kentine en yakın yerleşim olan Yazıköy’e 3 kilometre mesafede. Bağlar, zeytinlikler arasındaki çiftlikte deniz manzaralı çift kişilik tahta kulübelerde konaklanıyor. Çiftliğin ekmeği kendi fırınında, odun ateşinde pişiriliyor, yemeklerde bahçeden toplanan sebzeler kullanılıyor, şarabı bağlarından toplanan üzümden yapılıyor. Değirmenbükü adlı ıssız koya 900 metre uzaklıktaki çiftlikten kuşbakışı Gökova Körfezi ve Kos Adası manzarası izlenebiliyor. Buğday Derneği’nin ekolojik turizm projesi TaTuTa’ya dahil olan Knidia’da doğaseverler, bağlarda çalışmak koşuluyla, ücretsiz konaklayabiliyor. Ekim ayına kadar tam pansiyon 50 TL. (Ali Somer: 532 211 38 58)

Batı Afrika’nın en renkli festivali bugün başlıyor

Fetu Afahye, yani Temizlik Festivali her yıl ağustosun son pazartesi Gana’nın sahil şehri Cape Coast’ta başlıyor ve bir hafta sürüyor. Festivali izlemek için şehre çok sayıda turist geliyor. Yedi gün boyunca rengarenk giysiler içindeki Ganalılar sokaklarda gösteriler yapıyor, konserler veriyor, geçit törenleri düzenleniyor. Fetu Afahye’deki ritüeller, geçmişte yaşanan ve Oguaa halkından binlerce kişinin ölümüne neden olan bir salgından sonra geleneğe dönüştü. Şehri temizlemek, tanrılara şükran sunmak için düzenlenen dini ritüeller bir ay önce, bütçe oluşturulmasıyla başlıyor. Bir hafta önce şehirdeki tüm eğlenceler iptal ediliyor, kutsal Fasu lagününde balık avı yasaklanıyor. Kabile şefi bir hafta boyunca inzivaya çekilip, tanrılarla haberleşiyor. Pazartesi günü şeytan kılığına bürünenler sokaklara çıkıp şehri kötülüklerden arındırıyor. Ardından müzikli, danslı festival başlıyor. 77 tanrıya kurbanlar sunuluyor. Etkinliklerin en renkli günü cumartesi, kabile şefinin de katıldığı geçit töreni.

Eylüle özel ucuz turlar

VIP Turizm, eylülde kültür turlarına meraklı gezginlere yönelik beş şehre ucuz turlar düzenliyor. THY’nin indirimli uçuşlarıyla düzenlenecek turlar kent merkezlerindeki otellerde, iki gece konaklamalı. Rusya Federasyonu’nun en fazla nüfuslu ve büyük ekonomik potansiyele sahip cumhuriyetlerinden birisi Başkortostan’ın başkenti Ufa; Fas’ın en ünlü ve büyük şehri Kazablanka; İsveç’in ikinci büyük kenti, İskandinavya’nın en önemli liman şehri Göteborg; mistik tarihi, piramitleri ve 18 milyon nüfusu ile Afrika’nın en büyük şehri Kahire; Demir Perde’nin arkasındaki şehir, Letonya’nın başkenti Riga; Gürcistan’ın başkenti Tiflis; Kuzey İtalya’nın ekonomi ve kültür başkenti Torino. 02-04 Eylül tarihleri arasında Riga 237, 23-25 Eylül tarihleri arasında Torino 257, 02-04 Eylül tarihleri arasında Tiflis 257, 23-25 Eylül tarihleri arasında Kahire 297, 16-18 Eylül tarihleri arasında Göteborg 307, 23-25 Eylül tarihleri arasında Casablanca 397, 2-4 Eylül tarihleri arasında UFA, 627 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. www.vip.com.tr

Tatil yaparken tarihi keşfedin

Hotel Berke Ranch, Antalya Kemer’e 6 km uzaklıkta. Toros Dağları’nın en yüksek ikinci tepesi olan, 2.360 m’lik Tahtalı Dağı’nın eteklerinde yer alıyor. Otelde yüzme, tenis, voleybol, basketbol ve masa tenisi gibi sporları yapabilir, aynı zamanda dağ bisikletleriyle de küçük gezintilere çıkabilir, profesyonel eğitmen ekip ile Likya Yolu üzerindeki manzaraları, mitolojik Olympos Dağı’nı ve antik Phaselis harabelerini görebilir, çeşitli orman turlarında çıkabilirsiniz. Akdeniz, Fransız ve İtalyan yemeklerinin servis edildiği otelde iki kişilik standart odada konaklamanın fiyatı 15 Eylül’e kadar, kahvaltı dahil 90 Euro. www.hotelberkeranch.com

THY, bayramda ek uçak seferleri düzenleyecek

Türk Hava Yolları (THY), Ramazan Bayramı nedeniyle artan yolcu talebini karşılamak amacıyla 31 Ağustos-4 Eylül arasında toplam 51 ek sefer düzenleyecek. İstanbul çıkışlı Kuveyt’e 2, Ankara’ya 1, Dalaman’a 12, Bodrum’a 15, Antalya’ya 10, Trabzon’a 5, Adana’ya 1, İzmir’e 1 ve Lefkoşa’ya (Ercan) 4 ek sefer gerçekleştirilecek. (www.thy.com)

Zeytin ağaçları ve begonviller arasında dinlenin

Club Çapa, Kaş kent merkezine 3 kilometre mesafede Çukurbağ Yarımadası’nın koya bakan tarafında yer alıyor. Zeytin ağaçları ve begonviller arasındaki otelin özel plajı var. Plaj barı ve restoranının yanında, balkonlu ve balkonsuz 22 odası bulunuyor. Sızma zeytinyağıyla yapılan organik sebze yemekleri, balık ızgara veya buğulama eşliğinde servis ediliyor. Otelin minibüsüyle konukların isteğine göre gezi programı düzenleniyor, su kızağı (jetski) ve sürat motoruyla da deniz gezisi imkanı sunuluyor. 2 kişi oda kahvaltı konaklamanın fiyatı 150 dolar, bu fiyat yarım pansiyon olduğunda 200 dolar. (www.clubcapa.com)

Sakinlik arayanlara hitap ediyor

Nergis Küçük Otel, İzmir Karaburun’da bulunuyor, denize sıfır. Tamamı deniz manzaralı 8 odası bulunuyor. Mutfağına Ege lezzetleri hakim. Eğlenmeden çok dinlenmeye yönelik, sessiz, sakin tatil arayanlara hitap ediyor. Otelin standart odasında iki kişi oda-kahvaltı konaklamanın fiyatı 20 Eylül’e kadar 240 TL. (www.nergisotelkaraburun.com)

 

False