GeriSeyahat Nereye gitmeli
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Nereye gitmeli

Nereye gitmeli

Dalgaların fatihleri

Amerika’nın San Diego kentinde her yıl 22 Mayıs’ta köpekler arası sörf yarışması yapılıyor. San Diago körfezini boydan boya kaplayan Coronado Adası’nın Imperial Sahili’nde düzenlenen yarışma üç kategoride gerçekleştiriliyor: Küçük sörf köpekleri, büyük sörf köpekleri, köpek ve sahibinin tandem sörfü. Bu yarışma, ABD’de evcil hayvanlar için düzenlenen en iddialı ekstrem spor karşılaşmalarından. Yarışmacıların 10 dakika içinde en az iki dalga yakalayıp, yeteneklerini göstermesi gerekiyor. Ödül, ömür boyu ücretsiz sağlık hizmeti. Adayların 50 dolarlık katılım ücreti her yıl hayır amacıyla bir kuruma bağışlanıyor. Bu yıl tüm gelir San Diego Polisi Evcil Hayvanlar Bürosu’na verilecek. (www.loewssurfdog.blogspot.com)

Komşu, ayağına dikkat et

Her ne kadar bugünlerde başkent Atina’nın sokaklarını ateş sarsa da, Yunanistan’ın gerçek ateş şovu mayıs ayında Batı Trakya köylerinde yaşanıyor. Serez yakınlarındaki Aya Eleni ve Kertini, Selanik yakınlarındaki Langada köylüleri 21-23 Mayıs arasındaki Anastenaria kutlamalarında ateş üstünde yürüyor. Bu köylerde Balkan Savaşı ve Mübadele sonrasında Anadolu’dan, Trakya’dan göçenler yaşıyor. Her yıl köylüler Aziz Konstantin Günü’nde 12’şerlik gruplar oluşturup, kırmızı pelerinlere sarılıyor. Aziz Konstantin ve annesi Eleni’nin ikonlarıyla süslü konaklarda toplanıp birlikte dans ediyor. Gece dev ateşler yakılıyor, daha sonra transa geçmiş köylüler bu ateşlerden çekilen közler üzerinde Anastenarides dansı yapıyor. Bu tören sırasında ruhlarının azizlerin ruhlarıyla bağlantı kurduğuna inanıyorlar. Ertesi gün kurbanlar kesiliyor. Tekrar ateşler yakılıyor. Azizlerle iletişim kurduğuna inananlar kömür üstünde yürüyor. Kutlamalar 23 Mart gecesi bir kez daha ateş üstündte yapılan dansla sona eriyor.

Dünya Çevre Günü’nde yat ve müzik festivali

Fethiye’nin Günlüklü Koyu’nda, The Bay Beach Club’ta 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Yat ve Müzik Festivali başlıyor. 7 Haziran’a kadar sürecek festivale katılımcılar, kendi arkadaş grupları ile, yelkenli, katamaran, guletlerde veya koydaki ağaç evlerde konaklayabilecek. İsteyenlerin kendi tekneleri ile katılmaları mümkün olacak. Deniz ve yat dünyasını merak eden ve öğrenmek isteyenler için uygun bir atmosfere sahip olacak festival ayrıca ekoloji ve sürdürülebilir kalkınma konuları hakkında bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Festivalde bulunacak müzisyenler arasında Evren Ulusoy, Sezer Uysal, Kerim Dündar, Room4Space, Groove Universe, DubStation ve Jimmy var. Festival alanı sahilde olacak. Tekneler festival alanının karşısına kurulacak yüzer iskelede bağlı duracak. DJ’ler gün boyunca müzik yayını yapacak, gündüz spor oyunları düzenlenecek. (0533 713 18 05)

Beypazarı Doğa Evi’nde doğayı keşfedin

Doğa Derneği’nin işlettiği Beypazarı Doğa Evi, yeni sezonda bilgi merkezi, kahve, doğa dükkânı ve pansiyon olarak hizmet vermeye başladı. İlçe belediyesinin desteğiyle restore edilen 85 yıllık konakta bölgenin ekolojik yapısı, tarihi özellikleriyle ilgili bilgi veriliyor. Dört odasını odun sobası ısıtıyor, banyolar gömme dolapların içinde. Konaklama ücreti kahvaltı dahil 40 TL. Beypazarı çevresinde akbaba, kara leylek, kızıl şahin gibi kuşların yanı sıra, geyik ve ayı başta olmak üzere yaban hayvanları görülebilir. Bunların yanında dünyada yalnızca bu bölgedeki bozkırlarda yaşayan birçok “endemik” bitki türü bulunuyor. (0216 462 27 24)

Allianoi’ye destek yolculuğu

Allianoi Girişim Grubu, Yortanlı Barajı’nın tehdit ettiği Bergama yakınlarındaki 2 bin yıllık sağlık merkezi Allianoi’nin sular altında kalmaması için 16 Mayıs’da Allianoi’de bir dizi etkinlik gerçekleştirecek. Etkinlikler kapsamında uçurtma şenliği de olacak. Doğa Derneği, Allianoi Girişimi’ne destek vermek amacıyla İstanbul’dan Allianoi’ye günübirlik otobüs yolculuğu düzenleyecek. Allianoi’ye destek yolculuğu herkesin katılımına açık olacak. Yolculuk 15 Mayıs’ı 16 Mayıs’a bağlayan gece İstanbul’dan başlayacak ve 16 Mayıs akşamı yine İstanbul’da son bulacak. 16 Mayıs sabahı Allianoi’ye varılacak ve kısa bir dinlenmenin ardından etkinliklere destek verilecek. Yolculuğa katılmak isteyenlerin destek otobüsünün kirasını paylaşmak amacıyla 75 TL ödemesi bekleniyor. Yolculuk boyunca gerçekleştirilecek diğer tüm giderlerin de yine Allianoi’ye destek vermek isteyen yolcular tarafından karşılanması gerekiyor. (0216 462 17 31)

Ekimde Likya Yolu’nda ultra maraton koşulacak

Likya Yolu Ultra Maratonu, 9-17 Ekim arasında yapılacak. 230 kilometrelik antik Likya Yolu’nda yarışmacılar kendi yiyeceklerini sırt çantalarında taşıyacak. Su ve çadır desteği organizasyon tarafından karşılanacak. Yarışa koşucular, gönüllü personel, dernekler adına bağış toplamak isteyenler katılıyor. Parkur tarihsel kalıntıların, antik şehirlerin, kalelerin, amfiteatrların, dünyanın en uzun plajı olan Patara Kumsalı’nın içinden geçiyor. Yarış danışmanı dünya çapında ultra maratonlar tamamlamış olan Prof. Dr. Taner Damcı. (www.lym-ultra.com)

Kafkasya’da kültür turu

Sanat tarihçisi Atilla Tuna, 12 Temmuz’da “Karadeniz’den Hazar Denizi’ne Kafkasya” kültür turu düzenliyor. 12 günlük tur Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan’ı kapsıyacak. Tiflis, Bakü, Batum, Erivan gezilecek şehirler arasında. Tur boyunca dört ve beş yıldızlı otellerde yarım pansiyon konaklama ve açık büfe kahvaltı imkanı verilecek. Çift kişilik odada kişi başı konaklamanın fiyatı 1980 Euro. (www.antoninaturizm.com)

Güneşi Beklerken Sinop Ekoloji Festivali

Bu yıl 9- 11 Temmuz arasında Sinop’ta “Güneşi Beklerken Ekoloji Festivali” düzenlenecek. Moğollar grubundan Taner Öngür ve Sinop Belediyesi’nin girişimiyle organize edilen üç günlük ücretsiz festivalin programında konserler, sempozyumlar, eğlence ve spor etkinlikleri, çevre gezileri yer alıyor. Sinop ve çevre illerden gelecek halkın yanı sıra, üniversiteliler, çevreciler, akademisyenleri buluşturacak etkinliğin konukları çadırda konaklayacak. Gündüz ekolojik sorunlar, HES’ler, termik santraller, nükleer santral planları, madenciliğin yarattığı çevre sorunlarının tartışılacağı paneller düzenlenecek. Ayrıca sirk gösterileri, spor karşılaşmaları, atölye çalışmaları yapılacak, çevreci ürünler tanıtılacak, belgeseller gösterilecek. Sinop’u tanıtan günlük geziler düzenlenecek. Akşam ise bir dizi konser düzenlenecek. (0212 251 88 31)

95 Euro’ya Barselona

Havayolu şirketi Star Alliance üyesi Spanair, İstanbul’dan, İspanya’nın Barselona şehrine seferlere başladı. Spanair, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan haftanın her günü 156 yolcu kapasiteli Airbus A320 ile Barselona’ya uçacak. Tanıtım amacıyla şu anda bilet fiyatları 95 Euro. (www.spanair.com)
False