Nazi gelini masumu oynadı

Güncelleme Tarihi:

Nazi gelini masumu oynadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2015 20:42

Almanya’da biri Yunan 9’u Türk, yabancı kökenli esnaf ile bir Alman polisini öldüren neo-Nazi grubunun hayatta kalan tek üyesi Beate Zschaepe, 249’uncu duruşmada yazılı ifade verdi. Suçlamaları reddetti, kurban yakınlarından özür diledi.

Haberin Devamı

HAFTALARDIR ifadesi bir yılan hikayesine dönen Nazi Nasyonal Sosyalist Birliği (NSU) davasının bir numaralı sanığı ‘Nazi gelini’ diye bilinen Beate Zschaepe, nihayet 249’uncu duruşmada yazılı ifade verdi. Almanya’nın Münih kentinde süren davada 53 sayfalık ifadeyi yeni avukatı Mathias Grasel okudu. Zor bir çocukluk geçirdiğini anlatan Zschaepe, 1989’da Uwe Mundlos’u tanıdığını ve onunla aşırı sağ çevrenin içine girdiğini, daha sonra ise Uwe Böhnhardt’la tanıştığını söyledi.

Zschaepe, polise muhbir olarak çalışan neo-Nazi Tino Brand’ı ağır suçladı. Tüm eylemleri onun finanse ettiğini ileri sürdü “O olmasa, bu eylemleri yapamazdık” dedi. Suçlara katılmadım: Sanık, banka soygunları, cinayetler ve bombalı saldırıların hazırlığında ya da uygulamasında yer almadığını savundu. Mundlos ve Böhnhardt’ın eylemleri yaptıktan günlerce, hatta aylarca sonra kendisine söylediklerini anlattı.

Haberin Devamı

Zschaepe, cinayetlerde kullanılan Ceska silahın nereden tedarik edildiğini bilmediğini söyledi. 9 Eylül 2000’de işlenen ve ilk cinayet olan eylemi aylar sonra öğrendiğini savunan sanık, amaçlarının ne olduğunu bilmediğini, hapis ve onları kaybetme korkusu nedeniyle polise ihbar etmediğini belirtti. 

Türkleri korkutmak için: 6 Haziran 2004’te Köln’de Türk işyerlerinin bulunduğu Keup Caddesi’ndeki bombalı saldırıdan da önceden haberi olmadığını anlatan Zschaepe, bunu arkadaşlarının Türk toplumunu korkutmak için yaptıklarını söylediğini aktardı. Yakalanmamak için intihar eden iki arkadaşının delilleri imha etmesini istediği için Zwickau’daki evi kundakladığını itiraf eden Zschaepe, davacıların sorularını yanıtlamayacağını söyledi. 

Özür diledi: Zschaepe, “İddia makamının benim NSU adlı bir terör örgütü üyesi olduğumla ilgili suçlamayı reddediyorum” ifadesini kullandı. Cinayetlerde hayatını kaybedenlerin yakınlarından özür dileyen Zschaepe, ölümlerden Mundlos ve Böhnhardt’ın sorumlu olduklarını, kendisini ise ahlaken sorumlu hissettiğini söyledi. Kadının hiçbir şeye açıklık getirmeyen ifadesi kurban yakınlarında düş kırıklığı yarattı.

Haberin Devamı

AİLELER TEPKİ GÖSTERDİ

Seri cinayetlere kurban gidenlerin yakınları Zschaepe’nin ifadesine tepki gösterdiler.

Öldürülen Mehmet Kubaşık’ın kızı Gamze Kubaşık: “Hiçbir sözüne inanmıyorum. Aslında birçok şeyi aydınlatabilirdi. Sadece kendi rolünü küçük göstermek istiyor. İfade tamamen bilinçli hazırlanmış.”

Kassel’de öldürülen Halit Yozgat’ın babası İsmail Yozgat: “İfadesi büyük bir yalan. Suçu ölenlere atıyor. Biliyor ki, ölenler konuşmaz. Özrüne de inanmıyoruz.

İlk cinayete kurban giden Enver Şimşek’in eşi Adile Şimşek: “Büyük bir düş kırıklığı. Kocam niçin öldürüldü, cevap alamadım. Cinayetleri güya sonra öğrenmiş, ama engellememiş. Polise söylese, engellerdi.”

Haberin Devamı

Kurban ailelerinin avukatlarından Mehmet Daimagüler ise şöyle dedi: “Yalanlar üzerine kurulmuş bir ifade. Özründe samimi olsaydı, kurban ailelerin sorularını yanıtlardı. Özrü kendinde kalsın.”

BİLGİ NOTU

1990’larda kurulan NSU, 2000 ile 2007 yılları arasında 1 Yunan ve 9 Türk esnafı ile bir Alman kadın polisi öldürmüştü. Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt intihar ederken, Zschaepe 2007’de yakalanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!