Müziğin gücünü hafife almayın

Güncelleme Tarihi:

Müziğin gücünü hafife almayın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2017 16:26

Müzik hayatımızın her alanında büyük yer kaplıyor. Spor yaparken, işteyken, ders çalışırken ve seyahat ederken. Müzik seçimimizde ruh halimizin rolü oldukça fazla. Araştırmalar neşeli müzikler dinlemenin, insanı daha da mutlu ettiğini gösteriyor. Üstelik Daily Mail’in haberine göre, Queen’in ‘Don’t Stop Me Now’ parçası, bilimsel bir formülle kanıtlanarak, son 50 yılın ‘kendinizi en iyi hissetmenizi sağlayan’ şarkısı seçildi. Bu şarkı, 37 yıl önce yayınlanmasına rağmen hâlâ daha iyi hissettirme ve dans pistini doldurma yeteneğine sahip. Hollanda Groningen Üniversitesi’den nörolog Dr. Jacob Jolij, dinleyicilere kendilerini en iyi hissettiren son 50 yılın şarkılarını tespit eden bir denklem geliştirdi. Dr. Jolij, insanların favori şarkısını kendine göre seçtiğini söylüyor.

Haberin Devamı

“Pozitif şarkı sözleri çok önemli ancak dakikada 150 vurguya sahip yüksek tempolu şarkılar, insanları farkında olmadan daha enerjik bir hale getiriyor” diyen Dr. Jolij, açıklamasına şöyle devam ediyor: “İyi hissettiren şarkı, kişisel bir durum. Müzik, hafıza ve duygularla yakından bağlantılı. Bu ilişkiler güçlü şekilde, bir şarkının sizi iyi bir ruh haline sokup sokmadığıyla ilgili. Ancak, bestecilerin iyi şarkılar oluştururken dikkate alması gereken bazı önemli kriterler var: Lirik tema, bir tür melodi dizini olan üçüncü majör anahtarı ve tempo.

Tatil konulu şarkı sözleri doğal olarak mutlu anlarımızı hatırlatacak, majör anahtarı ise kulaklarımıza mutluluk hissettirecek. Biz de bunu güven duygusuyla bağdaştırıyoruz. Yüksek tempo 150 vuruşluk bir ritim, her dakika enerji hissini tetikler. Bu üç malzemeyi birleştirdiğinizde ‘iyi hissettiren’ şarkı için formül hazır.”

Haberin Devamı

BAŞARIYI DA BERABERİNDE GETİRİYOR

2013’te Missouri Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma da, özellikle neşeli müziğin bireysel olarak zamanla başarılı olmaya ve mutluluğu artırmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Pensilvanya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yuna Ferguson’un psikolojik kimya bölümünde doktora öğrencisiyken yaptığı araştırmaya göre, müzik insanların ruh halini etkin bir şekilde geliştiriyor ve onu daha erken güçlendiriyor. Fergunson bir gruba önce kasvetli, daha sonra iyimser müzik dinleterek yaptığı araştırma sonucunda, birincilerde herhangi bir duygu değişikliği olmadığını, ikincilerin ise mutlu olduklarını tespit etti. Bunun üzerine ikinci bir çalışma olarak, gruba sadece daha mutlu edecek müzikler dinlettirdi. İki haftalık çalışma sonrasında bu insanların mutluluklarının daha üst seviyelerde olduğu görüldü.

Şarkınızı bu uygulamalarla dinleyin

Müzik dinlemek için ‘Digital Trends’ en iyi uygulamaları şöyle sıralıyor:

SPOTIFY: 2011’de kurulan uygulamanın bu kadar popüler olabileceğini kim tahmin edebilirdi ki? Uygulama size binlerce müziğe tek tıkla ulaşma fırsatı sunuyor. Akıllı telefonlar, tabletler veya PC’de istediğiniz şarkıyı tek tıkla dinleyebiliyorsunuz.Facebook hesabınızla giriş yapabiliyorsunuz. ‘Yıldızlı’ şarkılarınız ya da istediğiniz listeleri oluşturabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

YOUTUBE MUSIC: Müzik videosu severler için birebir. Eğer Premium Red hesabına sahipseniz, istediğiniz her şarkıyı dinleyebiliyorsunuz. Uygulama ‘Sadece müzik için tasarlanmış bir YouTube’ olarak tanımlanıyor. Kişiselleştirilmiş istasyonların yanı sıra konser çekimleri ve canlı kayıtlar da izleyebiliyorsunuz.

APPLE MUSIC: Uygulama Apple Music Library’deki geniş müzik içeriğine ulaşmanızı sağlıyor. Başarılı arayüze sahip. Android işletimli akıllı telefonlarda da kullanılabiliyor. Uygulamada çalma listesi oluşturabiliyor ya da radyo yayını yapabiliyorsunuz.

SOUNDCLOUD: Sadece müzikleri bulup çalmakla yetinmeyip bunları hızlı şekilde arkadaşlarınızla da paylaşabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

VEVO: Klip ve konser izlemeyi sevenler için en iyi uygulamalardan biri. Kişileştirilmiş bir müzik deneyimi sunuyor, istediğiniz müzik türüne göre arama yapmanız da mümkün.

DİĞER EN İYİ UYGULAMALAR: Amazon Music, Shazam, Google Play Music, TuneIn Radio, Pandora, IHeardRadio, Tidal, NPR Music, Quello Concerts, Musixmatch.

En iyi hissettiren 10 parça

Dr. Jolij araştırma sonucunda 1960’tan beri her 10 yılda bir, neşelendirici şarkıların listesini yaptı. İşte ilk 10:

1. Don’t Stop Me Now (Queen)
2. Dancing Queen (Abba)
3. Good Vibrations (The Beach Boys)
4. Uptown Girl (Billie Joel)
5. Eye of the Tiger (Survivor)
6. I’m a Believer (The Monkeys)
7. Girls Just Wanna Have Fun (Cyndi Lauper)
8. Livin’ on a Prayer (Jon Bon Jovi)
9. I Will Survive (Gloria Gaynor)
10. Walking on Sunshine (Katrina & The Waves)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!