Meslek hayatını şapkalara adadı

Güncelleme Tarihi:

Meslek hayatını şapkalara adadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2017 14:26

Gazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lale Özder'in lise yıllarında başlayan şapka merakı yaklaşık 40 yıldır hayatına yön veriyor.

Haberin Devamı

Anadolu'nun her yöresini gezerek Türk kültüründeki şapka ve başlıkları inceleyen, örnekler toplayan Özder, şapka inkılabının yapıldığı Kastamonu'daki Türkiye'nin ilk ve tek şapka müzesinin geliştirilmesi için de özel bir çaba gösteriyor. Şapkalar üzerine akademik çalışmalar yaptığını ifade eden Özder, halen aynı bölümde şapka teknikleri konusunda dersler verdiğini vurguladı. Özder, "Anadolu'da kullanılan şapkalar, gelin başlıkları keçe çalışmalarını inceledim. Çalışmalarımı bir kitapta topladım. Bu kitapta tarihten günümüze şapka ve başlıkların hikayesinin yanı sıra Anadolu'da kullanılan şapkalar hakkında bilgiler bulunuyor" dedi.

YOLU MÜZEYLE KESİŞTİ

Şapka Müzesi'nin kurulduğu 2008 yılında, dönemin Kastamonu Valisi Mustafa Kara'nın kendisiyle irtibata geçtiğini böylece Türkiye'nin ilk şapka müzesi ile yollarının kesiştiğini belirten Özder, şöyle devam etti:
"Ankara'da düzenlenen, 'Kastamonu Günleri'ne katılan Vali Bey bir katalogda benim şapka üzerine yaptığım çalışmaları görmüş. Benle görüşmek istediğini söylediler. Görüştüğümüzde Kastamonu'ya şapka müzesi kurduklarını ve sadece 3 şapkaları olduğunu, bu konuda kendilerine yardım edip edemeyeceğimi sordu. Ben de elimden geleni yapacağımı söyledim. Topladığım ve hazırladığım 200'e yakın şapkayı müzeye bağışladım. Derslerde öğrencilerimizle birlikte yaptığımız şapka ve başlıkları da müzede sergiliyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!