GeriSeyahat Mavisiyle başınızı döndürecek
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mavisiyle başınızı döndürecek

Mavisiyle başınızı döndürecek

Hindistan’ın güneybatısından okyanusa doğru inci bir gerdanlık gibi uzanan Maldivler gerçek bir doğa cenneti. Çift sıra dizilen 1190 adacıkta dünyanın önde gelen otelleri sıralanmış. Maldivler bir İslam ülkesi. Domuz eti, alkol yasak. Turistik tesisler dışında...

Alkol sadece turistlere serbest

Mavinin en göz kamaştıran tonu, palmiyeler, gökyüzünde tembel bir ifadeyle dolaşan beyaz bulutlar... Resimlerde gördüğünüz ve hayalinizde yaşattığınız her şey ve daha fazlası var Maldivler’de. Gerçekten rüya gibi, o yüzden evliliğin ‘rüya dönemi’ balayı için en çok tercih edilen yerlerin başında geliyor.
90 bin kilometrekarelik bir alana yayılan Maldivler’in tarihi binlerce yıl önceye dayanıyor. Dünya onu 1800’lü yılların başlarında tanımış. Portekiz ve Hollanda’nın arasında el değiştiren adalar 75 yıl İngiliz hâkimiyetinde kalmış. 1965’te bağımsızlığını ilan eden Maldivler her sene 26 Temmuz’u Bağımsızlık Günü olarak kutluyor. Halkının yüzde 100’ü Müslüman. Özellikle ticari konularda İngiliz adalet sisteminin etkileri görülse de ülkede İslami kurallar uygulanıyor. Kendi hayatlarına sokmasalar da turistik tesislerde domuz eti, hatta alkollü içecek bulunuyor. Aklınızda olsun yanınızda alkollü içecek götürürseniz havaalanında el koyup, çıkışta iade ediyorlar.
Benim gibi aynı otelde bir hafta geçirmekten sıkılanlardansanız sekiz tane UNESCO Dünya Kültürel Mirası’nın bulunduğu Sri Lanka, Maldivler’e sadece
bir saat uzaklıkta bulunuyor. Başkent Colombo sıradan ama Galle, Kandy, Polonnaruwa ve Anuradhapura görülmesi gereken yerler arasında.

Sualtındaki renkler toprak üstündekilere meydan okuyor

Tüm adalarda benzer tabloyla karşılaşacaksınız. Bungalovlar ya denizin kenarında ya da üzerinde. Maldivler dalış yapmak isteyenler için ideal. Çoğu adanın ve dolayısıyla otelin bir mercan kayalığı (house reef) var. Maldiv adaları kayalık değil, ‘mercanlık’. Adanın etrafında oluşmuş lagünü derin okyanus sularından ayıran mercan duvarları o adanın ‘house reef’ini oluşturuyor ve misafirlerini ilginç denizaltı dünyasıyla tanıştırıyor. Daha önce dalış yapmadıysanız otelinizden eğitim desteği alıp denemenizi tavsiye ederim. Eğer yeryüzünün renkli olduğunu düşünüyorsanız bir de suyun altını görün. Mercanların cazibesine kapılmadan önce bir tehlikeyi aklınızda bulundurun. Mercan kesici bir alete kolaylıkla dönüşebilir. O nedenle kumların üzerinde yürürken de dalarken de dikkatli olun.

Mavisiyle başınızı döndürecek

Başkent Male’nin camileri mezar taşları mercandan

İstanbul’dan yaklaşık sekiz saatlik bir uçuşla ülkenin başkenti Male’ye varıyorsunuz. Birkaç adadan oluşan Male’nin en büyük özelliği nüfusu. Burası dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden biri. 6 kilometrekarelik şehirde yaklaşık 130 bin kişi yaşıyor, kısaca metrekareye 22 bin kişi düşüyor. İstanbul’un kalabalığından şikâyet edenler bunu bir kenara
not edin!
Male’de yapacak çok fazla şey yok. Ben Sri Lanka dönüşü İstanbul uçağını yakalamak için bir gece geçirmek zorunda kaldım. Zaten Male sadece ülkeye ilk giriş ve transfer noktası. Herkes Male Havalimanı’na vardıktan sonra başka bir adaya gidiyor. Şehir bir uçtan diğerine yaklaşık 3 kilometre. Üstelik yürürken insanların üzerinize geldiği hissine kapılıyorsunuz. Tatil yapacağınız adaya gitmeden Male’ye uğramak zorunda kalırsanız Cuma Camii’ni (Male Hukuru Miskiy) görmenizi öneririm. 17’nci yüzyıl ortasında inşa edilen cami kırmızı rengini mercandan alıyor. Üç bölümden oluşan yapıda bulunan geleneksel ahşap oymalar hayranlık uyandırıcı. Caminin haziresindeki mercan mezar taşlarının işçiliği görülmeye değer. Onun dışında bir uçtan diğer uca şehri 45 dakikada yürüyebilirsiniz. Oteller pahalı ve sıradan. Karşıdan karşıya geçerken motosikletlilere dikkat edin. Havaalanı başkentin tam karşısındaki adada bulunuyor ve tekneyle yolculuk sadece beş dakika sürüyor.

Deniz uçağıyla adadan adaya

26 doğal atoldan oluşan Maldivler, uzunluğu 754 kilometre, genişliği 118 kilometre olan bir coğrafyaya yayılmış. Büyüklü küçüklü 1190 adası var ülkenin, iç güveysinden hallice büyüklükteki her adanın da bir oteli. Bu yüzden otellerin bazıları adaların adıyla anılıyor. İlk başta adadaki kumsalın tablo misali manzarası büyük bir haz veriyor insana. Kısa süre sonra gerçekle yüzleşiyorsunuz: Yemek için tek seçenek kaldığınız otel! Bu durumda rezervasyonları yarım pansiyon esasına göre yaptırmak en mantıklısı. Çünkü Maldivler’de oteller ellerini ovuşturmuş müşteri bekliyor. Başka bir adaya gitmek hem zahmetli hem de pahalı. Bir akşam yemeği için 70 dolar vermek normal sayılıyor.
Otellerin olduğu adaya ulaşım genellikle deniz uçaklarıyla sağlanıyor. Bu keyifli yolculuk için ödenmesi gereken gidiş-dönüş ücreti kişi başına 300 ile 500 dolar arasında. Eğer bütçeniz yeterince büyük değilse otel rezervasyonlarınızı yaptırırken kalmayı planladığınız otelin Male’ye yakınlığını ve sürat teknesiyle ulaşım olup olmadığını kontrol edin. Kimi yakın oteller havaalanına tekne transferini ücretsiz sağlıyor.

Konuklarını şımartan oteller

Maldivler’de turizmin ana ekseni oteller ve doğa. Bunun dışında bahsedecek fazla bir şey yok. Bu nedenle bol miktarda otel tavsiyem var.

NİYAMA
Kulübü denizaltında

Son seyahatimde kaldığım otel gerçekten çok etkileyiciydi. Havaalanında beni ellerinde bir tabela yerine ekranında adım yazılı bir tablet bilgisayarla karşıladılar. Deniz uçaklarının olduğu terminalde kendi salonları vardı. İlk defa bir otelin havaalanında lounge’unu gördüm. Odalar en son teknoloji ile döşenmiş. Banyolar odanın dışında ve etrafı yüksek duvarlarla çevrili. Otelden tekneyle gittiğiniz Edge isimli restoranları okyanusun ortasında muhteşem bir mekân. Altında da dünyanın ilk denizaltı gece kulübü olan Subsix var (www.niyama.com).

Mavisiyle başınızı döndürecek

COCO ISLAND BY COMO
Gezginlerin tercihi

Geçen yıl ‘Gezginin Seçimi’ (Traveler’s Choice) ödülünü almış. Fiyatları bütçe zorlayıcı düzeyde ama aldığı ödülün hakkını fazlasıyla veriyor. Otel özellikle balayına gidenlerin gözdesi (www.comohotels.com/cocoaisland)

MIRIHI ISLAND RESORT
Adası küçük, yemekleri leziz

Güney Ari mercan adasındaki otelde kalıp da memnun ayrılmayan yok gibi. Yemekler kilonuzun artmasına neden olacak lezzette. Ada çok küçük, mercan kayalıklarının derinliği de nispeten az. Bu da dalarken dikkatli olmanızı gerektiriyor (www.mirihi.com).

BAROS MALDIVES
SPA’sının tadını çıkarın

Bütçe dostu olduğu söylenemez ancak tesis güzel bir tatil vaat ediyor. Çoğu otel gibi misafirlerini havaalanında karşılıyor. 20 dakikalık bir tekne yolculuğundan sonra otele varıyorsunuz. Restoranlarında farklı tarzları deneme şansına sahipsiniz. SPA’sından faydalanmayı unutmayın (www.baros.com).

SONEVA FUSHI RESORT
Lüksün böylesi

Lüksün cennet versiyonu. Male’den uzak olan adalardan birinde. Deniz uçağı ile yaklaşık 30 dakikalık bir uçuşla varıyorsunuz. Eğer isterseniz otel sizi karşılıyor. Bembeyaz kumsalı, doğası ile büyülenmemek imkânsız. Midenize düşkünseniz restoranları göreceli olarak yetersiz kalabilir. (www.soneva.com/soneva-fushi)

VELIGANDU ISLAND RESORT
Fiyatları makul

Diğerlerine göre fiyatlar daha makul. Male Havaalanı’ndan deniz uçağı ile 30 dakikada geliyorsunuz. Dost canlısı personel etrafınızda adeta pervane. Jakuzili deniz villaları konaklama tercihlerinde ilk sırada yer alıyor. Restoranlar farklı damak zevklerine hitap edebiliyor. Rezervasyonda her şey dahil seçeneğiniz var. Bu alternatif çocuklu aileler için ideal (www.veliganduisland.com).

CONSTANCE MOOFISHI
Personeli misafirperver, odaları temiz

15-20 dakikada gezilebilecek kadar küçük bir ada burası. Okyanus manzaralı bungalovları tercih edin. Dalış merkezi ve gezi aktivitelerinden mutlaka yararlanın. Temiz odaları ve cana yakın personeli otelin artı puanları. Yemeklerin lezzeti konusunda aynı şeyleri söyleyemediğiniz zamanlar olabilir (www.constancehotels.com).

VAKARUHALFI ISLAND RESORT
Küvetleri bile okyanus manzaralı

Giden tanıdıklarım “muhteşem, mükemmel” olarak tanımlıyor. Bazı bungalovların küvetleri bile okyanus manzaralı. Eğer bütçeniz uygunsa denizin üzerindeki villaları tercih edin, harcadığınız paraya değecek. Su sporları ve tekne turlarından yararlanmayı, masajla yorgunluğunuzu atmayı unutmayın (www.vakaru.com).

KURAMATHI ISLAND RESORT
Her şey dahil sistemiyle çalışıyor

Ailenizle birlikte konaklayabileceğiniz otelin fiyatları bütçeleri daha az zorlayacak düzeyde. Her şey dahil seçeneğiniz var. Ancak bana sorarsanız seçiminiz dünya mutfaklarından örnekler sunan restoranların keyfini sürmek olmalı. Hava koşulları uygunsa talebiniz üzerine sahile size özel masa kurulabiliyor. Gece veya gündüz, burada her şey misafirleri şımartmak üzerine kurulmuş (www.kuramathi.com).

KANUHURA ISLAND RESORT
Sultan gibi karşılanacaksınız

Dünyadan soyutlanmanızı sağlayacak bir diğer Maldiv adası. Personel adım attığınız andan itibaren kendinizi özel hissetmenizi sağlıyor. Tüm adayı 20 dakikada adımlayabiliyorsunuz. Güzel olansa sıcaktan bunalanlar için yolunuzun üzerinde rastlayacağınız barlar. Restoran seçenekleriniz var ancak servis zaman zaman yavaşlıyor. Benzer aksaklıkları oda servisinde de yaşayabiliyorsunuz. SPA içinse söylenecek tek söz var: Mükemmel! (www.kanuhura.com)

DİĞERLERİ
Bunlar dışında W, Four Seasons Landaa Giraavura, One&Only Reethi Rah, Soneva Gili, Anantara ve Güney Atol’deki Shangri La diğer favori tesislerim arasında bulunuyor.

False