Mangalın en iyi 10 adresi

Baharın gelmesiyle milli sporumuz mangal da start aldı. Kabul, tesis az ama otoban kenarlarına da mahkûm değiliz. Ailece midenizin bayram edeceği bir gün geçirmeniz için bütün Türkiye’deki en güzel yerleri seçtik.

Selim ONAT
16.04.2016 - 02:11 | Son Güncelleme :

GEZGİN, REHBER, TV PROGRAMCISI, BLOGGER, FOTOĞRAFÇI, YEMEK VE KENT YAZARLARINDAN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİ

Saffet Emre Tonguç/ Rehber, seyahat yazarı
Müge Akgün/ Yeme içme kültürü yazarı
Sebati Karakurt/ Hürriyet fotoğraf editörü
Erdal İpekeşen/ Doğan Burda dergi grubu Ankara temsilcisi
Aynur Tartan/ TV programcısı, gazeteci
Faruk Akbaş/ Fotoğraf turları rehberi
Uğur Biryol/ Gezgin, yazar
Oburcan Blogger/ oburcan.com kurucusu
Serkan Ocak/ Hürriyet Seyahat yayın yönetmeni
Savaş Özbey/ Kent yazarı

 

1) ÖNCE ET, SONRA AT: ANTİKKÖY/ İSTANBUL

Mangalın en iyi 10 adresi


Sadece yeşil alanıyla değil, içindeki mini hayvanat bahçesiyle de ilgi çekiyor. Etinizi pişirip afiyetle yedikten sonra at turu bile yapabilirsiniz. Tüm kırmızı etler 110, tavuk 58 TL (kilosu). 
Çatalca, (0212) 789 61 24

2) AKTİVİTESİ BOL: KARAASLAN KAMPING/ KOCAELİ 

Mangalın en iyi 10 adresi


Trekking, ATV, paintball ve cip safari gibi aktiviteler var, Izgarayı onlar size ayarlıyor ama etinizi yanınızda  getirmeniz gerekiyor. Girişte kişi başı 5 TL ödeniyor.
Yuvacık-Başiskele, (0262) 345 01 01 

3) GÖL KENARINDA: GAZELLE KIR EVİ/ BOLU 

Mangalın en iyi 10 adresi


Göl manzarası ve arkada orman... İsterseniz kendi etinizi getirebilirsiniz ama yöresel pirzolayı mutlaka tadın. Masa ücreti ve mangalın saati 40 TL. Tavuk 40, tüm kırmızı etler 76 TL (kilosu).
Karacasu, (0374) 262 9095 

4) ŞEHRİN İÇİNDE: EVENT GARDEN/ İSTANBUL 

Mangalın en iyi 10 adresi


60 bin metrekarelik yemyeşil bahçe... Restoranda sipariş de verebilirsiniz, etinizi kendiniz de pişirebilirsiniz. Çocuklar için oyun alanı da var. Pirzola 110, kırmızı et 90, tavuk 60 TL (kilosu).
Sarıyer, (0212) 271 13 22

5) 70 ÇEŞİT MEZE: PIRZOLA HOUSE/ İZMİR 

Mangalın en iyi 10 adresi


Mangalcıların İzmir’deki yeni adresi. Aynur Tartan, “T-Bone steakleri gerçekten  harika” diyor. 70 çeşit meze var.  Köfte 65, dana pirzola 110 ve tavuk 40 TL (kilosu).
Güzelbahçe; (0232) 234 00 84

6) MESUT YAR MÜDAVİMİ: CİNBAL/ MUĞLA

Mangalın en iyi 10 adresi


Asma yapraklarının altında mangal... Faruk Akbaş, “Kaya evleri manzaralı... Etler nefis ve kekik kokulu” diyor. Mesut Yar müdavimi. Kırmızı et 65 ve tavuk 35 TL (kilosu).
Kayaköy, (0252) 618 00 66

7) ZENGİN MEZELER: BEHZAT/ ANKARA 

Mangalın en iyi 10 adresi


Mangallı masalardan birine oturun. Etinizin siparişini edip pişirin. Zengin meze seçeneği var. Oburcan, “Ankara’nın müstesna mekânlarından” diyor.  
Köfte 85, dana pirzola 130 TL (kilosu)
Oran, (0312) 496 37 77

8) DERENİN KENARINDA: POLONEZ PARK / İSTANBUL

Mangalın en iyi 10 adresi


Etinizi dışarıdan getirebileceğiniz gibi buradan da temin edebilirsiniz. Serkan Ocak, “Erken gidip dere kenarında masa kapın” diyor. Kırmızı etler 110, köfte ve sucuk 80 TL (kilosu).
Polonezköy, (0530) 880 99 80

9) KAHVE ÇAY İKRAM: KURTTEPE PİKNİK/ ADANA

Mangalın en iyi 10 adresi


Eti siz yahut dilerseniz ustalar pişiririyor. Aynur Tartan, “Mekânın lezzet ikilisi pirzolası ve ayran” diyor. Limitsiz kahve ve çay ikramı var.  Pirzola 60, kemiksiz 70 ve tavuk 35 TL (kilosu).
Çukurova, (0322) 239 13 03

10) KUZULAR ÇİFTLİKTEN: EROL'UN YERİ / İSTANBUL 

Mangalın en iyi 10 adresi


İster kapalı çardaklarda ister bahçede... Kuzu etleri kendi çiftliklerinden. Hafta sonları kuzu tandır çıkıyor. Dışarıdan et getiremiyorsunuz.  Dana 90, kuzu 120 ve tavuk 50 TL (kilosu). 
Büyükçekmece, (0212) 857 82 19

 

MÜKEMMEL MANGALIN 9 PÜF NOKTASI 
Refika Birgül 

Mangalın en iyi 10 adresi

 

Islak parmak tekniği: Mangal yaparken ilk dikkat etmeniz gereken rüzgârın yönü. Yüzünüze esmeyecek bir yönde olmalı. Parmağınızı ıslatın. Hangi tarafı soğuğu hissediyorsa rüzgâr o taraftan geliyordur.

Pişirme sırası: Mangalda farklı farklı malzeme pişirecekseniz temel mantık en az yağlıdan en çok yağlıya olmalı. Yağ harlı ateşte fazla erir ve hem ateşi alevlendirir hem tadı eksiltir.

Et ve sebzeler için: Önce sebzeler, hellim gibi erimeyen peynirler, tavuk, parça az yağlı et (antrikot-bonfile gibi), pirzola, şiş, köfte, sucuk...

Deniz mahsullerinde: Kalamar, karides, balık, midye...

Kıyma alırken: Dana-kuzu yarı yarıya karıştırmanızı tavsiye ederim. Tek çekim ya da ideali zırhla çekim olması etin lezzetine lezzet katar, suyunu daha fazla muhafaza eder.

Kuyrukyağı kullanırken: “Ben kuyrukyağsız yapmam” derseniz, güzel bir oran vermek isterim: 600 gram kara et (dana yağsız sinirsiz), 300 gram kuzu döş, 100 gram kuyrukyağı... Bununla nefis soğan kebabı, sarmısak kebabı, Adana ve Urfa yapabilirsiniz.

Marine ederken: İki önemli unsur var. İlki, baharat ve lezzet arttırmak istiyorsanız sarmısak, acı ve biber dengesini tutturmak. Bunların da etin lezzetine kolay geçebilmesi için zeytinyağı veya tereyağı gibi bir yağ kulanmak.

Asitle çürütme: İkinci yöntem de bu: Soğan suyu, sirke, yoğurt, süt, şarap gibi asidik bir malzemeyle eti biraz çürütüp daha da lezzetlendirmek mümkün.

İs tadı vermek için: Ete, peynire, sebzelere, pişireceğiniz her neyse, is tadı vermek isterseniz ateş harını alıp sakinledikten sonra malzemenizi mangalda yarı yarıya pişirin ve ateşten alın. Mangala ıslak meyve dalları, biberiye dalları veya kiraz sapları koyun ve telin seviyesini biraz yükseltip, ateşten uzaklaştırarak yerleştirin. Üzerine kubbe biçimli büyük bir kapak kapatın. Kapak dumanı hapsettiğinden is tadı yemeğe geçecektir.

Enfes sarmısak kebabı

Mangalın en iyi 10 adresi

600 gram kara et, 300 gram kuzu döş, 100 gram kuyruk yağından kıyma... İçine bir buçuk tatlı kaşığı tuz... Taze sarmısakların ortasındaki sapı bıçakla çıkarın. İnce şişe bütün olarak sarmısakları, aralarına iri ceviz büyüklüğünde kıymayı saplayın. Bu miktarda ete yaklaşık 4 kilo sarmısak gidiyor. Şişleri aynı yönde çevirerek pişirin. Sarmısaklar pişince dış kabuklarını çıkarın, bir tepsiye alın ve yarım bardak sıcak su serpip üstünü kapatın. Mangalda hafif ateşte sarmısaklar yumuşayıncaya kadar terletin. Ardından kabuklarını çıkarıp etle birlikte kırmızıbiberle dürüm yapın. 

 

 



EN ÇOK OKUNANLAR

    Koç Burcu
    21 Mart - 20 Nisan

    Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

    Boğa Burcu
    21 Nisan - 20 Mayıs

    Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

    İkizler Burcu
    21 Mayıs - 20 Haziran

    Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

    Yengeç Burcu
    21 Haziran - 22 Temmuz

    Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

    Aslan Burcu
    23 Temmuz - 23 Ağustos

    Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

    Başak Burcu
    24 Ağustos - 23 Eylül

    Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

    Terazi Burcu
    24 Eylül - 23 Ekim

    Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

    Akrep Burcu
    24 Ekim - 22 Kasım

    Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

    Yay Burcu
    23 Kasım - 21 Aralık

    Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

    Oğlak Burcu
    22 Aralık - 20 Ocak

    Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

    Kova Burcu
    21 Ocak - 18 Şubat

    Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

    Balık Burcu
    19 Şubat - 20 Mart

    Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün