GeriSağlıklı Yaşam Yetişkinlerde skolyoz belirtileri nelerdir? Skolyoz düzelir mi? Skolyoz egzersizleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yetişkinlerde skolyoz belirtileri nelerdir? Skolyoz düzelir mi? Skolyoz egzersizleri

Yetişkinlerde skolyoz belirtileri nelerdir? Skolyoz düzelir mi? Skolyoz egzersizleri

"Günümüzde istenmeyen pek çok rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilmekteyiz. Bu rahatsızlıklar çocuklarda da çıkarken, yetişkinlerde de çok fazla olduğu gözlemlenebiliyor. Onlardan biri olarak söyleyeceğimiz skolyoz, yetişkinlerde de görülebilen rahatsızlıklardan biridir. Skolyoz belirtileri nelerdir, düzelir mi, kaç yaşında görülür şeklinde çok fazla merak edilen sorular olabiliyor. Skolyoz egzersizleri işe yarıyor mu tüm detayları ile derledik."

Skolyoz, omurganın sol veya sağa doğru eğilme halidir. Skolyoz için her ne kadar gelişim bozukluğundan kaynaklı olduğu düşünülse de sebebi tam olarak neyden kaynaklı olduğu bilinmiyor.

 Yetişkinlerde Skolyoz Belirtileri Nelerdir?

 Skolyoz olduğu zaman yetişkinlerde de birtakım belirtiler sonucunda anlaşılma durumu söz konusu olabiliyor. Her rahatsızlığı anlayabilmek için en güzel yanı ise zamanla ortaya çıkan birtakım belirtiler olduğunu söyleyebiliriz. Yetişkinlerde skolyoz olduğu zaman belirtileri nasıl olur diye bir inceleme yaptığımızda;

Omurganın yana doğru eğik bir hal aldığını hissetme

Omuz ve aynı zamanda kalçanın birbirleri ile simetrik durmadığını fark etmek,

Sırt ve bel bölgesinde başlayan ağrılar

Yorgunluk halinin görülmesi

Nefes darlığı çekiyor olmak

Birinci eğrinin haricinde ikinci bir eğrinin varlığını ortaya çıkarması

Yukarıdaki faktörler skolyoz hastalığının en önemli belirtileri arasında yer almaya devam eder. Böylece kişilerde skolyoz hastalığına yakalanmış olduklarını bilir. Skolyoz hastalığı olduğu zaman, günlük hayatınızı zora sokmaya neden olacak hareket kısıtlaması da yaşamaya başlayabilirsiniz. Skolyoz hastalığına dair yetişkinlerde görülecek bir diğer belirtilerden biri ise kıyafetlerin üzerine tam manasıyla oturmama hali diyebiliriz.

 Skolyoz Düzelir mi?

 Skolyoz hastalığına yakalananlar hemen pek çok düşüncelere girmeye başlayabiliyor. Öyle ki en çok yaşanılan endişelerden biri sürekli böyle mi kalacak olduğudur. Hastalığa dair herhangi bir düzelme durumu söz konusu olup olmayacağı da en çok merak edilen bir başka önemli diyebileceğimiz konulardan biridir.

 Skolyoz hastalığına yakalananlar, ileri derece de bir durum yaşıyorsa o zaman en etkili tedavi yöntemlerinden biri ise ameliyat olacaktır. Fakat illa ki ameliyat ile bu hastalıklardan kurtulacaksınız diye bir kayda yoktur. Öyle ki skolyoz hastalığından ameliyata hiçbir şekilde gerek duymadan bile kurtulmanız mümkündür. Çünkü zamanla düzelme olabilecek bir hastalık türü olduğunu bilmelisiniz. Bu yüzden dolayıdır ki skolyoz hastalığı ile ilgili olarak da karamsarlığa kapılmanıza neden olacak hiçbir olumsuz durum söz konusu değildir.

 Skolyoz rahatsızlığı ileri değil de düşük derecelerdeyse o zaman düzelme ihtimali olacaktır. Bu hastalıkta en çok dikkat edilen kıstaslar, hastalık derecesinin ne boyuta ulaşmış olduğu diyebiliriz. Eğer ki yüksek skolyoz durumu varsa o zaman cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulmaya başlamış olacaktır.

 Skolyoz Egzersizleri Nasıl Yapılmalıdır?

 Skolyoz egzersizle de düzelme gösteren bir rahatsızlık olduğunu bilmelisiniz. Bu yüzden dolayıdır ki cerrahi bir müdahale gerektirmeyen durumlarda yapacağınız en etkili yöntem ise hemen egzersiz çalışmalarına başvurmanız olacaktır. Yapacağınız farklı farklı skolyoz egzersizleri vardır. Fakat bu hareketleri yaparken de mutlaka doktorunuzun, egzersiz konusunda bir bilgisi olmasına dikkat edin.

Pevik Tilt: Alt sırt ve kalça bölgelerdeki kasların esnemesine yardımcı olacak bir egzersiz hareketidir

Kol ve Bacak Yükseltme Egzersizi: Kol ve bacak kaldırma ile bel bölgesinin daha çok güçlenmesini sağlayabilirsiniz,

Kedi Deve Hareketi: Skolyoz hastalığına yakalananlar içinde kedi deve egzersiz hareketi yapılması önerilir. Bu hareket aslına bakılırsa yoga pozu olduğunu söyleyebiliriz. Bu sayede omurga ve bel bölgesinin esnemesini, dik durmasını sağlar

Kuş Köpek Egzersizi: Yogadan yola çıkılarak yapılan bir esneme hareketi olduğunu ve omurgaya oldukça iyi geldiğini bilmelisiniz.

False