Gençlerde Burun Estetiği

Gençlerde burun estetiği, insan hayatının belki de en aktif zamanlarında yüzdeki uyumu geliştirerek kişinin daha iyi görünmesini sağlamak için uygulanır...

Haberin Devamı

Gençler için rinoplasti, prosedür olarak diğer rinoplastilerden farklı olmasa da ameliyatın ne zaman gerçekleşeceğine yönelik göz önünde bulundurulması gereken bazı özel durumlar bulunuyor.

Gençler rinoplastiyi neden tercih etmeli?

• Yüze uymayan bir burun özellikle gençlerde ve genç yetişkinlerde psikolojik ve sosyal strese yol açabilir. Örneğin erkeksi burnu babasından almış bir kızda görüntüsü hakkında özgüven eksiklikleri doğabilir. Erken yaşlarda gelen bu problemlerin etkisi ilerleyen yıllarda da artış gösterebilir. Bunun için burunda gerekli dokunuşlar yaparak yüzde uyumun sağlanmalıdır.
• Orta ve üstü yaşlarda olan kişiler yüzlerinde yıllardır doğal gelişimlerinden kaynaklanan çok büyük ve hızlı bir değişim yaşanmadıkları için yeni görüntülerine gençlere göre daha zor alışırlar. Ergenlik çağındaki hızlı değişimlerin bitmesi üzerinden çok uzun süre geçmediği için gençler vücutlarındaki önemli değişimlere birkaç hafta içerisinde uyum sağlayabilirler.
• Ameliyat sonrasında ağrı (varsa) çok azdır ve kişilerin sosyal aktivitelerine dönmek için genellikle sadece 2 hafta civarı beklemeleri yeterli olur.
• Rinoplasti sonrasında burun sadece kozmetik olarak değil fiziksel olarak da gelişim gösterir. İyi bir cerrah prosedür sırasında yaptığı işlemlerle burnu eskisinden daha sağlam duruma getirir.
• Burunda doğal bir görünüm sağlandığı için, yabancıların siz söylemediğiniz sürece rinoplasti yaptırdığınızı fark etmesi olası değildir.

Gençler nelere dikkat etmeli?

• Burnunuzda değiştirmek istediklerinizin tam olarak ne olduğunu biliyor olmanız gerekir. En iyi sonucu elde etmede bilinçli bir aday ve cerrah ile güçlü bir iletişim kritik bir önem taşır.
• Hiçbir ameliyat hafife alınmamalı. Rinoplasti de tüm ameliyatlar gibi üzerinde uzun bir süre kafa yorulmadan karar verilmemesi gereken bir ameliyattır. Öncesinden ne yapmak istediğiniz hakkında uzunca bir araştırma sürecine girip, farklı seçeneklerin incelenmesi gerekir.
• Ebeveynleriniz tecrübelerinden faydalanın. Yasal olarak koruma altında olmayan genç yetişkinler bile ameliyat için ailelerinin onayını almalıdır. En iyi karara onlar ve cerrahınızla birlikte artı ve eksileri tartışarak ulaşabilirsiniz.
• Mükemmellik değil, gelişme... Rinoplastiye başvururken sahip olunması gereken algı budur. Beklentilerinizi gerçekçilik çerçevesinde şekillendirmeniz gerekir. Ameliyat sonrasında memnun kalıp kalmayacağınız en çok buna bağlıdır.

Burun estetiği için uygun musunuz?

• Rinoplasti adaylarının gelişimlerini tamamlamış olması gerekir. Kadınlarda 15, erkeklerde 17 yaş desek de aslıda kesin bir yaş yoktur. Genç kadınlarda genellikle ilk adet kanamasından ortalama 2 yıl, erkeklerde ise ayak numarasının son artışından 1 yıl sonra vücut ve burun gelişiminin durduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca son 1 yıl içerisinde boy artışının olmaması da her iki cinsiyet için de uygun yaşı gösteriyor olabilir. Rinoplastiye karar verilmeden önce bu göstergeleri kontrol etmeye başlamak ve not almak uygun olup olmadığınızı belirlemeye yardımcı olur.
• Fiziksel olduğu kadar karakteristik olgunluk da önem taşır. Duygusal gelişimin en üst seviyede olduğu ergenlik çağındaki bir genç duygusal kararlılığa ulaşana kadar rinoplasti için uygun zaman değildir. Ayrıca kişinin kozmetik cerrahiye ailesi veya bir başkası için değil kendisi için karar vermiş olması oldukça önemlidir.
• Hoşnutsuzluğun çok yeni olması, geçmişe dayanmaması düzgün kararların doğmasını engelleyebilir. Gençlerde ise bu duruma daha sık rastlanıyor. Zaman içerisinde burnunuz hakkındaki olumsuz fikirlerinizin değişme ihtimaline karşı bir süre beklemeyi tercih edebilirsiniz.

Belki de ideal burnunuz, burnunuzun dibindedir, ne dersiniz?
Sevgiyle kalın.

Kaynak: Op.Dr. Güncel Öztürk
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Yazarın Tüm Yazıları