GeriKadın Sağlığı Pilates Hakkında Bilmeniz Gerekenler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Pilates Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Pilates Hakkında Bilmeniz Gerekenler

"Son zamanlarda şehir merkezlerinin hemen hemen her sokağında bir pilates stüdyosu görüyoruz. Sosyal medyada da birçok kişi birbirinden farklı pilates hareketleri ile fotoğraflar paylaşıyor. Spn dönemlerin en gözde spor aktivitelerinden biri olan pilates, hiç tahmin edemeyeceğiniz kadar faydalı. Peki fiziğinize ve beden sağlığınıza olduğu kadar, ruh sağlığınıza da olumlu etkileri olan pilates hakkında her şeyi biliyor musunuz?"

Pilates nedir?

Pilates kasları güçlendirmek, esnekliği artırmak maksadıyla 20. yüzyılın başlarında Joseph Hubertus Pilates tarafından geliştirilen bir egzersiz bütünü ve sağlık sistemidir. Joseph bu metodun, kasları güçlendirmek için zihni kullandığına inanır. Pilates bedenin esnek, güçlü ve dayanıklı olmasını sağlarken, bacak, karın, kol ve sırtın da koordinasyon kazanmasını sağlar. Pilates antrenmanlarının yoğunluk seviyesi, beceri seviyesine bağlı olarak temelden ortaya değişebilir. Pilateste 6 adet prensip vardır. Bunlar nefes, konsantrasyon, merkezleme, kontrol, kesinlik ve akıcı hareketlerdir. Pilates özel ekipmanlar ya da minder üzerinde çıplak ayaklarla yapılmaktadır.

Pilatesin faydaları nelerdir?

Pilates omurga çevresindeki kasları güçlendirdiği için bel ve boyun bölgesindeki ağrıları azaltır.

Pilates, vücuda karnı içeri çekip dik durmayı öğretir ve bu zaman içinde alışkanlık haline gelir. Büyüme döneminde pilatese başlanırsa, omurga eğriliği ve kamburluk gibi duruş bozukluklarının kalıcı hale gelmesi önlenebilir.

Günlük rutinin bir parçası olan eğilmek, doğrulmak gibi basit hareketleri yaparken zorlanmak yaşam kalitesini düşürür. Pilates yapmak kasları esnetir ve bu günlük hayatı kolaylaştırır.

Karın ve kalça kasları en az kullandığımız kaslarımızdır. Karın bölgesini vücudun merkezi olarak alan pilates, merkezden aldığı kuvvetle kalçaları da şekillendirir.

Pilates Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Pilates hareketleriyle uyumlu nefes alıp verirsiniz ve düzenli pilates yaptığınızda günlük hayatınızda ciğerlerinize nefes dolduğunu hissedersiniz. Bu da hücrelerinize oksijen gönderdiğiniz anlamına gelir.

Kasların esnemesi, kan dolaşımının hızlanması demektir. Kan dolaşımı hızlandığında hücrelerinize oksijen taşınması kolaylaşır.

Günümüz insanı için pilatesin faydalarından belki de en önemlisi eklemleri güçlendirmesidir. Çünkü eklem ağrılarının sebeplerinden biri, uzun süre aynı pozisyonda kalmaktır ve pilates kasları esnetirken eklemlerde biriken stresi azaltır.

Ne kadar sıklıkla pilates yapılmalı?

Spor yapmak serotonin yani mutluluk hormonu salgıladığı için devamlı ve düzenli yapıldığında kendinizi daha iyi hissedersiniz. Pilatesi bir gün arayla yapmak en doğrusudur. Art arda yapılacak olan egzersiz çok etkili olmayacaktır. Çünkü pilates yaptığınız gün kaslar üzerinde yoğun bir çalışma olduğu için, kaslarınızın bir gün dinlenmesi gerekir. Dinlenmemiş, yorgun kas işlevini tam anlamıyla yerine getiremez. Böyle olduğunda kaslar doğru gelişim gösteremez, ekstra yorgun ve halsiz hissetmenize neden olur.

MAHMURE ÖZEL

False