GeriKadın Sağlığı Kadınlarda İdrardan Kan Ve Kan Pıhtısı Gelmesi Neden Olur Ve Neyin Belirtisi Olabilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlarda İdrardan Kan Ve Kan Pıhtısı Gelmesi Neden Olur Ve Neyin Belirtisi Olabilir?

Kadınlarda İdrardan Kan Ve Kan Pıhtısı Gelmesi Neden Olur Ve Neyin Belirtisi Olabilir?

"İdrardan kan gelmesi durumuna hematüri adı verilir. Bununla birlikte gözle görülebilecek kadar idrarda kan olması makroskopik hematüri şeklinde adlandırılır. Ancak gözle görülemeyen kan vakaları da vardır. Bu tür durumlar laboratuvar incelemesinde tespit edilebilir. Bu vakalara ise mikroskopik hematüridir. Bu tür kanamalara kadınlarda daha çok rastlanır. Kadınlarda idrardan kan ve kan pıhtısı gelmesi neden olur ve neyin belirtisi olabilir ayrıntıları ile derledik."

İdrarda kan görülmesi kadınlarda, erkeklere nazaran daha sık görülmektedir. Bu durumun kadınlara özgü bazı sebepleri vardır ve son derece önemli bir sağlık sorunudur.

Kadınlarda İdrardan Kan Neden Gelir?

Kadınlarda idrarda kan gelmesinin çeşitli nedenleri vardır. Rengine, yoğunluğuna ve dokusuna göre bazı hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle idrarda kan gelmesi halinin mutlaka ciddiye alınması gerekir. Hiç vakit kaybetmeden bir üroloji doktoru ile görüşme sağlanmalıdır.

Hematuri adı verilen idrardan kan gelmesi durumu çok farklı nedenlerden dolayı oluşabilir. İdrar sırasında kan görülmesi önemli bir sağlık problemini haber verebilir. Bundan dolayı idrarda yalnızca bir kez kan görülürse dahi doktora başvurmak gereklidir. Bunun yanı sıra kimi vakalarda idrarda gözle görülmeyen, mikroskop yardımı ile tespit edilebilecek oranda kan olabilmektedir. Bu durum ise yalnızca idrar tahlili ile ortaya çıkmaktadır.

Kan görülen idrar birkaç renkte gelebilir. Bu renkler; pembe, kırmızı ya da kola renginde görülebilir. Çok az miktarda kan gelmesi bile idrarın renginin değişmesinde yeterli olur.

Kadınlarda İdrarda Kan Pıhtısı Gelmesi

Kadınlarda görülen kanama genellikle ağrı oluşturmayan vakalardır. Ancak idrara kan pıhtısının geçmesi durumu biraz ağrılı olabilir. Bununla birlikte Hematüri, başka belirti ve bulgular ile birlikte de hastalarda görülebilir.

Hematüri vakası, böbrekten kırmızı kan hücrelerinin bir nedenden ötürü idrara sızması sonucunda meydana gelir.

Kadınlarda Kanama Neyin Belirtisi Olabilir?

Hematüriye yol açabilecek durumlar ise şu şekilde sıralanabilir;

İdrar Yolu Enfeksiyonları

Böbrek Enfeksiyonları (Piyelonefrit)

Böbrek Taşı

Böbrekten kaynaklanan çeşitli hastalıklar, böbrek Hastalığı

Kanserin ileriki evreleri

Genetik Hastalıklar

Böbrek Yaralanmasından kaynaklı kanama

Özellikle kanserde kullanılan bazı ağır İlaçlar

Ağır ve kaldırmaya bağlı egzersizler

Regl sonraki rahmin kendini temizlemesi

Böbrek, mesane taşlarından ve enfeksiyonlardan daha az yaygın olarak böbrek veya mesane kanseri de hematüriye neden olabilen etkenler arasındadır. Kadınlarda idrarda kan görülmesi durumu her gün düzenli yaşanması gerekmez. Yani bir gün kan görülürken, ertesi gün idrar temiz olarak gelebilir. Ancak doktora başvurmak için kanın tekrar gelmesini beklememek gerekir. Görüldüğü zaman uzman bir hekimden yardım almak en doğru olanıdır.

Bununla birlikte mesane kanseri bir kişinin çok sık ya da tam aksine çok az sıklıkta idrara çıkmasına sebep olabilir. Böbrek kanseri, genel olarak hastanın idrar yapma alışkanlığını etkilemeyen vakalardır. Ancak sancılı bel ağrılarına neden olabilir. Bu nedenle en ufak bir kan görülmesi durumunda doktora gitmek büyük önem taşımaktadır.

Kadınlarda idrarda kan görülmesi durumu mesaneyi, böbrekleri ve üreterleri barındıran idrar yollarının bir kısmının hasara uğraması sonucu ve ya tahriş olması durumda oluşabilir.

Ancak, idrar sırasında görülen kan her zaman idrar yolundan gelmemektedir. Kadınlarda, serviks, vajina ve ya uterustan da idrarda kan görünebilir. Bu durum ise kimi zaman hematürinin yanlış teşhisine sebebiyet verebilmektedir.

Kadınlarda görülen Hematüri tipleri şu şekilde olabilir;

 - Bir hastanın idrarında kan görebildiği tüm hematüri durumlarında idrar rengi pembe, kırmızı ya da kahverengi tonları olarak görülür.

 - İdrarın gözle görünmeyen orandaki kanama içerdiği mikroskobik hematüri vakalarında, gözle görülemeyen kan hücreleri mikroskop yardımı ile üroloji testleri ile tespit edilebilir.

 

 

False