GeriKadın Sağlığı Kadınlarda hormon testi ne zaman ve nasıl yapılır? Adetin kaçıncı günü yapılır ve aç karnına mı yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlarda hormon testi ne zaman ve nasıl yapılır? Adetin kaçıncı günü yapılır ve aç karnına mı yapılır?

Kadınlarda hormon testi ne zaman ve nasıl yapılır? Adetin kaçıncı günü yapılır ve aç karnına mı yapılır?

"Kadın vücudu her ay regl kanaması görerek yenilenmeye ve harekete geçmeye başlamaktadır. Kadınlar hormon testi sayesinde hamilelik için uygun zamanı da bu şekilde takip etmektedir. Kadınlarda hormon testi regl dönemine takiben ya da idrar ile beraber yapılmaktadır. Çok kolay ve pratik olan bu hormon testini kişiler kendileri de yapabilmektedir. Çıkan sonuçlara göre hormon düzeyi ve yumurtlama zamanları da öğrenilmektedir. Kadınlarda hormon testi ne zaman ve nasıl yapılır ile adetin kaçıncı günü yapılır ayrıntıları ile derledik."

Kadınlar yaşamları boyunca pek çok farklı hormon düzeyinden geçmektedir. Hastalıkların tanımlanması için belirli aralıklar ile hormon testi ve incelemesi yapılması önerilmektedir. Yapılan hormon testleri ile beraber kişiler kendi vücut değerlerini ölçmektedir. Yüksek hormon ya da düşük hormon için ilaç tedavileri uygulanmaktadır.

Kadınlarda Hormon Testi Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Kadınlarda yapılan hormon testi, kan değerlerini ölçme ve buna göre hareket etme durumu için oldukça önemlidir. Kişi değerlerin belirli parametrelerini takip ederek sağlığını kontrol altına almaktadır. Kadınlar için uygulanan hormon testleri adet döneminde ya da adetten kesildikten sonra idrar testleri ile de yapılabilmektedir. Bu testler evde pratik bir şekilde yapıma uygun şekilde hazırlanmaktadır. Vücuttaki hormon düzeyini ölçmeye yardımcı olan bu test sayesinde kişi hormonlarına göre yumurtlama ve doğurganlık zamanını ölçmektedir.

Kadınlarda hormon testi bazı durumlarda adet döneminde yapılırken bazen adet bitimi sonunda yapılmaktadır. Adet zamanları kadınlarda hormonların en çok değişkenlik gösterdiği zamanlardan biridir. Bu nedenle adet döneminde yapılan hormon testi ile bitiminde yapılan hormon testi sonuçları farklılık göstermektedir. Bu testler eczaneden alınan hormon testleri ile evde yapılmaktadır. Test sonuçlarına göre kişi kendi hormon düzeyini incelemektedir. Tüm değerlerin detaylı bir şekilde görünmesi ile kişiler kendileri hakkında detaylı bilgiye sahip olmaktadır.

Adetin Kaçıncı Günü Yapılır ve Aç Karnına mı Yapılır?

Adet döneminde yapılan hormon testleri normale göre değer farklı göstermektedir. İnsanlar gelişim çağından itibaren farklı hormon değerlerine sahip olmaktadır. Hormonlar kilo alıp verme başta olmak üzere ergenlik çağında vücutta yaşanan değişimlere göre de takip edilmektedir. Adet gören kadınlar bu dönemde yaptıkları hormon testi ile beraber sonuçları inceleyerek fizyolojik durumunu yakından takip etmektedir. Doğurganlık hesaplamaları için adet dönemi içerisinde herhangi bir günde bu test yapılmaktadır. Genellikle adetin 3. gününden sonra yapılması önerilmektedir.

Adet dönemi içerisinde yapılan hormon testleri kişiden kişiye göre farklı sonuçlar göstermektedir. Açılık ve tokluk hissine göre de hormon testi farklı sonuçlar çıkarmaktadır. Hormon seviyesini net bir şekilde ölçmek için kişi 3. adet gününde bu testi yapmaktadır. Aç karnına yapılan bu test daha net sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Adetin birinci günü de test yapılması için en uygun zamandır. Adetin birinci gününde yapılan hormon testlerinden çıkan sonuçlar kişinin hormon seviyesinin en iyi şekilde ölçümlenmesini sağlamaktadır. Kadınlarda hormon testi adet dışında da yapılabilmektedir.

Aç karnına yapılan adet dönemi hormon testleri doğurganlığı hesaplamaya ve kan seviyesini ölçmeye yardımcı olmaktadır. Yapılan hormon testleri pek çok hastalığın önceden tanı konulmasında da etkilidir. Adet döngüsü zamanının ilk günlerinde yapılan bu test doğru sonuç vererek kişinin kan değerlerini ve seviyelerini ölçmektedir. Adet döneminin 2. ya da 3. günlerinde de hormon testi yapılabilmektedir. Adet dönemi dışında yapılan hormon testleri ise adetin bitimini takip eden 20. günde yapılmaktadır. Sabah saatlerinde yapılan bu test 08.00 ila 09.00 arasında net sonuç vermektedir.

 

False