GeriKadın Sağlığı Kadınlarda hormon bozukluğu belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Neden olur, nasıl tedavi edilir ve tedavisi kaç gün sürer?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlarda hormon bozukluğu belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Neden olur, nasıl tedavi edilir ve tedavisi kaç gün sürer?

Kadınlarda hormon bozukluğu belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Neden olur, nasıl tedavi edilir ve tedavisi kaç gün sürer?

"Kadınlarda hormonda yaşanan dengesizlikler farklı problemlere sebep olmaktadır. Bazı kadınlarda iştahsızlık bazı kadınlarda ise depresyon gibi psikolojik problemlere neden olmaktadır. Kadınlarda görülen adet düzensizlikleri veya akne problemleri hormon bozukluklarının en önemli belirtileri arasındadır. Peki kadınlarda hormon bozukluğu belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Neden olur, nasıl tedavi edilir ve tedavisi kaç gün sürer? İşte kadınlarda hormon bozuklukları ile ilgili detaylar."

Günlük hayatta karşılaşılan pek çok problemin arkasında hormon bozuklukları yatmaktadır. Hormon bozuklukları kadınlarda farklı şekillerde belirti verirken önlem alınmaz ise ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır.

Kadınlarda Hormon Bozukluğu Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Anlaşılır?

Hormonlar vücudun habercisidir. Endokrin bezlerinde üretilen hormonlar doku organlarına ve kan dolaşımına ne zaman ne yapacağını iletmektedir. Özellikle hormonlar üreme ve metabolizma süreçlerini yönetmektedir. Erkeklere oranla kadınlarda hormon bozuklukları daha sık görülmektedir. Hormon bozuklukları ise kadınlarda çeşitli hastalıklara sebep olabilmektedir.

Hormon dengesizlikleri vücutta hormonların düzenli bir şekilde salgılanmaması durumuna denilmektedir. Kadınlarda çok sık görülen hormon bozukluklarını çeşitli belirtileri de bulunmaktadır. Bu belirtilere dikkat edilmeli ve semptomların görülmesi halinde bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. İşte Hormon Bozukluğu belirtileri:

- Adet düzensizlikleri
- Uyku problemleri
- Akne problemleri
- Konsantrasyon güçlüğü
- Depresyon
- Yorgunluk
- Bağırsak problemleri
- Kilo alımı
- Memede kistler
- Vajinal kuruluk
- İştah
- Saç dökülmesi
- Kısırlık
- Göğüs bölgesinde hassasiyet
- Göz kuruluğu
- Saçların dökülmesi
- Aşırı tüylenme
- Kilo alma

Kadınlarda Hormon Bozukluğu Neden Olur?

Kadınlarda hormon bozukluğu nedenleri pek çok şekilde sıralanabilir. Hormon bozukluğunun en önemli nedeni stres ve düzensiz beslenmedir. Ayrıca düzensiz ve yanlış bir yaşam şekli de kadınlarda hormonların bozulmasına neden olmaktadır. Ayrıca kadınlar sürekli farklı dönemler geçirmektedir. Bunlar hamilelik, regl ve menopoz dönemleridir. Bu dönemlerde kadınların hormonlarında ciddi değişimler meydana gelmektedir. Buna bağlı olarak da fiziksel değişimler oluşmaktadır. Bu sebeple kadınlarda hormon bozuklukları erkeklere oranla daha çok görülmektedir.

Kadınlarda hormon bozukluklarının diğer nedenleri ise polikistik over sendromu, erken menopoz, birincil yumurtalık yetmezliği, hormon değişiklikleri ve doğum kontrol haplarıdır. Bu etkenler de kadınlarda hormon bozukluklarına sebep olmaktadır. Kadınlarda en sık görülen hormon bozukluğu tüylenmedir. Özellikle genç kızlarda hormon bozuklukların başında gelmektedir. Bunun yanı sıra polikistik over sendromunda tüylenme ve adet düzensizliği gibi şikayetler de görülmektedir. Bazı durumlarda yumurtayı da etkilemektedir.

Kadınlarda hormon bozukluklarının bir diğer sebebi ise ilerleyen yaş olabilir. Kadınlar yaş aldıkça hormonlarında önemli değişimler meydana gelmektedir. Vücutlarındaki testesteron seviyesi erkeklerde olduğun gibi azalmaya başlamaktadır. Ayrıca östrojen seviyelerinde de düşüşler meydana gelir. Bu durum sonucunda kadınlarda cinsel isteksizlik, metabolizma yavaşlaması, vücut sıcaklığının düşmesi, saç dökülmesi ve kalp hastalıkları gibi durumlar da görülebilir.

Kadınlarda Hormon Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Kadınlarda hormon bozukluğu doktorlar tarafından yapılan hormon testi sonucu ortaya çıkmaktadır. Hormon testi kadınlardan kan alınarak yapılmaktadır. Fakat 24 saatlik idrar toplanması sureti ile de bazı durumlarda hormon testi yapılabilmektedir. Hormon bozukluğunun hangi hormondan kaynaklandığı tespit edilmekte ve o hormona özel tedavi süreci başlamaktadır.

Bu tedavi hormondan hormona göre farklılık göstermektedir. Fakat genellikle ilk olarak ilaç tedavisine başlanılır. İlaç tedavisine ek olarak sağlıklı beslenme, egzersiz yapma, düzenli uyku gibi doğal yöntemler de doktorlar tarafından önerilmektedir.

Hormon bozukluğu tedavi edilmez ise bazı önemli hastalıklara sebep olabilir. Özellikle basit sorunlar gün geçtikçe büyür ve ileride hayatı risk teşkil etmeye başlayabilir. Bu nedenle kadınlarda hormon bozukluğu teşhis edildikten sonra tedaviye başlanmalı ve yaşam tarzındaki değişiklikler mutlaka yapılmalıdır.

 

False