GeriKadın Sağlığı Kadınlarda gusül abdesti nasıl alınır? Kadınlarda boy abdesti alınışı ve tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlarda gusül abdesti nasıl alınır? Kadınlarda boy abdesti alınışı ve tarifi

Kadınlarda gusül abdesti nasıl alınır? Kadınlarda boy abdesti alınışı ve tarifi

"İslamiyet'in en önemli şartlarından bir tanesi de Gusül abdestidir. Kadın ve erkeğin mutlaka yerine getirmesi gereken farzlardan biri olarak tanımlanmaktadır. Gusül bütün temizlik anlamına gelmektedir. Cünüp halinden çıkmak temizlenmek, temelinde hijyen ve temizliği ifade etmektedir. Kadınlarda Gusül abdesti alınmadan önce bütün vücut temizliği gerçekleşmeli ve en son Besmele çekerek yazımızda belirtileceği gibi gusül abdesti almak gerekmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar."

Gusül abdesti olarak bilinen ve halk arasında boy abdesti olarak ifade edilen eylem vücutta herhangi bir kuru yer kalmadan her yerin tamamıyla temizlenmesidir.

Kadınlarda Güsul Abdesti Nasıl Alınır?

Kadınların ve erkeklerin boy abdest alış şekilleri genel itibariyle birbirine benzemekle birlikte bir kaç farklı noktası mevcuttur. Örnek vermek gerekirse Eğer kadınlar oje kullanıyorsa gusül abdestinden önce ojelerin tırnaklardan herhangi bir iz kalmaması şartı ile temizlenmesi gerekmektedir. Çünkü suyun vücutta değmediği her kalmamalıdır. Bazı İslam alimleri kadınların saç boyası kullanması durumunda gusül abdesti tutmayacağı yönünde görüş bildirirken sadece kına ile boyanmış bir saçta gusül abdestin tutacağı konusunda görüş vermektedirler. Bu anlamda bir kaç kaynaktan bu konunun detayları ile incelenmesi ve doğru kaynaktan doğru bilgiler ile gusül abdest şartları yerine getirilmelidir.

Kadınlarda gusül abdesti, özellikle cinsi münasebetten sonra ve kadınların özel günlerinin bitmesinin hemen ardından vücudun tam olarak temizlenmesi amacı ile banyo yapılmalı ardından adım adım gusül abdest alma şartları yerine getirilerek eylem tamamlanmalıdır. Namaz abdesti ve gusül abdesti içerik olarak farklıdır. Gusül abdesti cünüplükten kurtulmak amacı ile alınırken namaz abdesti uyku hali, wc den sonra mutlaka alınan abdest olarak bilinmelidir.

Gusül abdestinin farzları olarak bilinen maddeler aslında nasıl gusül abdestinin için alınacağını işaret etmektedir.
- Besleme Çekmek
-Niyet etmek
-bedeninin bütününü yıkamak
-ağız ve burun yıkanması
-suyun israf edilmemesi amacıyla yeteri kadar kullanılması
-tüm vücut azalarının yıkanması ve kuru bir bölge kalmaması gusül şartları arasında önemli bir yere sahiptir.

Gusül abdesti her genel banyo ve temizlik sonrası mutlaka alınması gereken abdest türüdür. gusül abdesti alınmasının sebebi cinsel birliktelik sonrasında özellikle temizlenmek ve vücudu ibadete hazırlamak amacı taşımaktadır.

Kadınlarda Boy Abdesti Alınışı ve Tarifi

Banyo temizliği tamamlandıktan sonra Besmeleyi şerif çekilerek Eüzübillahimineşşeytanirrahim Bismillahirrahmanirrahim diyerek Niyet edilmelidir. Niyet ettim Allah rıxası için gusül abdesti almaya şeklinde niyet belirtilir. Ardından sırayla öncelikle eller bileklere kadar yıkanır, edep yerleri sol el ile temizlenmelidir. sonrasında tekrar eller yıkanarak sağ el ile 3 kere ağıza su verilir sonra sol el ile burun içi temizlenerek yine sağ el ile 3 kere buruna su çekilerek temizlenir. Ardından önce baş kısmı sağ el ile mesh edilerek ardından sağ ve sol al ile kulak iç ve dışı temizlenir. ardından sağ ve sol omuza sula dökülür. Göbek içi sağ el ile temizlenir ardından sağ ayak ve sol ayak parmak aralarıyla beraber yıkanır.

Gusül abdestinin farzları olarak bilinen maddeler aslında nasıl gusül abdestinin için alınacağını işaret etmektedir.

Mezheplere göre ufak tefek farklar olsa da genel anlamda gusül abdesti alınırken Peygamber Efendimiz SAV sünnetini dikkate alarak yapılması yol gösterici en önemli durumdur. Gusül abdesti konusundaki detaylar Kuran-ı Kerim de Maide suresinin 6. ayetinde, Nisa suresi 43. ayetinde detaylarıyla belirtilmektedir.

Suyun olmadığı ortamlarda gusül abdest teyemmüm şeklinde alınabilmektedir. Suyun az olduğu coğrafi bölgelerde teyemmüm yapılmaktadır. Ancak gusül abdesti su ile alınması önemli öncelikler arasında yer almaktadır.

 

False