GeriKadın Sağlığı Kadınlarda gece terlemesi neden olur ve neyin belirtisi olabilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlarda gece terlemesi neden olur ve neyin belirtisi olabilir?

Kadınlarda gece terlemesi neden olur ve neyin belirtisi olabilir?

"Kadınlarda gece terlemesi, hormon bozuklukları, menopoz ve buna benzer diğer nedenler sonucunda ortaya çıkıyor. Bunun yanında bazı ilaçlar, çeşitli nörolojik hastalıklar ve kan şekeri düşüklüğü de gece terlemesinin nedenleri arasında yer alıyor. Kadınlarda gece terlemesi neden olur ve neyin belirtisi olabilir sizler için derledik."

Gece terlemeleri, genellikle menopoz belirtisi olarak bilinir. Fakat bunun başka pek çok Farklı nedeni de olabilir.

Kadınlarda Gece Terlemesi Neden Olur ve Neyin Belirtisi Olabilir?

Uykuda sıkça gece terlemeleri yaşanır. Özellikle de yaz aylarında sıkça görülen bu terlemeler ise, kış mevsiminde görüldüğü zaman bunun altında yatan nedenlerin incelenmesi gerekir. Menopoz ve hormon bozuklukları sonucunda gece terlemeleri meydana gelir. Aynı zamanda ilaçlar, kan şekeri düşüklüğü ve enfeksiyonlar bazı nörolojik hastalıklar da gece terlemelerine yol açabilir.

Gece terlemeleri genellikle kadınlarda menopoz belirtisi şeklinde de meydana gelir. Gece terlemeleri ise, hormonal bozukluklardan ve şeker hastalığından da kaynaklanabilir. Kanser hastalığı ve bazı enfeksiyonların nedenleri de gece terlemeleri şeklinde ön plana çıkar. Gece terlemeleri genellikle kan kanserinin semptomlarının da içinde gösterilebilir.

Gece Terlemesi; kişinin uyurken giydiği kıyafetlerin kalınlığı, odanın ısısı ya da üstüne örttüğü battaniye veya yorgan gibi çeşitli unsurlara bağlı olarak ortaya çıkarsa normal olarak değerlendirilir. Gece terlemesi sıcağa bağlı bir şekilde gelişebileceği gibi enfeksiyon, reflü, uyku apnesi, hormonal sorunlar, kanser, şeker hastalığı, menopoz, nörolojik rahatsızlıklar, stres bozukluğu ya da alkol kullanımına bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Gece terlemesi sorunu yaşayan kişilerin genellikle herhangi bir tedaviye de ihtiyacı olmaz. Ama sürekli bir şekilde gece terlemesi yaşayan bir kişinin, bu sorunun altında yatan bazı olası hastalıklara karşı kesinlikle bir hekime gözükmesi önerilir.

Gece Terlemesi (Noktürnal Hiperhidroz)

Uykuda olan aşırı terleme durumudur. Uyanıkken bu durum genellikle görülmez. En sık görülen nedenlerinden birisi de menopozda ya da menopoza giren kadınlarda yaşanan hormonal değişikliklerdir. Ama bu sorunun altında yatan ciddi bir enfeksiyon ya da hastalığın bir belirtisi olabileceği için bu durumun göz ardı edilmeme gerekir.

Gece Terlemelerine Yol Açan Faktörler

Gece terlemelerinin bilinen pek çok nedeni bulunur. Özellikle de halsizlik ve kilo kaybı ile birlikte gece terlemeleri yaşanıyorsa kesinlikle kısa bir süre içinde doktora gitmek gerekir. Ardından buna göre en uygun tedavi yöntemi belirlenir. Kadınlar, ilerleyen yaşlarda ise menopoza girdikleri zaman östrojen seviyesinin azalması sonucunda gece terlemeleri meydana gelir. Aynı zamanda diyabet hastalarının gece kan şekerinin düşmesi sonucunda terleme rahatsızlıkları ortaya çıkar. Özellikle de kış mevsiminde grip tedavisi için kullanılan ilaçlar da gece terlemelerine yol açar.

Terleme ne kadar fizyolojik bir olay olsa bile bazen altında yatan önemli bir hastalık ya da durumun da habercisi olabilir. Buna eşlik eden çarpıntı, ateş, göğüs ağrısı, nefes darlığı, ani kilo kayıpları gibi durumlarda kesinlikle doktora başvurulması gerekir. Ama sadece bu sorunun altında yatan bir hastalık olduğu zaman değil, terleme kişinin aktivitelerini ve hayatını kısıtlayacak bir düzeyde ise de tedavi edilmesi gerekir.

Aşırı terlemesi bulunan kişilerin çoğu ya bu durumdan utandığı ya da tedavisi olduğu bilmediği için doktora başvurmaz. Aynı zamanda kişi, aşırı terlemeye bağlı bir şekilde gelişen psikolojik etkilerinin de farkında olmasa bile bu durum kişiyi sosyal izolasyona ve depresyona da sürükleyebilir. Kişi özsaygısını ve özgüvenini de kaybedebilir. Bu nedenle de aşırı terlemesi bulunan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması önerilir.

 

False