GeriBeslenme Önerileri Haşhaş Tohumu Nedir Ve Ne İşe Yarar? Haşhaş Tohumu Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Haşhaş Tohumu Nedir Ve Ne İşe Yarar? Haşhaş Tohumu Faydaları Ve Özellikleri

Haşhaş Tohumu Nedir Ve Ne İşe Yarar? Haşhaş Tohumu Faydaları Ve Özellikleri

"Haşhaş tohumu nedir? Haşhaş tohumu ne işe yarar? Haşhaş tohumu nasıl yetiştirilir? Haşhaş tohumunun özellikleri nelerdir? Haşhaş tohumunun faydaları nelerdir? Haşhaş tohumunun zararları nelerdir? Haşhaş tohumu kullanım alanları nelerdir? Haşhaş tohumu tüketilirken nelere dikkat edilmelidir? Haşhaş tohumu hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik."

Haşhaş tohumu kullanım alanları eski dönemlerden başlayarak günümüze kadar varlığını sürdüren bir bitki tohumudur. Çok eski dönemlerde kendiliğinden doğal ortamında yetişen haşhaş bitkisi tohumları zamanla insanlar için sağlık başta olmak üzere beslenmede de kullanılan bir bitki tohumu halini almaktadır. 

Haşhaş Tohumu Nedir? 

Haşhaş tohumu kökeni gelincikler familyasına ait bir bitkidir. Anadolu ve Hindistan da faydaları bilinerek tarımı yapılmış geçmiş dönemlerde ağrı kesici olarak kullanılmıştır. Haşhaş bitkisi tohumu gri renkte tohumlarının elde edildiği görünüşü tohumlanma evresinde bir gelincik çiçeğinin tohumlarını andıran bir yapıya sahiptir. 

 Haşhaş bitkisinin tohumu ise ilk başlarda kahverengi renkte bulunmaktadır. Güneşte kurudukça gerçek rengi olan gri renge ulaşmaktadır. Haşhaş tohumu ince gri kum tanelerine benzeyen bir tohumdur. 

 Haşhaş Tohumu Ne İşe Yarar? 

 Haşhaş tohumu ilk çağlarda hastaların ağrılarını kesmek için kullanılan bir bitki tohumu olarak kullanılmaktadır. Zamanla birçok tıbbi ilaçta da kullanımı yapılmaktadır. Haşhaş tohumları özellikle uykusuzluk ve iç hastalıkları gibi rahatsızlıklarda kullanıldığı gibi bazı hamur işlerinde de yardımcı ürün olarak kullanılmaktadır. Haşhaş tohumu ezme haline getirilerek tüketilmekte olan bir besindir. 

 Haşhaş Tohumu Neye İyi Gelir? 

 Haşhaş tohumu kronik baş ağrılarında ağızda bir tatlı kaşığı çiğnenerek tüketilmekte faydalıdır. 

 Haşhaş tohumu sindirim problemlerinde içerdiği lif sayesinde fayda veren bir besindir. 

 Haşhaş tohumu uyku düzensizliği, uyku uyuyamama ve uyku bozukluklarında uyumadan önce bir tatlı kaşığı tüketilebilen ve rahat uykuya geçmeyi sağlayan bir bitkidir. 

 Haşhaş tohumu içerisinde bulunan maddeler beyin sağlığını korumakta faydalı olduğu kadar alzahimer gibi rahatsızlıkları önlemede faydalı olmaktadır. 

 Haşhaş tohumu bitkisinin demlenerek gargara yapılması ağız sağlığını korurken diş iltihaplanmasında karşı iyi gelmektedir. 

 Haşhaş tohumu kullanan kadınların özellikle meme kanserine yakalanma ihtimalleri daha düşük olmaktadır. 

 Haşhaş Tohumunun Faydaları Nelerdir? 

 Haşhaş tohumu faydaları arasında sağlık alanında kullanılması ile bilinmektedir. Haşhaş tohumu aynı zamanda hayvanların sağlığında da kullanılmaktadır. Özellikle evcil hayvanlarda da ağrı kesici özelliği ile kullanılabilmektedir. Haşhaş tohumu insan vücuduna ve beynine fayda verirken aynı zamanda rahatlamaya ve strese karşı iyi hissetmeye yardım etmektedir. Haşhaş tohumu uyku bozukluklarında fayda ederken kişinin daha aktif yaşamasına fırsat vermektir. 

 Haşhaş Tohumunun Zararları Nelerdir? 

 Haşhaş tohumunun en bilinen zararları arasında kullanılan dozunu iyi ayarlanması gerekmesidir. Haşhaş bitkisi tohumundan elde edilen insan sağlığına zarar veren uyuşturucu türünde maddeler elde edilmesinden dolayı tüketilmesi dikkatli olurken üretilmesi de devlet politikasıyla belirlenmektedir.

 Haşhaş tüketiminde kullanım süresi ve doz iyi ayarlanmalıdır. Uzun süre kullanmak doğru değildir. Bağımlılık yapıcı etkisinden ötürü dikkatli kullanmak gerekmektedir. 

 Haşhaş Tohumunun Özellikleri Nelerdir? 

 Haşhaş tohumunun özellikleri arasında Akdeniz ikliminde yetiştirilebilen sıcak iklimlerde özellikle yaz sıcaklıkları ve kuraklıkları isteyen bir bitkidir. Olgunlaşma evresinde sıcaklık düzeyi tohumların oluşması açısından önemlidir. İklim koşullarına uyum sağlayabilen yapısının yanında üretimi kısıtlanmış bir bitki tohumudur. 

 Haşhaş Tohumu Nasıl Kullanılır? Haşhaş Tohumu Kullanımı 

 Haşhaş tohumu sadece tohumların ağızda çiğnenmesi ile tüketildiği gibi haşhaş tohumundan yapılan çaylar ile de tüketilmektedir. Haşhaş tohumu birçok hamur işi yiyeceklerde kullanılarak lezzet vermek amaçlı da kullanılmaktadır. 

 Haşhaş tohumu kullanım alanlarında ise belirlenen üretim planlarında üretilen haşhaş tohumunun bir kısmı tıp alanında ilaç yapımında kullanılırken diğer bir kısmı ise ihraç edilmektedir. Çok az kısmı ise tüketilmek için satışa sürülmektedir. Satışı ise kontrollü bir şekilde yapılmaktadır. 

 Haşhaş Tohumu Nasıl Tüketilmelidir? Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Haşhaş tohumu tüketilirken miktar ve süre iyi belirlenmelidir. Yiyeceklerde kullanılan haşhaş sürekli tüketilmemelidir. Haşhaş tohumunun yüksek oranda tüketilmesi gereken yerlerde haşhaş tohumu yağı kullanılmalıdır. Özellikle deri için haşhaş yağı tercih edilmelidir.

 

False