GeriBeslenme Önerileri Çörek Otu Tohumu Nedir Ve Ne İşe Yarar? Çörek Otu Tohumu Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çörek Otu Tohumu Nedir Ve Ne İşe Yarar? Çörek Otu Tohumu Faydaları Ve Özellikleri

Çörek Otu Tohumu Nedir Ve Ne İşe Yarar? Çörek Otu Tohumu Faydaları Ve Özellikleri

"Çörek otu özellikle unlu mamullerde sıklıkla kullanılır. Ama Çörek otunun sağlığa faydaları olduğunu da mutlaka bir yerlerden duymuşsunuzdur. Çörek otu tohumu nedir? Çörek otu tohumu ne işe yarar? Çörek otunun özellikleri nelerdir? Çörek otunun faydaları nelerdir? Çörek otu tohumu hakkında öğrenmek isteyeceğiniz bilgileri sizler için derledik. "

Çörek otu tohumunu esasında hepimiz biliriz. Poğaça ve diğer başka unlu mamullerde susamdan sonra en fazla kullanılan üründür. Oysa çörek otu tohumunun sayısız faydaları ve çok önemli özellikleri bulunmaktadır. 

Çörek Otu Tohumu Nedir? 

Çörek otu, siyah kimyonun tohumlarından elde edilen bir tohumdur. Çörek otunun bilimsel ismi " nigella sativa" dır. Baharat şeklinde de kullanılan çörek otu tohumu minik siyah tanelerden oluşur. Rengi siyahtır, adeta susamın siyah hali gibidir. Çörek otu, tohum şeklinde tüketildiği gibi yağ şeklinde de kullanılır. 

Tarihte de çörek otu bilinmekteydi. Yunanlılar, Mısırlılar çörek otunu kullanmışlardır. Kleopatra'nın güzellik için kozmetik amaçlı kullandığı bildirilmiştir. Öte yandan tıbbın büyük isimlerinden Hipokrat bile o tarihlerde çörekotunu karaciğer hastalıkları için kullanmıştır.

 İslam dünyasında da çörek otunun faydası bilinmekte idi. Hatta çörek otunun sayısız şifası olduğu nakledilmiştir. Tarihte çörek otunun tıbbı bitki olarak da önemli bir fonksiyonu olmuştur. Bu tohum ile ilgili yapılmış çok sayıda bilimsel araştırma da mevcuttur. 

 Çörek Otu Ne İşe Yarar? 

 Çörek otu mutfaklarda çokça baharat olarak kullanılır. Pasta, çörek, poğaça ve börek gibi hamur işlerinde susamdan sonra ikinci sırada gelir. 

 Çörek Otu Tohumu Neye İyi Gelir? 

 Çörek otunun içeriğindeki yararlı maddeler birçok yönden faydalıdır. Çörek otu tohumunun astım hastalarına iyi geldiği söylenmektedir. Kişilerin kuru öksürük ve bronşit şikayetlerinde kullanabilecekleri tavsiye edilmektedir. Çörek otu tohumunun ayrıca ülser ve gastrit gibi rahatsızlıklarda da tesirli olduğu ileri sürülmektedir. 

 Çörek Otu Tohumu Faydaları 

 Çörek otu tohumunun içeriğinde timokinon isimli bir madde bulunmaktadır. Bu maddenin antikanserojenik etkisi olduğu bilinmektedir. Fakat çörek otunun daha birçok etken maddesi ve yararlı içeriği vardır. İşte mucizevi bir bitki olan çörek otunun faydaları ana başlıkları ile şunlardır: 

l Çörek otu her şekilde kullanıldığında sindirim sorunlarının çözümüne katkı sağlamaktadır.

l Yaşlılık hastalığı olarak bilinen Alzheimer hastalığının önüne geçmek için genç yaşlarda çörek otu tüketimin özendirilmesi gerektiği tavsiye edilmektedir.

l Şeker hastalığı olarak biline diyabet hastalığına karşı da çörek otunun fayda sağladığı düşünülmektedir.

l Cilt hastalıkları arasında yer alan egzama ve sedef gibi rahatsızlıklara karşı da etkili olduğu ileri sürülmektedir.

l Enfeksiyonlara karşı da çörek otu tohumunun fayda sağladığı belirtilmektedir.

Çörek Otunun Zararları 

 Esasında klasik bir cümle olmakla birlikte çörek otu tohumu için de geçerli bir deyim vardır. Her şeyin azı karar çoğu zarar. İşte bu yaklaşım çörek otu için de geçerlidir. Fazla tüketim karaciğer ve böbreklere zarar verebilir. Yine ilaç kullanan kişilerin doktora danışmadan çörek otunu kullanmaları tavsiye edilmez. 

 Çörek Otu Tohumunun Özellikleri 

 Çörek otu tohumu ve yağı nasıl bu kadar çok şeye faydalı olabilmektedir sorusunun cevabı şudur. Çörek otunda 3 ana doğal kimyasal bulunmaktadır. Bunlar timo, timokinon ve timohidrokinon maddeleridir. Öte yandan çörek otu tohumunda albümin ve karbonhidrat, magnezyum, çinko, demir yanı sıra bazı kıymetli yağlar bulunmaktadır. İşte tüm bu zengin içerikler çörek otu tohumunun faydasının nedenini oluşturmaktadır. 

 Çörek Otu Tohumu Nasıl Tüketilir? 

 Çörek otu yemeklerde tüketilebilir. Çörek otu tohumu yağı şeklinde dahili ve harici olarak kullanılabilir. Bugün çörek otu kapsülleri de vardır. İsteyen bu şekilde de çörek otunu alabilir. 

 Çörek Otu Tohumu Tüketiminde Dikkat Edilecekler 

 Çörek otu tohumu hangi şekilde kullanılırsa kullanılsın önce hekime danışmakta yarar bulunmaktadır. Kronik hastalığı olanlar, çocuklar, yaşlılar ve hamileler mutlaka doktora danışarak tüketmelidir.

False