GeriEvcil Hayvanlar Çöpçü Balığı (Corydoras) Nedir Ve Özellikleri Nelerdir? Bakımı, Yemi Ve Üremesi Hakkında Rehber
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çöpçü Balığı (Corydoras) Nedir Ve Özellikleri Nelerdir? Bakımı, Yemi Ve Üremesi Hakkında Rehber

Çöpçü Balığı (Corydoras) Nedir Ve Özellikleri Nelerdir? Bakımı, Yemi Ve Üremesi Hakkında Rehber

"Çöpçü balıkları, akvaryum içerisinde en çok yanlış anlaşılan balıklardır. Bu balıklar düşünüldüğü gibi akvaryumu temizlemezler. Petshop kişileri yanlış yönlendirmesi sonucu bu balıklar genellikle alınmaktadır. Çöpçü balıkları dibe çöken yemleri yer. Bu şekilde bu yemlerin bozulmasını önler. Peki, çöpçü balığı nedir? Çöpçü balığının özellikleri nelerdir? Çöpçü balığının bakımı, yemi, üremesi nasıl olur tüm detayları ile derledik."

 Çöpçü balıkları sığ sularda yaşamaktadır. Barışçıl canlılardır.

 Çöpçü Balığı Nedir? 

 Çöpçü balığı, bilimsel adı ile Corydoras, dibe çökmüş olan yemleri yer. Bu şekilde akvaryum içerisinde olan yemlerin bozulmasını önlemektedir. Bu balıklar sanıldığı gibi akvaryumu temizlemez. Bu balıklar kendilerine özel bir şekilde üretilen yemler ile beslenilmesi gerekmektedir. Kökeni Güney Amerika’ya dayanmaktadır. Bu balıklar su diplerinde toplu halde yaşamaktadır. 

 Çöpçü Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Çöpçü balığının genel özellikleri şu şekildedir: 

Çöpçü balıkları doğal ortamında toplu bir şekilde yaşamaktadır. Bu yüzden diğer türler ile rahatlık ile yaşayabilmektedir. 

Boyutları 0,2 cm’den 12 cm’ye kadar çeşitli olabilmektedir. 

Toprakta olan böcek, kurtçuk ve bitkiler ile beslenir. 

Ömürleri oldukça uzundur. Doğru bir şekilde bakılan çöpçü balıkları yirmi yıla kadar yaşayabilmektedir. 

Akvaryum içerinde çok rahat şekilde yaşayabilmektedir. 

Diğer balıkların dibe çöken yemlerini yerler. Aynı zamanda kendilerine özel olan yemleri de bulunmaktadır. 

Özellikle akvaryumun dibinde ve ortalarında yaşarlar. Yüzeye çok nadir zamanlarda çıkarlar. 

Vücutlarında ise pul değil de sert tabakalar bulunmaktadır. 

Bu balıklar üzerinde cinsiyet ayrımı yapmak çok zordur. Erkekleri uzun ve ince şeklinde olmaktadır. Dişiler ise daha geniş yapıdadır. Ayrıca dişilerde yüzgeçleri yuvarlaktır. Erkeklerin yüzgeçleri ise daha sivridir. 

Diğer balık türleri ile uyum içerisinde yaşayabilmektedir. 

Hastalanmazlar. Dayanıklıdır. 

Hem etçil ve otçul balıklardır. 

Akvaryum içerisinde üremeleri zordur. Yumurta ile çoğalırlar. 

Barışçıl canlılardır. Zararsızlardır. 

Çöpçü balıklarının yan yüzgeçlerinde keskin dikenler bulunmaktadır. 

Çöpçü Balığının Bakımı ve Beslenmesi 

 Çöpçü balıkları dayanıklı balıklardır ama akvaryumun ısısı onlar için önemlidir. Ortalama olarak 25 derece onlar için uygun sıcaklıktır. Yaşayacakları akvaryum içerisinde kum olmasına ihtiyaç duyarlar. Genellikle akvaryumun dibinde yaşayan çöpçü balıkları bazen yukarı çıkarak oksijeni havadan almaya çalışmaktadır. Çöpçü balığı bu işlemi sık bir şekilde yapıyor ise suda veya balıkta bir sorun olduğu anlamına gelmektedir. Çöpçü balığının olduğu akvaryum içerisinde yerde sert ve keskin malzemelerin kullanılmaması gerekmektedir. Çöpçü balıklarının yan süzgeçlerinde olan keskin çıkıntıların zarar görmemesi gerekmektedir. Bu balıkların bıyıklarında veya yüzgeçlerinde kopmalar var ise balığın hastalanmış olduğuna işarettir. Aynı zamanda çöpçü balıkları akıntı sevmez. Bundan dolayı akvaryum içerisinde iç filtre kullanılmamalıdır. Çöpçü balıkları toplu yaşamı severler. Kendi türleri ile uyumlu bir şekilde yaşar. Havuz balıkları ve acı su balıkları ile aynı alanda yaşamaması gerekmektedir. 

 Çöpçü balığı besleneceği zaman öncelikle bıyıkları ile yemleri kontrol eder. Dibe çökmüş olan yemler dışında kum içerisinde olan böcek ve pire gibi şeyler ile de beslenir. Çöpçü balıkları aynı zamanda diğer balıkların yumurtalarını yiyebilmektedir. Akvaryum içerisinde çöpçü balığı var ise diğer balıklara verilen yemlerin dibe çökmesine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Çöpçü balıkları su içerisinde dibe çöken yemlerin bozulmasını önler. 

 Çöpçü Balığı Nasıl Ürer ve Üremesi Nasıldır? 

 Çöpçü balığı üretiminde iki erkek bir dişi şeklinde olması gerekmektedir. Bu şekilde üreme popülasyonu artacaktır. Balıkların üremesi için ısının 21 ile 23 derece arasında olması gerekmektedir. Yavaş yavaş suyun ısının düşürülmesi gerekmektedir. Çiftleşmeden 2 ile 4 gün sonra yavrular yumurtadan çıkar. 

 Çöpçü balıkları T şeklinde çiftleşir. Dişi çöpçü balığı erkeğin spermini içer. Dişinin karın bölgesinde olan kesede yumurtalar döllenir. Daha sonradan dişi çöpçü balığı yumurtaları güvenli bir yere bırakır. Çiftleşmeden 2 ile 4 gün sonra yavrular çıkar. 

 Çöpçü Balığının Akvaryumu Nasıl Olmalıdır? 

 Çöpçü balıkları sıcak suya sahip akvaryumda rahat ederler. İdeal su sıcaklığının 24 ile 28 derece de olması gerekmektedir. Yüzmeleri için açık alanları olan akvaryumlardan hoşlanırlar. Akvaryum içerisinde bitki barındırmakta bir sakınca yoktur. Zemin bitkilerinin olmaması gerekmektedir. Çünkü yemlerini zeminde yedikleri için bu bitkileri kumdan çıkartırlar. 

 Çöpçü Balığı Hangi Balıklar ile Birlikte Yaşayabilir? 

 Çöpçü balıkları karma akvaryumlar için uyumlu balıklardır. Neon Tetra, moli balığı, melek balığı gibi birçok barışçıl balık ile yaşayabilmektedir.

False