GeriSağlıklı Yaşam Adetliyken Baş Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir? Adetliyken Baş Ağrısına İyi Gelen Şeyler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Adetliyken Baş Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir? Adetliyken Baş Ağrısına İyi Gelen Şeyler

Adetliyken Baş Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir? Adetliyken Baş Ağrısına İyi Gelen Şeyler

"Sadece kramp, şişkinlik ve tabii ki kanama gibi semptomlardan bahsediyor olsak bile, regl dönemleri yeterince can sıkıcı olabilir. Ancak bunun da ötesinde, birçok kadın ayın bu zamanında da baş ağrısı yaşadıklarını fark ediyor. Peki, adetliyken baş ağrısı neden olur detayları ile derledik."

Adet döneminiz sırasında (veya öncesinde) adet migreni ve diğer baş ağrıları gerçek bir tıbbi fenomendir.

Adetliyken Baş Ağrısı Neden Olur?

Adet döngüsü sırasında, kadın vücudunun hormonları hamilelik için hazırlanırken yükselir ve düşer. Bir döngü genellikle 25 ila 30 gün arasında değişir. Östrojen ve progesteron adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olan hormonlardır ve bu hormonların seviyeleri baş ağrılarının şiddetini ve prevalansını etkileyebilir. Vücuttaki östrojen seviyesi önemli ölçüde düştüğünde akut migren baş ağrıları ortaya çıkabilir.

Hormonlar baş ağrılarında rol oynar çünkü vücudun ağrı tepkisini yönetirler. Kadınlar, östrojen ve progesteron seviyeleri dalgalandıkça baş ağrılarına karşı daha savunmasız hale gelir. Bir kişi adet dönemlerinde baş ağrısı yaşadığında, ağrı PMS veya adet migreninden kaynaklanabilir.

Pms Adet Migreni Nedir?

PMS adet migreni, baş ağrısı tipik olarak bir dönemden önce, sırasında veya hemen sonrasında ortaya çıkar. PMS, bir grup semptomu ifade eder. Migren yaşayan kadınların yaklaşık %60'ı adetin bu baş ağrılarının tetikleyicisi olduğunu bildirmektedir. Semptomlar diğer migren baş ağrılarına benzer olabilir, ancak bir döneme yakın ortaya çıkan baş ağrıları duyusal rahatsızlıklara eşlik etmeyebilir. Bununla birlikte, bazı insanlar menstrüel migren baş ağrısından önce auralar (örneğin, görüş alanındaki yanıp sönen ışıklar veya kör noktalar veya ellerde veya yüzde karıncalanma hissi) yaşarlar. Belirtileri;

Parlak ışıklara duyarlılık,

Gürültüye duyarlılık,

Başın bir tarafında zonklama ağrısı,

Mide bulantısı,

Kusma olarak görülür.

Adetliyken Yaşanan Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Hormonlar vücudun ağrı tepkisini kontrol eder. Adet döngüsü sırasında, vücut hamileliğe hazırlanırken hormon seviyeleri dalgalanır ve bu geri çekilme ve akıntı baş ağrılarına neden olabilir. Adet öncesi, sırası veya hemen sonrasında ortaya çıkan baş ağrıları PMS veya adet migreninden kaynaklanabilir.

Adetliyken yaşanan baş ağrıları genellikle adet döneminde başlar ve bitiminde son bulur. Bu da 5 ila 7 gün arasında adet dönemine tekabül eder. Ancak ağrıları yatıştırmak için bazı ilaçlar ya da uygulamalar yapılabilir. Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar genellikle hafif baş ağrılarını hafifletebilir. Şiddetli ağrı veya günlük yaşama müdahale eden herhangi bir rahatsızlık yaşayan herkes bir doktora görünmelidir.

Adetliyken Baş Ağrısına İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

Migren baş ağrılarının tedavisi ağrının şiddetine bağlıdır ve ilaçla tedavi edilebilir. Bunlar;

Asetaminofen ve ibuprofen dahil nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, ( NSAID'ler )

Triptanlar,

Ergotlardır.

Bir doktor, kısa süreli migren baş ağrısını önlemek için frovatriptan, zolmitriptan veya diğer triptanları reçete edebilir. İbuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar, PMS nedeniyle oluşan baş ağrılarının tedavisine yardımcı olabilir. Örneğin;

Hormonal doğum kontrolü,

Diüretikler,

Antidepresanlar ve antianksiyete ilaçlarıdır.


Diğer yandan adetliyken bazı uygulamalar yaparak ağrılar dindirilebilir. Örneğin;

Yeterince uyumak,

Sağlıklı bir diyet benimsemek,

Düzenli egzersiz yapmak adetliyken baş ağrılarına iyi gelir.

Tüm bunların yanı sıra baş ağrınız hafiflemiyorsa ve günlük yaşamı etkiliyorsa mutlaka doktora görünmek gerekmektedir. Altta yatan sorun PMS olduğunda, hormonal kontrasepsiyon, antidepresan ilaçlar ve kalsiyum takviyeleri de dahil olmak üzere bir dizi tedavi yardımcı olabilir. Doğru tedavi süreci, kısmen şiddetine ve spesifik semptomlara bağlı olacaktır. Sağlık uzmanları menstrüel migren baş ağrılarını önlemeye yardımcı olacak yollar önerebilir. Gerektiğinde daha güçlü ağrı kesici ilaçlar da reçete edebilirler.

False