Yeni sınav sistemi bu yıl yapılacak mı? ÖSYM tarih verdi mi?

Güncelleme Tarihi:

Yeni sınav sistemi  bu yıl yapılacak mı ÖSYM tarih verdi mi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2017 08:43

Son dakika: Yeni sınav sisteminin belli olması ardından gözler, 2018-2019 yılında uygulanacak sınava çevrildi. Hem öğrenciler hem de en az onlar kadar kaygılı olan öğrenciler yeni sınav sisteminin ne zaman uygulamaya konulacağını merak ediyor. Peki Yeni sınav sistemi bu yıl yapılacak mı? ÖSYM tarih verdi mi?

Haberin Devamı

Son dakika haberi... YÖK Başkanı Yekta Saraç, yeni sınav sistemi açıkladı. Yeni sistemin ismi YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) olarak belirlendi. Peki LYS ve YGS sınav sistemi yerine gelen YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) bu yıl yapılacak mı?

Saraç, yeni sınav sistemin ne zaman uygulanacağına yönelik sorulara şu cevabı verdi: 'Bu giriş sisteminin usul ve esaslarının belirlenmesi YÖK’e has. Ama ÖSYM’nin de bir sınav takvimi var. ÖSYM başkanı ile bu hususu müzakere edeceğiz. Bu yıl ilk sınavda uygulanacak bu sistem. Hiç vakit kaybetmeden bu sene uygulamaya başlıyoruz.'

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, milyonlarca öğrencinin beklediği yeni üniversiteye giriş sistemini bugün açıkladı. YGS- LYS yerine gelecek yeni sistemin adı ‘Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ oldu.. İşte İşte yeni sistem ile ilgili satır başları:

Haberin Devamı

* Sınav stresini azaltacak, karmaşıklıktan uzak, sade, yalın bir sınav sisteminin Türkiye’ye kazandırılması kaçınılmaz oldu.

* Beş gün sürüyor sınavlar, neredeyse dört aya yayılan durum öğrencileri olumsuz etkiliyor, derslerinden kopuyorlar.

* Bundan dolayı sınav bir haftada bitirilecek.

* 18 puan türü yeterlilikleri sağlamak açısından önemli işlev görse de süreci zorlaştırıyor.

* Bazı programlar için aday havuzunu daraltıyor. Bazı puan türlerinde akademik farklılık az ortaya çıkıyor. 18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz. Her puan türünde Matematik ve Türkçe’nin katkısı olacak. İki ders bu sınavın ortasında olacak.

* Milli Eğitim müfredatı yine esas alınacak. Milyonlarca öğrenciye ve aililerine belirtmek isteriz. Asla tedirgin olmasınlar, endişeye kapılmasınlar. Hedefimiz kaliteyi yükseltmek.

* Bunu yaparken toplumu sarsmayacak, endişeye sevk etmeyecek bir yöntemi benimsiyoruz. Eğitim ve öğretimdeki her değişiklik anne-babaların canlarına, çocuklarına dokunuyor.

* Öğrencilerimiz sıkı sıkıya derslerine sarılsınlar. Bu yeni düzenlemeyle dünyadaki iyi uygulamaları da dikkate alarak, sınavı öğrencilerimiz, ailelerimiz, rehber hocaları için daha yalın, sade, sistemli, yönetilebilir hale getirmeyi hedefledik.

Haberin Devamı



İKİ OTURUM

* 2018-2019 eğitim öğretim yılında sınavın yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’dır. Adaylar iki ayrı oturuma katılacaklar. İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacak.
* Akıl yürütme, muhasebe odaklı sözel ve sayısal bilgileri yani Türkçe’yi doğru kullanma, okuduğunu anlama...Bunun örnekleri dünyadaki sistemlerde mevcut.

* Öğleden sonraki ikinci oturumda lise müfredatına dair bilgiler esas alınacak.

* Yükseköğretim Kurumları Sınavı, haziran ayının bir hafta sonu yapılacak.

İLK OTURUM HERKESE ZORUNLU

* Türkçe ve temel yeterlilik sınavlarından oluşan Türkçe ve matematik sınavları Milli Eğitim’in ortak müfredatına dayalı olacak. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. Bu oturumdan sonra öğle arası verilecek. Bu, adayların zihinsel olarak rahatlamasını sağlayacak.
* Birinci oturum 40 Türkçe, 40 Matematik sorularından oluşacak. Bu sınavın sonucu adayların temel yeterlilik testi sonucunu belirleyecek

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!