Londra Kitap Fuarı’nda konuk ülke Türkiye

Güncelleme Tarihi:

Londra Kitap Fuarı’nda konuk ülke Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2013 16:44

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "15-17 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek Londra Kitap Fuarı’nda Türkiye konuk ülke olarak yer alacak" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Swiss Otel’de "2013 Londra Kitap Fuarı Konuk Ülke" etkinlikler programına ilişkin basın toplantısı düzenledi. 15-17 Nisan 2013 tarihleri arasında düzenlenecek Londra Kitap Fuarı’nda Türkiye’nin konuk ülke olarak yer alacağını belirten Bakan Çelik, "Bu fuardaki konuk ülke sunumu için bakanlığımız, sivil toplum örgütlerimiz meslek kuruluşlarımız biraraya gelmiş. Yoğun çalışmalar sonucunda güçlü bir program hazırlamışlardır. Ortaya çıkan sonuç kamu, özel sektör, meslek ve sivil topum kuruluşlarının birlikte çalışma alışkanlığının yayıncılık alanında nedenli olumlu bir düzeye ulaştığının net bir göstergesi olacaktır" dedi.

"YAKLAŞIK 150 KİŞİLİK YAZAR, SANATÇI, ÇEVİRMEN VE AKADEMİSYEN KATILACAK"

Türkiye’nin önemine değinen Bakan Çelik, şunları söyledi:

"Kültürümüzü dünyanın dikkatine açarken içimizde barındırdığımız çeşitliliğe sahip çıkarak, bunun hakkını verebileceğimizin bilinciyle hareket ediyoruz. Bütün renkleriyle Türkiye ana temasıyla hazırlanan 2013 Londra Konuk Ülke Türkiye programı da bu anlayışın bir yansıması olacakır. Konuk ülke programı sadece ülkemizden değil İngiltere’den de birçok kuruluşun katkıları ve yoğun çabaları sonucunda oluşturulmuştur. Bu çok yönlü ve zengin program Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayesinde ve koordinatörlüğünde , Uluslararası Kitap Fuarları Türkiye Ulusal Organizasyon Komitesi, Türkiye Yayıncılar Birliği, Basın Yayın Birliği, İstanbul Ticaret Odası, Yunus Emre Enstirüsü, Londra Kitap Fuarı, British Council ve İngiliz Yayıncılar Birliği’nin işbirliğinde hazırlanmıştır. Ağırlıklı olarak 15-17 Nisan 2013 tarihleri arasında Londra Kitap Fuarı’yla eşzamanlı olarak gerçekleştirilecek 2013 Londra Kitap Fuarı Konuk Ülke Türkiye etkinlikleri Şubat- Mayıs 2013 tarihleri arasında 4 aylık döneme yayılmakta olup, bu kapsamda ülkemizi temsilen yaklaşık 150 kişilik yazar, sanatçı, çevirmen ve akademisyen 80’i aşkın kültürel ve profesyonel etkinliğe katılacaklardır. Türkiye Yazarlar Birliği, PEN Türkiye Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği, Avrasya Yazarlar Birliği gibi yazar örgütlerinin yanı sıra Basın Yayın Birliği, Türkiye Yayıncılar Birliği, YAY-BİR, BASYAYBİR,YAY-FED, İLESAM, EDİSAM, BESAM’ında aralarında yer aldığı ilim ve edebiyat ve eser sahibi ve yayıncı meslek birlikleri ve derneklerinin yönetici ve temsilcileri değişik etkinliklere katılarak ülkemizi temsil edeceklerdir."

"SEKİZ SERGİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK"

"2013 Londra Konuk Ülke Türkiye programı ve ulusal standının resmi açılışı 15 Nisan 2013 tarihinde saat 10.00’da şahsım ve İngiltere Kültür, İletişim ve Yaratıcı Endüstiriler Bakanı Sayın Ed Vaizey’in katılımıyla gerçekleştirilecektir" diyen Bakan Çelik, bu durumun her iki ülkenin de ikili kültürel ilişkilere ve bu ilişkilerin daha ileri düzeye taşınmasına verdiği önemin göstergesi olduğunu söyledi.

Bakan Çelik, şöyle devam etti:

"2013 Londra Kitap Fuarı Konuk Ülke Türkiye etkinlikleri, ’Kültürel Program’ ve ’Profesyonel Program’ olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Bakanlığımızın koordinatörlüğünde Uluslararası Kitap Fuarları Ulusal Organizasyon Komitesi, İstanbul Ticaret Odası, Yunus Emre Enstitüsü, British Council ve Literature Across Stand işbirliği ile hazırlanan kültürel program kapsamında yaklaşık 70 etkinlik gerçekleştirilecektir. 1-2 Mart 2013 tarihlerinde Oxford Üniversitesi işbirliği içinde gerçekleştirilen ’21. Yüzyılda Türk Edebiyatını okumak’ sempozyumu ise Kültürel Programın akademik yönünü teşkil etmektedir. Bakanlığımızın koordinatörlüğünde, Uluslararası Kitap Fuarları Ulusal Organizsyon Komitesi, Türkiye Yayıncılar Birliği, Basın Yayın Birliği, Londra Kitap Fuarı ile İngiliz Yayıncılar Birliği işbirliği ile hazırlanan ’Profesyonel Program’ kapsamında ise 6 panel düzenlenecek ve Türkiye Ulusal Standında oluşturulan özel alanda ise ’Öğle Arası Buluşmaları ’ adıyla profesyonel görüşmeler gerçekleştirilecektir. Bu etkinliklere ek olarak düzenlenecek sanat programı çerçevesinde fuar alanındaki Türkiye Ulusal Standı ve Londra Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde 8 sergi gerçekleştirilecektir. Ayrıca Türkiye ulusal standında hat, ebru ve cilt sanatçıları düzenlenecek atölyelerde geleneksel el sanatlarımızdan örnek çalışmalar sergileyeceklerdir."

"ELİF ŞAFAK VE MURATHAN MUNGAN DAVET EDİLDİ"

Bakan Çelik sözlerini şöyle tamamladı:

"Konuk ülke etkinlikleri kapsamında Devlet Klasik Türk Müziği Korusu sanatçıları, 3 farklı etkinlikte Türk müziğinden örnekler sunacaklardır. Öte yandan fuar programı kapsamında düzenlenen iki özel programa yazarlarımız Elif Şafak ve Murathan Mungan davet edilmiştir. Günün yazarı etkinliğinin konuğu 16 Nisan 2013 tarihinde Elif Şafak olacaktır. Konuk ülke devir teslim törenine ise 2013 yılı Konuk ülke Türkiye adına Murathan Mungan konuşmacı olarak katılacaktır. Gerçekleştirilecek projelerde taraflar arasında oluşturulacak güçlü koordinasyon ve iletişim ağı ülkelerin kültür ve sanat kurumları yayıncılık sektörü ve sivil toplum örgütleri arasında kurulması hedeflenen uzun soluklu işbirliğine örnek oluşturacaktır. Bu iki yıllık bir çalışmanın ürünüdür. Zengin ve derinlikli konuk ülke programı ortaya çıkmıştır. İnşallah ülkemiz bu program çerçevesinde başarıyla temsil edecektir."

Bu arada, düzenlenen basın toplantısına Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve Yazarı Doğan Hızlan ve Yazar Ayşe Kulin de katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!