Kuzey Kore: Başarılı bir nükleer deneme gerçekleştirdik

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Kore: Başarılı bir nükleer deneme gerçekleştirdik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2016 08:02

Kuzey Kore, beşinci nükleer denemesini gerçekleştirdiğine dair iddiaları ulusal televizyonunda doğruladı. Güney Koreli yetkililer, bu nükleer denemenin, bölgede 5.3 büyüklüğünde bir depreme neden olduğuna inanıyor. ABD, K. Kore'nin bu adımının çok ciddi sonuçları olacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Kuzey Kore: Başarılı bir nükleer deneme gerçekleştirdik

Kuzey Kore'den yapılan açıklamada "yeni bir nükleer savaş başlığının" denendiği ve ülkenin balistik füzelerinin nükleer başlık taşıyabilecek kapasiteye ulaştığı iddia edildi.

Kuzey Kore'de sabah erken saatlerde tespit edilen 5.3 büyüklüğündeki yapay depremin ardından Güney Koreli askeri yetkililer, K. Kore'nin beşinci ve en büyük nükleer denemesini gerçekleştirdiğini söylemişti.

Kuzey Kore: Başarılı bir nükleer deneme gerçekleştirdik

Kuzey Kore'den gelen açıklamalar ve patlamanın şiddeti, ülkenin kullanılabilir bir nükleer silah yapmış olabileceğine dair endişeleri artırdı.

Haberin Devamı

ABD, Kuzey Kore'nin bu adımının çok ciddi sonuçları olacağını açıkladı.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye denemeyi "Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un manyakça umursamazlığını gösteren ve kendini yok etmeye yönelik bir eylem" olarak niteledi.

Park, denemenin uluslararası topluma büyük bir meydan okuma olduğunu ve K.Kore'nin bunun sonucunda sadece daha çok yaptırımla karşı karşıya kalacağını belirtti.

Yurtdışında bulunan Park, ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönme kararı aldı.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama'nın Güney Kore ve Japonya liderleriyle görüştüğünü açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, "Başkan Obama, ABD'nin Asya'daki müttefiklerinin güvenliğine karşı sorumluluğunu yineledi. Kuzey Kore'nin bu eyleminin ardından ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kaldığından emin olmak için görüşmelerimiz sürecek" dedi.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, nükleer deneme haberlerinin ardından "Eğer Kuzey Kore nükleer deneme yaptıysa, buna göz yumamayız. Sert şekilde protesto etmeliyiz" diye konuştu.

Çin'den de nükleer denemeye kınama geldi.

Bölgede hareketlilik tespit edilmişti

Punggye-ri bölgesinden gelen uydu görüntülerinde de, son aylarda bölgede hareketliliğin arttığı tespit edilmişti ve Kuzey Kore'nin yakında yeni bir nükleer deneme yapabileceği söylentileri çıkmıştı.

Haberin Devamı

Nükleer denemenin 10 kilotonluk enerji ortaya çıkardığını tahmin eden Güney Koreli askeri yetkililer, bunun Kuzey Kore'nin Ocak ayında yaptığı nükleer denemenin iki katı olduğuna dikkat çekti.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu da, Kuzey Kore'nin kuzeydoğusundaki Punggye-ri nükleer deneme bölgesinde "patlama kaynaklı sallantı" yaşandığını doğruladı, ancak patlayıcının türünü tespit edemediklerini açıkladı.

Kuzey Kore: Başarılı bir nükleer deneme gerçekleştirdik

Bugün aynı zamanda Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin kuruluş günü olması nedeniyle Kuzey Kore'de ulusal bayram.

Kuzey Kore Ocak ayında yaptıkları "hidrojen bombası testi"nin başarılı olduğunu açıklamış ancak nükleer uzmanlar, deneme sırasında kaydedilen patlamanın gerçekten hidrojen bombasından mı kaynaklandığı konusunda şüphelerini dile getirmişti.

Haberin Devamı

Kuzey Kore: Başarılı bir nükleer deneme gerçekleştirdik

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!