GeriSeyahat Kulaca kuvvet vapura ne hacet
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kulaca kuvvet vapura ne hacet

Kulaca kuvvet vapura ne hacet

Suyun dibini izleyerek, mavilikleri kulaçlayarak Ege denizindeki adaları gezmeye ne dersiniz? İngiliz şirketi SwimTrek, dört yıl önce İtalya’da başlattığı yüzme turlarını Türkiye kıyılarından Bavyera göllerine kadar genişletti. Gözünüzde büyütmeyin, bu turlara katılmak için yüzme şampiyonu olmak gerekmiyor.

"Yüzmek en sevdiğim şeylerden biri. Tatillerimi Yunanistan’da, Türkiye’de adalar arasında yüzerek geçiriyordum. Bu zevki başkalarıyla da paylaşmak istedim" diyor Swim Trek’in kurucusu Simon Murie. 41 yaşındaki Avustralya kökenli maden mühendisi Murie bu turları şampiyonlar değil, sıradan yüzücüler için başlatmış.

İSTEYENE TEKNİK DESTEK

Şirket, yıl boyunca haftada en az bir kez spor amacıyla yüzenlerin zorlanmadan geçeceği parkurlar sunuyor müşterilerine. Akdeniz’de Malta çevresi, Sicilya adaları, Hırvatistan Dalmaçya kıyıları, Yunan Adaları, Türkiye’de bir haftalık yüzme turları düzenliyor. Ayrıca Bavyera ve İskoçya gölleri, Finlandiya kıyılarında da tur seçenekleri geliştirmiş. İngiltere’de zamanı kısıtlı olanlar Thames Nehri ve göllerde iki günlük hafta sonu turlarına katılıyor.

Swim Trek öncelikle tura katılan müşterilerinin tekniklerini inceliyor. Bir sorun varsa uyarıyor. Eğer talep edilirse teknik eğitim veriyor. Bu arada tur liderliğini yapacak rehber, her yüzücünün özelliklerini not alıyor. Yüzmeye başladığında her yüzücünün özel renkte bir bone giymesi talep ediliyor. Örneğin hızlı yüzenler tekneden gözle takiplerinin kolay olması için sarı bone giyiyor başına. Orta hızda yüzenler kavuniçi.

NEHİRDE YÜZMEK DAHA UCUZ

Tur güzergahları her gün en fazla 4-5 kilometre yüzülecek şekilde planlanmış. Bu mesafeyi orta tempoda yaklaşık 2 - 2,5 saatte geçmek mümkün. Kimi zaman bu parkur birkaç aşamada geçiliyor. Denize genellikle güneşin kavurucu sıcaklığa ulaşmadığı sabah saatlerinde çıkılıyor. Grubu yakın mesafeden bir tekne izliyor. Gerektiğinde yüzücüye yardım ediliyor. İsteyen dinlenmek için tekneye çıkıyor.

Akdeniz’de yaz mevsiminde su sıcaklığı ortalama 25 derece düzeyinde. Üşümeden uzun süre suda kalmak mümkün. Zaten yarım saat içinde vücut ısınıyor, sıcaklığını hareket ettikçe koruyor. Kuzeyin soğuk denizlerinde, göllerde yüzenlere ise suya girmeden vücutlarına vazelin sürmeleri tavsiye ediliyor. İsteyene yüzme tulumları veriliyor.

Günlük turlara katılanlar yüzme programı tamamlandıktan sonra tekneyle kaldıkları otele dönüyor. Günün geri kalan saatlerinde kaldıkları kasabayı, adayı geziyorlar. Akşam yine teknede günbatımı turu düzenleniyor.

Swim Trek’in kurucusu Murie, turlara genellikle 50 yaş altındaki kişilerin katıldığını söylüyor. Ancak bugüne kadar daha ileri yaşlarda birçok yüzücü katılmış turlara. Çoğu zorlanmadan bitirmiş parkuru.

Swim Trek’in tur fiyatları, Londra çıkışlı uçuşlar ve tüm masraflar dahil 700 sterlin civarında. Eğer Londra’da yaşıyorsanız, Thames Nehri’nde yüzmeye razıysanız fiyat 170 sterline kadar düşüyor.
False