Kriz önce Avrupalı Türkleri vuruyor

Güncelleme Tarihi:

Kriz önce Avrupalı  Türkleri vuruyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2017 10:46

Ne zaman Türkiye ile Almanya veya Türkiye ile AB arasında hafif bir serin rüzgar esse, bu Avrupa’daki Türklere fırtına olarak yansıyor. Bu sefer Türkiye-AB arasında fırtınalar esiyor ve Avrupa’daki Türklere kasırga olarak dönüyor.

Haberin Devamı

Krizin nedeni seçim gerilimi. Türkiye’de anayasa referandumu, Hollanda’da genel seçimler, Fransa’da cumhurbaşkanlığı, Almanya’da eyalet seçimi kampanyaları üst üste geldi. Almanya ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa ülkeleri, aşırı sağı güçlendireceği endişesi veya bahanesiyle, Türkiye’den hükümet temsilcilerinin seçim kampanyası yapmasına beklenmedik sertlikte karşı çıktı. Bir yanda, “Bizde ifade özgürlüğü var. İsteyen gelir konuşur” diyen Almanya, öte yanda belediyeler aracılığıyla ‘otoparkı, yangın alarm sistemi yetersiz’ gibi sudan bahanelerle toplantı salonlarını iptal etti. Televizyonlarda açık oturumlar, basında çıkan haberler, Türkiye’deki anayasa referandumu sanki Almanya’da yapılıyor havası yarattı.

HOLLANDA İLERİ GİTTİ
Hollanda’da merkez sağ partili Başbakan Mark Rutte, tamamen siyasi çıkarla, benzersiz bir tutum sergiledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağına izni iptal etti. Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’yı sınır dışı etti. Rutte seçimi kazandı. Avrupa’da korkulan olmadı. Siyasi gözlemcilere göre Hollanda’da İslam ve yabancı düşmanı Geert Wilders’in zaferini Başbakan Rutte’nin Türkiye’ye kafa tutması önledi. Bu şu anlama geliyor: “Seçimi kazanmak için, her yol mübah.”
Hollanda’da seçimlerin sona ermesiyle Türkiye AB arasında esen fırtına dinmedi. Bu fırtınayı bilinçli olarak daha da tırmandırmak isteyenler var. Almanya’nın Saarland Eyaleti’nde gelecek hafta pazar günü eyalet seçimleri yapılacak. Eyaletin Hıristiyan Demokrat Partili (CDU) Başbakanı Annegret Kramp Karrenbauer, krizi fırsat bilerek, yabancı politikacılara eyaletlerinde seçim kampanyası yasağı getirdi. Merak edip araştırdık. Acaba Türkiye’den seçim kampanyası için bir başvuru geldi mi? Bugüne kadar hiçbir başvuru yok.
Yasak kervanına doğuda, hemen hemen hiç Türkün yaşamadığı Saksonya Anhalt eyaleti katıldı. Türkiye’ye karşı oy amaçlı çıkışların Almanya’da 24 Eylül genel seçim kampanyalarına da yansıması bekleniyor.

Haberin Devamı

SEÇMENİ KAPTIRMA KORKUSU
Hükümet ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) mülteci kriziyle seçmenini sağ popülist parti AfD’ye kaptırma korkusu yaşıyor. Mülteci krizini seçim kampanyası yapmaya hazırlanan CSU, buna Türkiye’yle üyelik müzakerelerinin durdurulmasını ekledi. Türkiye’ye sert tavır takınan CSU, Rusya Devlet Başkanı Putin’le çok sıkı ilişkiler kuruyor.
Türkiye, Almanya ve AB arasında yaşanan güncel kriz, en başta biz Avrupalı Türkleri vuruyor. Günlerdir büromuza telefonlar yağıyor. Okulda, işyerinde herkes bu gerilimi birebir yaşıyor. Türkler, “Kimden yanasın? Türkiye’den mi, Almanya’dan mı?” sorularıyla köşeye sıkıştırılıyor, kamplaştırılıyor. İki tarafta da politikacıların bu durumu çok iyi görmesi, son derece tehlikeli bu yüksek tansiyonu bir an önce düşürmek için girişime geçmeleri gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!