Koy koy göç

Güncelleme Tarihi:

Koy koy göç
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2015 23:46

Emniyet ve Sahil Güvenlik raporlarında insan kaçakçılarının teknolojiyi de kullanarakçıkışları belirledikleri belirtiliyor. İzmir ve İstanbul’dan otobüslerle yola çıkarılan mülteci grupları hava şartlarınagöre belirli koyları nokta olarak seçiyor. Seçilen adalar da o adalardaki bürokrasininazlığı, göçmenlere bakışa göre değişiyor. İnsani yardım örgütlerinin de yoğunolduğu Midilli, Avrupa’ya adım atmak içinen çok tercih edilen ada konumunda.

Haberin Devamı

1 AYVACIK (MİDİLLİ): Geçişler kış ve Bodrum’daki güvenlik önlemlerinin artırılmasıyla daha da yoğunlaştı. Midilli’ye en yakın noktalardan olan Küçükkkuyu ve Babakale’deki çıkış koyları adeta kamp yerlerini andırıyordu. Dönem dönem jandarma komandoları bu bölgede de temizlik çalışması yaptı. Burada güvenlik önlemi artırıldığında çıkışlar başka noktalara kaydı.



2 AYVALIK (MİDİLLİ): Geçişler ekim, kasımaralık aylarında bu bölgede yoğunlaştı. Hava şartlarının, denizin, rüzgârın şiddetine göre Dikili, Ayvalık, Ayvacık hattına insan kaçakçıları göçmenleri yönlendiriyor.

3 DİKİLİ (MİDİLLİ): Göçmen kaçakçıları son dönemde bu bölgeden çıkışları artırdı. Son bir ayda Bademli civarından çıkış yapan yüzlerce göçmen yakalandı. Dikili de mültecilerin en yoğun olarak gittiği Midilli Adası’na yakın noktalardan biri.

4 MORDOĞAN-KARABURUN(SAKIZ): Yaz aylarında tercih edilen bir çıkış noktası oldu. Ancak rüzgâr ve deniz şartlarına göre kullanılmıyor.

5 FOÇA (MİDİLLİ): Yazındaha çok kullanıldı. Aliağa limanının girişi olması nedeniyle, bir gemi çarpışması sonucu meydana gelen facia sonrası az kullanılmaya başladı.

6 ÇEŞME (SAKIZ): Sakız Adası’na 4.2 mil uzaklıkta bulunan Çeşme’de adaya en yakın nokta Çiftlikköy, Pırlanta Plajı ve Altınkum bölgeleri. Mülteciler eylül ayından bu yana çıkışları yoğunlaştırdı. Bodrum’dan geçişlerin azalmasıyla en çok kullanılan yerlerden biri Çeşme oldu.

7 SEFERİHİSAR (SİSAM): Özellikle Doğanbey kaçakçıların deniz şartlarına göre seçtiği çıkış noktası.

8 ÖZDERE (SİSAM): Ahmetbeyli ve Özdere koyları Sisam Adası’na önceki yıllarda çıkış için daha çok tercih edilen noktalardı. Yaz aylarında bu bölgeden Bodrum, Ayvacık, Ayvalık, Çeşme kadar yoğun çıkış yaşanmasa da denizin düz olduğu dönemlerde kış aylarında da bu hat kullanılıyor.

9 KUŞADASI (SİSAM): Güzelçamlı, Sisam Adası’na en yakın noktalardan biri. Ancak buradaki deniz Ayvalık ve Ayvacık bölgesine benzemediği için her zaman tercih edilen noktalardan değil.

10 DİDİM (LEROS): Göçmen kaçakçıları hava şartlarına göre kimi zaman Didim’i de Leros Adası’na çıkış için nokta olarak seçiyor. Ancak bu eylüle kadar daha yoğundu.

11 BODRUM (KOS-LEROS-KALİMNOS): Kadıkalesi,Turgutreis, Hüseyin Feneri, Akyarlar, Karaincir, Aspat, Bağla, Kargı, Yahşi,Gümbet, Ortakent çıkış noktalarından Kos, Leros ve Kalimnos adalarına çıkış yapılıyor. Özellikle mayıs-ağustos arasında yoğun geçiş yaşandı. Ancak Aylan bebeğin ölümünden sonra bu civarda özellikle kara kontrolleri artırıldı. Dağ komandoları bölgede konuşlandırıldı. Uygun hava koşulları olduğu takdirde Bodrum’un her noktasından kaçış olabiliyor.

12 DATÇA(SİMİ): Kaçakçılar Bodrum’da güvenlik önlemleri arttığında Marmaris koylarını da Simi Adası’nageçiş için kullandı.

Haberin Devamı

Güvenlik önlemleri artsa, hava koşulları gitgide zorlaşsada mültecilerin Ege üzerinden Yunanistan’a, oradanda diğer Avrupa ülkelerine geçişi durmuyor. Uluslararası Göç Organizasyonu’nagöre (IOM) 2015’te 800 bin göçmen Ege’den geçti.

BAKMADAN GEÇME!