Konuşmalarına Alman yasağı

Güncelleme Tarihi:

Konuşmalarına Alman yasağı
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2017 22:53

ALMANYA’da, Stuttgart yakınlarındaki Gaggenau Belediyesi dün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın konuşma yapmasına saatler kala toplantı iznini iptal etti.

Haberin Devamı

Köln Porz İlçe Belediyesi ise Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin toplantısına izin vermedi. Die Welt muhabiri Deniz Yücel’in İstanbul’da ‘terör örgütü propagandası’ndan tutuklanmasının ardından, Türk hükümetinin Almanya’da referandum propagandası yapmasının engellenmesi yolunda yoğun bir tartışma yaşanıyor. Ana muhalefet Sol Parti, Bozdağ’ın dün yapması planlanan konuşmasının yasaklanmasını talep etti. Gaggenau kenti belediyesi önce toplantının Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) Rastatt Şubesi kuruluş toplantısı olduğunu açıkladı. Gelen baskılar üzerine belediye Festhalle Bad Rotenfels salonunda yapılacak toplantıyı iptal ettiğini açıkladı. Gerekçe olarak, çok büyük bir kalabalık geleceği, salonun otopark kapasitesi ve girişinin yeterli olmadığı gösterildi. Bağımsız Belediye Başkanı Michael Pfeiffer, “Biz tehlikeli bir ortam oluşma ihtimalinden hareket ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Köln Porz Belediye Başkanı Henk van Benthem ise pazar günkü toplantıyı iptal ettiklerini açıkladı. Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin katılacağı toplantıyla ilgili, Başbakan Merkel’in Hıristiyan Demokrat Partisi’nden Başkan van Benthem, “Bir çalışanımız, toplantıda kimin konuşacağını ortaya çıkarıp hemen belediyeyi bilgilendirmiş” diye konuştu. Almanya’da, Türkiye’deki seçimlerde oy kullanma hakkı olan 1.4 milyon kişi var.

BAKAN BOZDAĞ: KABUL EDİLEMEZ

TOPLANTININ iptaline tepki gösteren Bozdağ, Strasbourg’ta şunları söyledi: “Her defasında insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü üzerine konuşmalar yapan Alman makamlarının, Türk toplumun bir toplantı yapmasına tahammül etmemesi kabul edilebilir bir şey değildir. Teröristbaşı Murat Karayılan’ın Kandil’den video konferans yoluyla Almanya’daki taraftarlarına ifade edebilmesi imkanı tanındı. Bu ne biçim demokrasidir ki teröristler için her şey serbest. Her türlü özgürlük, himaye, destek var ama meşru hükümetler için, sadece görüşünü söylemek isteyenler için büyük engeller çıkartılıyor, bunlara izin verilmiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!